Συζήτηση στη Βουλή για το προσφυγικό ζητά ο Μητσοτάκης

Συζήτηση στη Βουλή για το προσφυγικό ζητά ο Μητσοτάκης Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το προσφυγικό αναμένεται να αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης στη Βουλή, καθώς ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση. 

Στο κείμενο του αιτήματος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κέντρο της Μόριας ως «κολαστήριο». Επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας πως προσβάλει «βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όσον ζουν στην Ελλάδα» και «απειλεί την κοινωνική συνοχή των περιοχών που δέχονται τις ροές. 

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται και στις καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού αλλά και στην έρευνα της Ευρωπαϊκής  Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτη (O.L.A.F.)

Αναλυτικά το αίτημα που κατέθεσε ο αρχηγός της ΝΔ 

Αίτηση για διεξαγωγή Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης (Κατ' άρθρον 143 παρ. 2 ΚτΒ)

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2018

Προς

τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Νικόλαο Βούτση

Η αδυναμία διαχείρισης του Μεταναστευτικού από την πλευρά της κυβέρνησης, προσβάλλει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όσων αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, απειλεί την κοινωνική συνοχή περιοχών που δέχονται μεγάλο βάρος προσφύγων-μεταναστών, όπως του Ανατολικού Αιγαίου και πλήττει σοβαρά τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Εικόνες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως σε αυτό της Μόριας Λέσβου, αναδεικνύουν τις ελλιπείς τους υποδομές, την πλήρη απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, τη βία και την ανομία που κυριαρχεί σε αυτά, μεταδίδονται καθημερινά από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, εκθέτοντας με πρωτοφανή τρόπο την πατρίδα μας. Το BBC χαρακτήρισε προσφάτως τον καταυλισμό της Μόριας ως το «χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη». Είναι αδιανόητο στη σημερινή Ελλάδα μικρά παιδιά να μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες και χιλιάδες γυναίκες να ζουν καθημερινά σε ένα περιβάλλον βίας, παρενοχλήσεων και τρόμου. Σε συνθήκες, δηλαδή, που προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρωπισμού, αλλά και το διαχρονικό αίσθημα αλληλεγγύης των Ελλήνων. Το κολαστήριο της Μόριας είναι το απόλυτο ξεγύμνωμα της κάλπικης ευαισθησίας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Ο απάνθρωπος τρόπος διαβίωσης στους καταυλισμούς είναι αναντίστοιχος με την τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια που έχει διατεθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικού ύψους άνω του 1,6 δις ευρώ. Χρηματοδότηση που έχει χορηγηθεί απευθείας και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας τους λόγω και του ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου εποπτείας τους. Και προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για το θέμα αυτό η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (O.L.A.F.) έχει ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας τα οποία αφορούν τη σίτιση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στελέχη που επελέγησαν από τη σημερινή κυβέρνηση για να ασχοληθούν με τη διαχείριση του προβλήματος, αποχώρησαν προβαίνοντας δημοσίως σε σοβαρότατες καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κονδυλίων, όπως ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και ο μέχρι πρότινος Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών, κ. Ανδρέας Ηλιόπουλος. Η δε κυβέρνηση, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, επιχειρεί να φιμώσει τον Τύπο υποβάλλοντας μηνύσεις στους δημοσιογράφους που τις ερευνούν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη μια σοβαρή, υπεύθυνη και σε βάθος συζήτηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Ζητώ, ως εκ τούτου,

Τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση με θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και του τρόπου απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας ως βοήθεια για την αντιμετώπισή του.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM