Δεν θα αφαιρεθεί το Νόμπελ Ειρήνης από την ηγέτιδα της Μιανμάρ παρά τις «λυπηρές ενέργειες»

Δεν θα αφαιρεθεί το Νόμπελ Ειρήνης από την ηγέτιδα της Μιανμάρ παρά τις «λυπηρές ενέργειες» Facebook Twitter
EPA
0

Κάποιες από τις ενέργειες που έχει αναλάβει η Αούνγκ Σαν Σου Κι ως ηγέτιδα της Μιανμάρ είναι «λυπηρές», όμως δεν θα της αφαιρεθεί το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ο Λαρς Χέικενστεν επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ στο Reuters.


Σύμφωνα με τον Χέικενστεν, δεν έχει νόημα να αφαιρείται ένα βραβείο ως αντίδραση σε γεγονότα που σημειώθηκαν μετά την απονομή του.

Ερευνητές του ΟΗΕ δημοσιοποίησαν τον Αύγουστο μια έκθεση στην οποία κατηγορούσαν τον στρατό της Μιανμάρ για τον μαζικό φόνο μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια «με στόχο τη γενοκτονία τους», σε μια επιχείρηση που ώθησε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Η Σου Κι, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1991 για τον αγώνα της υπέρ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ, είναι πλέον η πολιτική ηγέτιδα της χώρας. Στην έκθεση οι ερευνητές του ΟΗΕ την κατηγορούν ότι απέτυχε να χρησιμοποιήσει «την ηθική της αρχή» για να προστατεύσει τους αμάχους.

«Βλέπουμε ότι όσα κάνει στη Μιανμάρ είναι στόχος πολλών επικρίσεων και τασσόμαστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας», τόνισε ο Χέικενστεν.

«Οπότε φυσικά στο επίπεδο που εκείνη φέρει την ευθύνη, είναι λυπηρό», πρόσθεσε.

Η Μιανμάρ έχει απορρίψει τα ευρήματα του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα «μονομερή», ενώ επισημαίνει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ακολούθησε τις επιθέσεις ανταρτών στην πολιτεία Ραχίν τον Αύγουστο του 2017 ήταν νόμιμη.

Εξάλλου τον Σεπτέμβριο η Σου Κι επεσήμανε ότι, κρίνοντας εκ των υστέρων, η κυβέρνησή της θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει την κατάσταση καλύτερα, όμως δεν παραδέχθηκε ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρά εγκλήματα.

«Δεν πιστεύουμε ότι έχει νόημα να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε βραβεία (...) κάτι τέτοιο θα μας εμπλέξει σε αέναες συζητήσεις για την αξία των όσων κάνουν οι βραβευθέντες στη συνέχεια, αφού λάβουν το βραβείο», επεσήμανε ο Χέικεστεν.

«Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν βραβευθέντες με Νόμπελ που κάνουν πράγματα μετά τη βράβευσή τους τα οποία δεν εγκρίνουμε ή τα οποία δεν θεωρούμε σωστά. Αυτό δεν αποφεύγεται, πιστεύω», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM