Η Ισπανία απέρριψε νέο αίτημα έκδοσης στην Ελβετία του Φαλσιανί

Η Ισπανία απέρριψε νέο αίτημα έκδοσης στην Ελβετία του Φαλσιανί Facebook Twitter
0

Η ισπανική δικαιοσύνη είπε για δεύτερη φορά «όχι» στην έκδοση του Ερβέ Φαλσιανί στην Ελβετία, σύμφωνα με μια απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στο 46χρονο σήμερα Φαλσιανί οφείλονται τα «Swissleaks». Ο πληροφορικός είχε δημοσιοποιήσει το 2009 εμπιστευτικά τραπεζικά έγγραφα τα οποία είχε αφαιρέσει από την τράπεζα HSBC στη Γενεύη, όπου εργαζόταν, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μυστικών λογαριασμών πελατών που φοροδιέφευγαν σε μεγάλη κλίμακα. 

Η ενέργεια αυτή του κόστισε μια καταδίκη το 2015 σε φυλάκιση πέντε ετών για οικονομική κατασκοπεία από το ελβετικό ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο.

Η Ισπανία είχε ήδη αρνηθεί την έκδοσή του στην Ελβετία το 2013, έπειτα από προφυλάκιση πολλών μηνών, αλλά η Ελβετία είχε εκδώσει νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης μετά την καταδίκη του.

Στην απόφασή του, που έλαβε χθες, το ίδιο δικαστήριο που είχε αρνηθεί τότε την έκδοσή του, αποφάσισε να «αρνηθεί το νέο αίτημα έκδοσης, καθώς το θέμα έχει ήδη κριθεί».

Οι δικαστές εκτιμούν επίσης πως η οικονομική κατασκοπεία για την οποία καταδικάστηκε ο Ερβέ Φαλσιανί στην Ελβετία δεν υφίσταται στον ισπανικό ποινικό κώδικα.

«Η μοναδική αποκάλυψη στην οποία προέβη» ο Ερβέ Φαλσιανί συνίσταται στη «μετάδοση πληροφοριών στις οικονομικές αρχές πληροφοριών, στη δημοσιονομική διοίκηση διαφόρων κρατών και στις δικαστικές αρχές που ξεκίνησαν διαδικασίες», γράφουν οι δικαστές.

Ο Ερβέ Φαλσιανί είχε συνεργαστεί με τις φορολογικές αρχές σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, προκαλώντας την έναρξη πολλών ερευνών.

Η «λίστα Φαλσιανί» επέτρεψε έτσι να ταυτοποιηθούν από το 2009 τουλάχιστον 127.000 λογαριασμοί που ανήκαν σε 79.000 άτομα 180 εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων του ισχυρού τραπεζίτη Εμίλιο Μποτίν στην Ισπανία. Ως αποτέλεσμα αυτών των αποκαλύψεων, η Ελβετία εγκατέλειψε οριστικά το τραπεζικό απόρρητο το 2017.

Σημειώνεται πως η «λίστα Φαλσιάνι» είναι γνωστή στην Ελλάδα ως η «λίστα Λαγκάρντ» - ένας ειδικός κατάλογος Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM
Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Διεθνή / Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Ο νέος νόμος, που εισήγαγε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
THE LIFO TEAM
NASA ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗ ARTEMIS II

Διεθνή / «Είμαστε μόνοι;» - Ποια η σημασία της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA στη Σελήνη μετά από 53 χρόνια

Η NASA στέλνει πλήρωμα αστροναυτών προς τη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Artemis II» για «ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει πιο βαθιά στο διάστημα από ό,τι έχει πάει ποτέ ο άνθρωπος», όπως σχολιάζει το Reuters
THE LIFO TEAM