Συνελήφθη ο πρόεδρος της Nissan Κάρλος Γκοσν

Συνελήφθη ο πρόεδρος της Nissan Κάρλος Γκοσν Facebook Twitter
0

Συνελήφθη ο πρόεδρος της Nissan Motor Κάρλος Γκοσν από τους εισαγγελείς του Τόκιο, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.


Η Nissan Motor πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασίες προκειμένου να παυθεί ο Γκοσν από τα καθήκοντά του μετά την αποκάλυψη ότι είχε καταχραστεί χρήματα της εταιρείας για προσωπικούς σκοπούς. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η εταιρία αναφέρει ότι ο υπό καθαίρεση πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε διαπράξει και πολλά άλλα σοβαρά παραπτώματα.


Οι εισαγγελείς του Τόκιο συνέλαβαν τον Γκοσν με την κατηγορία ότι απέκρυψε στοιχεία της μισθολογικής του κατάστασης, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα. Την είδηση της σύλληψής του μετέδωσε και το ιαπωνικό δίκτυο NHK, ενώ ότι κατηγορείται για υπεξαίρεση αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η εισαγγελία του Τόκιο συνέλαβε τον Γκοσν καθώς θεωρείται ύποπτος για παραβίαση της νομοθεσίας», μετέδωσε το NHK. Νωρίτερα, πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο Γκοσν κατέθετε ενώπιον των αρχών.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι με βάση μια έκθεση από ανώνυμο πληροφοριοδότη ερευνούσε πιθανές παράτυπες πρακτικές του Γκοσν και του εντεταλμένου διευθυντή Γκρεγκ έλι εδώ και μήνες.

«Η έρευνα έδειξε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο Γκοσν και ο Κέλι ανέφεραν ποσά για τους μισθούς τους στις ανακοινώσεις τους στο χρηματιστήριο του Τόκιο που ήταν χαμηλότερα από το πραγματικό ποσό, προκειμένου να μειωθεί το αναφερόμενο ποσό στην αμοιβή του Κάρλος Γκοσν», ανέφερε η Nissan σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την εταιρία, ο διευθύνων σύμβουλος Χιρότο Σαϊκάουα θα προτείνει στο συμβούλιο της Nissan την απομάκρυνση του Γκοσν και του Κέλι.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στην Ιαπωνία καθώς ο Γκοσν (ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Renault), που αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αλλοδαπού που καταλαμβάνει τόσο υψηλόβαθμη θέση σε μια ιαπωνική εταιρία, έχει πολύ καλή φήμη καθώς κατάφερε να σώσει τη Nissan από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η εφημερίδα Asahi ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι οι εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει να ερευνούν τα γραφεία στην έδρα της Nissan και σε άλλα σημεία το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Η Nissan ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους αργότερα σήμερα. Εκπρόσωποι της Renault και της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi Motors δεν απάντησαν άμεσα στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Η αποπομπή του 64χρονου Γκοσν αναμένεται να εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της συμμαχίας, την οποία δημιούργησε ο ίδιος προσωπικά και δεσμεύθηκε να ενισχύει πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Η μετοχή της Renault κατέγραψε βουτιά 13% στο Παρίσι, σημειώνοντας από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Γεννημένος στη Βραζιλία, με καταγωγή από τον Λίβανο και γαλλική υπηκοότητα, ξεκίνησε την καριέρα του στη Michelin στη Γαλλία, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Renault. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Nissan το 1999 αφού η Renault απέκτησε ποσοστό πλειοψηφικό ποσοστό και έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2001. Ο Γκοσν παρέμεινε σε αυτή τη θέση έως τον περασμένο χρόνο.

Τον Ιούνιο, οι μέτοχοι της Renault ενέκριναν τις αποδοχές ύψους 7,4 εκατ. ευρώ του Γκοσν για το 2017. Επιπροσθέτως αυτού το ποσού, έλαβε 9,2 εκατ. ευρώ στον τελευταίο του χρόνο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Nissan.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM