Ξεκίνησε η αποναρκοθέτηση κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης Βόρειας και Νότιας Κορέας

Ξεκίνησε η αποναρκοθέτηση κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης Βόρειας και Νότιας Κορέας Facebook Twitter
0

Μία κοινή επιχείρηση απομάκρυνσης ναρκών ξεκίνησαν σήμερα στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας, κατά μήκος των βαριά οχυρωμένων και αυστηρά φρουρούμενων συνόρων των δύο κρατών. 

Όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας, η επιχείρηση αυτή άρχισε στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για την αποκλιμάκωση της έντασης και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη διαιρεμένη χερσόνησο.

Οι λεπτομέρειες της αποστολής συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα, στη συνάντηση κορυφής στην Πιονγιάνγκ που είχαν ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν.

Σε ανακοίνωσή του, το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να απομακρύνουν όλες τις νάρκες από τη λεγόμενη Κοινή Περιοχή Ασφαλείας στο χωριό Πανμουντζόμ μέσα στις προσεχείς είκοσι ημέρες, με το Μηχανικό να αρχίζει την εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή στο νοτιοκορεατικό τμήμα.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση άμεσα από τη Βόρεια Κορέα πως οι δικές της ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν τη διαδικασία.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση φυλακίων και την απομάκρυνση όπλων από την Κοινή Περιοχή Ασφαλείας, που θα ακολουθήσουν την αποναρκοθέτηση. Οι στρατιωτικοί που θα παραμείνουν στην περιοχή θα είναι άοπλοι.

Η Κοινή Περιοχή Ασφαλείας είναι το μοναδικό σημείο κατά μήκος της λεγόμενης Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης, μήκους 250 χιλιομέτρων, όπου στρατιώτες της Βόρειας Κορέας έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους ομολόγους τους της Νότιας Κορέας. Στην περιοχή είναι επίσης ανεπτυγμένα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών.

Τον Νοέμβριο του 2017, βορειοκορεάτες στρατιωτικοί είχαν πυροβολήσει πέντε φορές έναν συνάδελφό τους που προσπαθούσε να αυτομολήσει.

Έκτοτε πάντως η περιοχή μετατράπηκε σε θέατρο της πρώτης και πιο δραματικής συνάντησης κορυφής του Κιμ και του Μουν, τον Απρίλιο, καθώς και της δεύτερης, τον Μάιο.

Στη συνάντηση κορυφής του Απριλίου, οι ηγέτες είχαν αναγγείλει πως η πρόθεσή τους είναι να μεταμορφωθεί η Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη -για δεκαετίες το σύμβολο των εντάσεων και του διχασμού στη χερσόνησο- σε «ζώνη ειρήνης».

Έχουν ήδη απομακρυνθεί ηχεία και μικροφωνικές που χρησιμοποιούνταν για να μεταδίδονται μηνύματα προπαγάνδας, καθώς και ορισμένα φυλάκια κατά μήκος των συνόρων.

Επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων αναμένεται να αρχίσουν αργότερα σήμερα και στην επαρχία Γκανγκγουόν, στο ανατολικό τμήμα της Νότιας Κορέας, ώστε να επιτραπεί να διενεργηθούν έρευνες για τον εντοπισμό των σορών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νάρκες είναι τοποθετημένες στις περιοχές των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης και της Ζώνης Πολιτικού Ελέγχου στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με ειδικούς. Πολίτες και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί εξαιτίας τους.

Το 2015, δύο νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί υπέστησαν ακρωτηριασμούς από μια βορειοκορεάτικη νάρκη, κατά την εκδοχή της Σεούλ, την οποία απέρριψε η Πιονγιάνγκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή 100% δασμών σε ξένες ταινίες που προβάλλονται στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη μείωση της κινηματογραφικής παραγωγής στο Χόλιγουντ ζήτημα εθνικής ασφάλειας
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Διεθνή / Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ στη Σανάα τραυματίζουν 14 πολίτες - Οι Χούτι απαντούν με πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ – Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM