Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή

Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
0
Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
Το Ξαθέρι στην Καισαριανή είναι το πιο φρέσκο κρητικό εστιατόριο...


Από όλες τις τοπικές ελληνικές κουζίνες που δίνουν τα τελευταία χρόνια σε πολλά καινούργια εστιατόρια την αφορμή για στενές σχέσεις με την παράδοση, η κρητική είναι εκείνη που κερδίζει τις προτιμήσεις. Και όχι τυχαία, αφού πρόκειται για μια κουζίνα με ισχυρή προσωπικότητα και ολοκληρωμένη ταυτότητα, που διαθέτει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Το Ξαθέρι, στην Καισαριανή, είναι το πιο φρέσκο εστιατόριο αυτής της ομάδας και διαφέρει στη ματιά από τα περισσότερα εστιατόρια που έχουν επιλέξει να υπηρετήσουν την κρητική κουζίνα. Ο χώρος του, μοντέρνος, με απλές γραμμές, εντυπωσιακά φωτιστικά και μεγάλη μπάρα.

Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
Καλτσούνια με χειροποίητο φύλλο.

Όμως τον πρώτο λόγο έχουν το φαγητό και ο κατάλογος, που, ακολουθώντας τις προσταγές της κρητικής κουζίνας, έχει τα περισσότερα από αυτά που περιμένεις να βρεις σε ένα αντίστοιχο εστιατόριο. Ο ντάκος με ντομάτα (€5) ήταν τυπικός, χωρίς εξάρσεις στο τυρί ή στο ελαιόλαδο που θα τον απογείωναν, ενώ η μαραθόπιτα ήταν πλούσια και αρωματική (€4,50). Ωραίο το χειροποίητο φύλλο στα καλτσούνια με μυζήθρα (€4,90) ή χόρτα (€5,50), αν και είχαν ξεφύγει στο τηγάνι. Καλή ιδέα με νόστιμο αποτέλεσμα ήταν το απάκι κοτόπουλου του Χάσικου, φτιαγμένο με γραβιέρα και κρασί (€7,10). Τα σπιτικά ντολμαδάκια (€5,50) έχαναν σε άρωμα, αλλά οι τσιγαριαστές μπουκίτσες χοιρινού με δενδρολίβανο (€6,20) ήταν εξαιρετικός μεζές. Εξίσου καλές ήταν οι τσικαλάτες πατάτες (€3), κομμένες κυδωνάτες και τραγανές, πασπαλισμένες με ρίγανη. Αν ζητήσεις κρητικό τυρί, θα σου φέρουν εξαιρετική γραβιέρα από την Ασή Γωνιά. Ωραίες επιλογές ακούγονταν τα κουκιά ματσαντά από τα Βρύσινα με κρομμύδι (4,50), τα κλασικά αυγά με στάκα (€5,90) και το σπληνάντερο (€7,50). Στα κυρίως πιάτα ξεδιπλώνονται όλη η νοστιμιά και το μεγαλείο της απλότητας της κρητικής κουζίνας. Το αρνάκι με σταμναγκάθι (€9,40) έδενε κάτω από ένα ελαφρύ αυγολέμονο το μελωμένο κρέας με ένα σωστά μαγειρεμένο χορταρικό με την εθιστική πικράδα του. Το καλό χέρι του σεφ Νίκου Διενή φαινόταν και στο παραδοσιακό πιλάφι με κατσικάκι, όπου το ρύζι ήρθε ιδανικά χυλωμένο στον ζωμό του κρέατος και ξεχείλιζε από νοστιμάδα. Στα κρασιά υπάρχουν λίγες επιλογές από εμφιαλωμένα – το Βιδιανό του Αλεξάκη έδεσε ωραία με τα πιάτα. Αξιοπρόσεκτος είναι ο χύμα Μαρουβάς, το κρητικό κρασί που ξεχωρίζει με τον ατίθασο χαρακτήρα του. Τις Κυριακές θα φας με συνοδεία ζωντανής κρητικής μουσικής.

☛ Ξαθέρι, Εθνικής Αντιστάσεως 2 Καισαριανή, 210 7231719

Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
Το αρνάκι με σταμναγκάθι έδενε κάτω από ένα ελαφρύ αυγολέμονο το μελωμένο κρέας με ένα σωστά μαγειρεμένο χορταρικό με την εθιστική πικράδα του...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ