Λουλούδια στο τέλος της μέρας: Οι φθινοπωρινές πολαρόιντ του Βίγκο Μόρτενσεν

Λουλούδια στο τέλος της μέρας: Οι φθινοπωρινές πολαρόιντ του Βίγκο Μόρτενσεν Facebook Twitter
Η Νέα Υόρκη του Βίγκο Μόρτενσεν υπό το θολό φθινοπωρινό φως. © Viggo Mortensen
0

Κορυφαίος ηθοποιός, αλλά και ποιητής, ζωγράφος, φωτογράφος, μουσικός και αντρικό πρότυπο μιας διαχρονικής μποέμ προδιάθεσης (ειδικά τώρα πια που έφυγε ο Σαμ Σέπαρντ), ο 60χρονος –εδώ και δυο εβδομάδες– σταρ είχε από μικρός την ανησυχία της περιπλάνησης και τη ροπή προς τον κοσμοπολιτισμό, αφού τέτοια ήταν τα οικογενειακά του βιώματά.

Γεννημένος στο Μανχάταν από Δανό πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα (γνωρίστηκαν στη Νορβηγία, όπου εκείνη εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία, και παντρεύτηκαν στην Ολλανδία), ακολούθησε μικρός τους γονείς του στην αναζήτηση διαφορετικής ζωής στη Λατινική Αμερική, όπου τελικά εγκαταστάθηκαν στην Αργεντινή. 

Μετά από μερικά χρόνια οι γονείς του χώρισαν όμως, κι εκείνος ακολούθησε τη μητέρα του πίσω στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Μετά τις σπουδές έζησε για μερικά χρόνια στη Δανία για να επιστρέψει εκ νέου και να ξεκινήσει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ελκυστικές πορείες στην πρόσφατη ιστορία του κινηματογράφου.

Ο 60χρονος –εδώ και δυο εβδομάδες– σταρ είχε από μικρός την ανησυχία της περιπλάνησης και τη ροπή προς τον κοσμοπολιτισμό, αφού τέτοια ήταν τα οικογενειακά του βιώματά.

Πριν από λίγο καιρό, στα τέλη του Σεπτέμβρη, οι New York Times, ενόψει της περιοδείας που θα ξεκινούσε για την προώθηση της νέας του ταινίας, Green Book, σε σκηνοθεσία Πίτερ Φαρέλι (βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες το προηγούμενο σαββατοκύριακο, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές), του ζήτησαν να τραβήξει κάποιες πολαρόιντ από τα διάφορα μέρη που θα βρισκόταν: την Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και την Ζυρίχη.

Ο Βίγκο Μόρτενσεν επέλεξε να εστιάσει στη χλωρίδα υπό το θολό φθινοπωρινό φως.

Λουλούδια στο τέλος της μέρας: Οι φθινοπωρινές πολαρόιντ του Βίγκο Μόρτενσεν Facebook Twitter
Ο 60χρονος –εδώ και δυο εβδομάδες– σταρ είχε από μικρός την ανησυχία της περιπλάνησης και τη ροπή προς τον κοσμοπολιτισμό, αφού τέτοια ήταν τα οικογενειακά του βιώματά. © Viggo Mortensen
Λουλούδια στο τέλος της μέρας: Οι φθινοπωρινές πολαρόιντ του Βίγκο Μόρτενσεν Facebook Twitter
© Viggo Mortensen
Λουλούδια στο τέλος της μέρας: Οι φθινοπωρινές πολαρόιντ του Βίγκο Μόρτενσεν Facebook Twitter
© Viggo Mortensen
Λουλούδια στο τέλος της μέρας: Οι φθινοπωρινές πολαρόιντ του Βίγκο Μόρτενσεν Facebook Twitter
© Viggo Mortensen
Λουλούδια στο τέλος της μέρας: Οι φθινοπωρινές πολαρόιντ του Βίγκο Μόρτενσεν Facebook Twitter
© Viggo Mortensen
Λουλούδια στο τέλος της μέρας: Οι φθινοπωρινές πολαρόιντ του Βίγκο Μόρτενσεν Facebook Twitter
© Viggo Mortensen
Λουλούδια στο τέλος της μέρας: Οι φθινοπωρινές πολαρόιντ του Βίγκο Μόρτενσεν Facebook Twitter
© Viggo Mortensen
Λουλούδια στο τέλος της μέρας: Οι φθινοπωρινές πολαρόιντ του Βίγκο Μόρτενσεν Facebook Twitter
© Viggo Mortensen

Με στοιχεία από τους New York Times

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Οι φωτογραφίες του Τζέιμς Νάχτγουεϊ ταξιδεύουν στα μουσεία του κόσμου

Φωτογραφία / Ένας βίαιος κόσμος στις φωτογραφίες του Τζέιμς Νάχτγουεϊ

Οι συγκλονιστικές εικόνες πολέμου, φτώχειας και εξαθλίωσης που συγκεντρώνει η αναδρομική έκθεση «Memoria» του κορυφαίου φωτορεπόρτερ ταξιδεύουν εδώ και λίγα χρόνια στις μεγάλες πρωτεύουσες
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

ΟΑΣΗ / 12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

Από την Christine Keeler και τη Monica Lewinsky μέχρι τη Lee Miller, τον George Michael και τη Janet Jackson, αυτές οι εικόνες δεν έμειναν επειδή ήταν «σκανδαλώδεις», αλλά επειδή συμπύκνωσαν ολόκληρες εποχές: εξουσία, έκθεση, επιθυμία, ντροπή και τη βία του δημόσιου βλέμματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Πολιτισμός / Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Η νέα έκθεση της Nan Goldin στο Grand Palais φέρνει ξανά μπροστά έναν κόσμο γεμάτο από έρωτα, πένθος, εξάρτηση, queer ζωή και μνήμη. Το This Will Not End Well παρουσιάζεται στο Παρίσι έως τις 21 Ιουνίου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γκάζι 1982-1984: Οι φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από το παλιό εργοστάσιο εκτίθενται ξανά

Φωτογραφία / Οι φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από το παλιό εργοστάσιο στο Γκάζι εκτίθενται ξανά

Ο Νίκος Μάρκου φωτογράφισε τους εργάτες στο παλιό εργοστάσιο στο Γκάζι λίγο προτού κλείσει οριστικά. 44 χρόνια μετά, οι φωτογραφίες εκτίθενται ξανά. Ντοκουμέντο μιας εποχής στερημένης και αθώας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Κατερίνα Αγγελοπούλου κατέγραψε ένα συλλογικό τραύμα, όσα συνέβησαν στο Μάτι

Φωτογραφία / «Η μυρωδιά, κάπως, έχει ξεχαστεί. Ο ήχος, όχι»

Στο Μάτι πέρασε τα παιδικά της καλοκαίρια. Την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς βρισκόταν εκεί και πρόλαβε να σώσει το βαλιτσάκι του πατέρα της, σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εικαστικός και φωτογράφος Κατερίνα Αγγελοπούλου μιλά στη LiFO για το πώς κατέγραψε με τον φακό της τις ιστορίες όσων χάθηκαν αλλά και όσων κατάφεραν να επιζήσουν, δημιουργώντας έναν τόμο-ντοκουμέντο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ