Μπορεί μια φτωχή να έχει σχέση με έναν πλούσιο (και αντιστρόφως);

Μπορεί μια φτωχή να έχει σχέση με έναν πλούσιο (και αντιστρόφως); Facebook Twitter
Pretty woman
2

H καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Duke, Jessi Streib, ήθελε να ερευνήσει με ποιο τρόπο επηρεάζουν οι ταξικές διαφορές τις πιο προσωπικές μας σχέσεις. Έτσι πήρε συνεντεύξεις από 32 ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος ήταν 'blue collar' (παιδί από οικογένεια στην οποία ο επικεφαλής είναι απόφοιτος σχολείου) και ο άλλος 'white collar' (παιδί από οικογένεια στην οποία ο επικεφαλής είναι απόφοιτος πανεπιστημίου). Το περιοδικό Vox πήρε συνέντευξη από την Streib για να εξηγήσει πώς οι ταξικές διαφορές επηρεάζουν τις σχέσεις μας, ακόμα και όταν δεν το αντιλαμβανόμαστε.

 

Οι διαφορές μπορούν να επηρεάσουν διάφορους τομείς της ζωής, όπως είναι η διαχείριση των χρημάτων, ο καταμερισμός εργασίας στο σπίτι, η ανατροφή των παιδιών, και φυσικά η έκφραση συναισθημάτων.


«Οι άνθρωποι που κατάγονται από οικογένειες white collar τείνουν να θέλουν περισσότερο να ελέγχουν τα πράγματα. Θέλουν να επιβλέπουν, να προγραμματίζουν και να οργανώνουν. Οι σύντροφοι τους με καταγωγή blue collar τείνουν να αυτοσχεδιάζουν περισσότερο. Παίρνουν τα πράγματα όπως έρχονται και δεν περιορίζουν τους εαυτούς τους με τον ίδιο τρόπο. Οι άνθρωποι με καταγωγή white collar θέλουν να ελέγχουν τα συναισθήματα τους πιο συχνά, πράγμα που σημαίνει ότι θέλουν να τα σκεφτούν πριν τα εκφράσουν, να αναλύσουν πώς αισθάνονται, να σχεδιάσουν με ποιον τρόπο να τα εκφράσουν, αν τα εκφράσουν, και να τα αναπτύξουν με οργανωμένο τρόπο. Οι άνθρωποι με καταγωγή blue collar τα εκφράζουν όπως τα νιώθουν και με πιο ειλικρινή τρόπο.»

 

Αυτές οι διαφορές μπορούν να επηρεάσουν διάφορους τομείς της ζωής, όπως είναι η διαχείριση των χρημάτων, ο καταμερισμός εργασίας στο σπίτι, η ανατροφή των παιδιών, και φυσικά η έκφραση συναισθημάτων.


Σύμφωνα με την Streib, η ταξική διαφορά μπορεί να είναι και ένας παράγοντας έλξης. «Μεγαλώνουμε με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε πολλά κοινά, επειδή μεγαλώνουμε σε παρόμοιο περιβάλλον. Όταν δεν μας αρέσει κάτι σχετικά με τον τρόπο ανατροφής μας, θέλουμε κάποιον που έχει διαφορετικές εμπειρίες.»

Επιμέλεια: Λένα Φουτσιτζή

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Ε, όχι ρε παιδιά να πετάτε στα σκουπίδια όλη την Finos Film των 70's. Και η Μέμα Σταθοπούλου με τον Βόγλη; Και το Λεβεντόπαιδο; Kαι ο μάγκας με το τρίκυκλο; Όλα ψέματα ήταν; Ο μον ντιε......