Καλό φαγητό στα μπαρ

Καλό φαγητό στα μπαρ Facebook Twitter
Όπως όλα δείχνουν, φαγητό και ποτό σμίγουν γλυκά στην πόλη μας, που όλο θέλει να τρώει και να πίνει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
4

Τα παλιά κλασικά μπαρ της Αθήνας συντηρούσαν ανέκαθεν τη συνήθεια του μεζέ για όποιον έπινε στην μπάρα τους. Όλοι έχουμε τιμήσει τα «καναπεδάκια», το πιάτο «χοιρινό - ρώσικη», τα ριγανάτα ψωμιά και το club sandwich του Galaxy της Σταδίου. Αγναντεύοντας τη νυχτερινή Πατησίων, βουτάγαμε τα βραστά λουκάνικα στη μουστάρδα όσο έρρεε το ουίσκι στο Au Revoir. Και ήταν πάντα ένα αποκούμπι αυτός ο μεζές και ένα αβαντάζ των παλιών αυτών «ναών» του ποτού απέναντι στα νέα μπαρ που, για να το θέσουμε ευγενικά, δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το άθλημα.


Τι πρέπει να είναι ο μεζές σε ένα μπαρ; Κάτι που να τρώγεται εύκολα, με το χέρι, να μην προκαλεί ακαταστασία στην μπάρα, να είναι συνήθως αλμυρό για να «ενθαρρύνει» το αλκοόλ, ίσως και ελαφρά πικάντικο. Προσέξτε, δεν μιλάμε για τα wine bars, που κι αυτά έχουν τα δικά τους συνοδευτικά και συνήθως πρόκειται για εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, δηλαδή φαγητά που ταιριάζουν με το κρασί και μπορούν να αναδείξουν τα ιδιαίτερά χαρακτηριστικά του. Μιλάμε για τα φαγητά των κανονικών μπαρ.

Τι πρέπει να είναι ο μεζές σε ένα μπαρ; Κάτι που να τρώγεται εύκολα, με το χέρι, να μην προκαλεί ακαταστασία στην μπάρα, να είναι συνήθως αλμυρό για να «ενθαρρύνει» το αλκοόλ, ίσως και ελαφρά πικάντικο.

Καλό φαγητό στα μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το κενό ήρθε να καλύψει πρώτος ο Άρης Βεζενές με το άκρως επιτυχημένο Birdman του. Aυτό το yakitori bar με τον διάκοσμο που φωνάζει «κλασικό» από μακριά σερβίρει «γιαπωνέζικα σουβλάκια», και όχι μόνο, και είναι η ιδανική πρόταση για ένα after work drink με μεζέ. Ακόμα και τα αλμυρά - καυτερά - σκορδάτα edamame του είναι λόγος για να πας.


Ο Senios, πάλι, το νέο πρότζεκτ της ομάδας πίσω από το πολυβραβευμένο Clumsies αναβιώνει το παλιό ελληνικό καφενείο, μεταμορφώνοντάς το σε «σκανδιναβικής» αισθητικής και φινέτσας χώρο, χωρίς να ξεχνάει τις «ελληνικές» του ρίζες με τα βαρέλια πίσω από το μπαρ. Στην μπάρα του μπορείς να δοκιμάσεις πολλά και ενδιαφέροντα που φτιάχνει ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης: από σαρικόπιτα με βολάκι Τήνου μέχρι «γκόκλιες» με καμένο κατσικίσιο βούτυρο.


Όπως όλα δείχνουν, φαγητό και ποτό σμίγουν γλυκά στην πόλη μας, που όλο θέλει να τρώει και να πίνει.

Γεύση
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ μπροστά ήταν το Kibubu (Πατησίων και Γαλατσίου περίπου). Από σουδάκι γεμιστό με τυρί κρέμα και κρακεράκια με σολωμό σε λουκανικάκια κοκτέηλ και ράφλες ΜπιΜπιΚιου...