Energy bowls: μια νέα διατροφική τάση που σαρώνει στο Instagram

Energy bowls: μια νέα διατροφική τάση που σαρώνει στο Instagram Facebook Twitter
Μία από τις πιο δυναμικές διατροφικές τάσεις των τελευταίων χρόνων έχει πλάκα, φωτογένεια και φτιάχνεται γρήγορα, παίρνοντας εύκολα τον ρόλο του κλασικού πρωινού ή μεσημεριανού. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Buddha bowls, μπολ ενέργειας, smoothie μπολ, ασάι (açaί) μπολ. Μία από τις πιο δυναμικές διατροφικές τάσεις των τελευταίων χρόνων έχει πλάκα, φωτογένεια και φτιάχνεται γρήγορα, παίρνοντας εύκολα τον ρόλο του κλασικού πρωινού ή μεσημεριανού.

Ικανοποιώντας από τη μια το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή και ταυτόχρονα την εμμονή της εποχής του Instagram με την τέλεια εικόνα, έχει εξαπλωθεί με ταχύτητα και φωτογραφηθεί με μανία.


Ένας πυκνός συνδυασμός φρούτων, λαχανικών, superfoods και άλλων καλών πηγών ενέργειας που έχει σκοπό να σε χορτάσει και να σε «κρατήσει» για αρκετές ώρες είναι ουσιαστικά εκείνο που καθιστά ένα πιάτο energy bowl. Αυτό, μαζί με το προφανές ότι σερβίρεται σε μπολ. (Τώρα, γιατί αποκλειστικά σε μπολ, κανείς δεν ξέρει.)

Ένας πυκνός συνδυασμός φρούτων, λαχανικών, superfoods και άλλων καλών πηγών ενέργειας που έχει σκοπό να σε χορτάσει και να σε «κρατήσει» για αρκετές ώρες είναι ουσιαστικά εκείνο που καθιστά ένα πιάτο energy bowl.


Στα αλμυρά energy bowls θα βρεις μια σχετικά ουδέτερη βάση: γλυκοπατάτα, κινόα, ρεβίθια ή ρύζι που σκεπάζεται από αναρίθμητα toppings, όπως σπόροι, τηγανητά αυγά, τριμμένο παντζάρι, και η λίστα συνεχίζεται επ' άπειρον.


Τα smoothie bowls είναι smoothies που είναι λίγο πιο πηχτά σε σχέση μ' εκείνα που πίνονται σε ποτήρι. Αφού μπουν σε μπολ, καλύπτονται αντίστοιχα με κομμένα φρούτα, σπόρους τσία, γύρη, ακατέργαστο κακάο, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο σου κάνει αποδεδειγμένα, ή όχι, καλό.

Energy bowls: μια νέα διατροφική τάση που σαρώνει στο Instagram Facebook Twitter
Ένας πυκνός συνδυασμός φρούτων, λαχανικών, superfoods και άλλων καλών πηγών ενέργειας που έχει σκοπό να σε χορτάσει και να σε «κρατήσει» για αρκετές ώρες είναι ουσιαστικά εκείνο που καθιστά ένα πιάτο energy bowl. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η Βραζιλία είναι η χώρα καταγωγής των εντυπωσιακών, σκούρων μοβ ασάι μπολ. To ασάι, το σκουρόχρωμο μπέρι που μεγαλώνει στο ομώνυμο είδος φοίνικα, φτάνει στις υπόλοιπες χώρες σε παγωμένη ή αποξηραμένη μορφή. Βάλ' το στο μπλέντερ με μια παγωμένη μπανάνα και λίγο νερό ή γάλα και έχεις τη βάση.

Tα παραδοσιακά toppings των ασάι μπολ είναι γκρανόλα και κομμάτια μπανάνας, αλλά προφανώς το μόνο όριο είναι η φαντασία και οι γνώσεις σου στη γεωμετρία.

Energy bowls: μια νέα διατροφική τάση που σαρώνει στο Instagram Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ