Ο Dervisis φέρνει απόψε την κουλτούρα και τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου στο Ρομάντσο

Ο Dervisis φέρνει απόψε την κουλτούρα και τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου στο Ρομάντσο Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίζα Καψαμπέλη
0

Πώς ήταν το παιδικό σου δωμάτιο;

Το παιδικό μου δωμάτιο ήταν το σαλόνι στο σπίτι των παππούδων μου. Μέχρι τα 10-12 κοιμόμουν σε έναν καναπέ που γινόταν κρεβάτι, απέναντι είχε ένα παλιό γραφείο και δίπλα παιχνίδια, κόμικς κ.λπ. Ήταν πολύ ωραία.

— Πώς είναι το δωμάτιό σου τώρα;

Είναι λίγο χαώδες το τι θεωρώ δωμάτιο. Έχω τα μισά μου πράγματα στο σπίτι της μητέρας μου και τα άλλα μισά στο σπίτι που νοικιάζω με τη φίλη μου τη Δανάη στην Ακαδημία Πλάτωνος εδώ και 3 μήνες ‒ αλλά σε λίγο θα ξαναφύγω. Η βάση πάντα είναι το λάπτοπ μου, δύο ηχεία, ακουστικά, κάρτα ήχου και ό,τι gear, βιβλία, αντικείμενα, ρούχα χρησιμοποιώ.

Με ενθουσιάζουν τα πολλά κοινά στοιχεία και αυτά προσπαθώ να χρησιμοποιώ στη μουσική μου περισσότερο ως συνθετικά στοιχεία παρά ως ένα ετερόκλητο παστίς.

—Ποιοι είναι για σένα οι πιο ψυχεδελικοί Έλληνες καλλιτέχνες;

Η γάτα Κίο!

 

Dervisis - Missing

— Θυμάσαι πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για τη μουσική και την κουλτούρα της Ανατολής;

Ξεκίνησε μέσω της εδώ παραδοσιακής μουσικής, που τη θεωρώ κομμάτι της μουσικής της Ανατολής. Aλλά δεν είμαι ειδικός σε καμία περίπτωση, ξέρω μόνο ό,τι έχω μάθει μέσω της μουσικής θεωρίας (που ακόμα μαθαίνω) των γύρω περιοχών (Βαλκανίων/Ανατολικής Μεσογείου), της ακρόασης και της σποραδικής ανάγνωσης.

Γενικά, με ενθουσιάζουν τα πολλά κοινά στοιχεία και αυτά προσπαθώ να χρησιμοποιώ στη μουσική μου περισσότερο ως συνθετικά στοιχεία παρά ως ένα ετερόκλητο παστίς. Δεν με ενδιαφέρει να είναι εμφανή, δεν θέλω να αναδείξω κάτι «εξωτικό», ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή είναι μουσική με κανόνες και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, το «Voice Call» από το τελευταίο μου EP είναι στημένο σε 9/8, οι τονισμοί ακολουθούν αυτούς του καρσιλαμά, όπως παίζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Τουρκίας, και στη μελωδία έχω βασιστεί στο δρόμο ραστ που περιέχει μικροτόνους εκτός του δωδεκάφθογου, αλλά δεν είναι απόλυτα εμφανές γιατί ο βασικός μου κορμός σύνθεσης προκύπτει από αλλού.

Υπό μία έννοια, είναι ένας περιορισμός που για την ώρα βοηθάει τη δημιουργικότητά μου και από την άλλη τον νιώθω και ως ένα ενωτικό και αντιρατσιστικό σχόλιο.

— Πιστεύεις ότι οι Έλληνες νιώθουν ένα είδος ντροπής για την ανατολίτικη πλευρά τους;

Δεν ξέρω, ίσως. Νομίζω ότι όσο δεξιότερα πάνε πολιτικά τόσο πιο πολλά πράγματα ελληνοποιούν και αποκρύπτουν για να αποδείξουν πόσο «αληθινοί» Έλληνες είναι.

Ο Dervisis φέρνει απόψε την κουλτούρα και τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου στο Ρομάντσο Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίζα Καψαμπέλη

— Έχεις αλλάξει διάφορα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα τα τελευταία χρόνια (Kid Flicks, Flight 36B). Πώς και αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις τώρα το κανονικό σου όνομα;

Παίζω με το όνομά μου γιατί μου φαίνεται πιο ειλικρινές και επειδή τα διάφορα πρότζεκτ με εμπόδιζαν να κάνω καινούργια πράγματα γιατί σκεφτόμουν ότι έχουν έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χαλάσω.

— Ποιος είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας απ’ τους «Simpsons»;

Υπάρχει μια ταύτιση με τον Milhouse!

— Τι θα κάνεις μετά το live στο Ρομάντσο;

Θα πάω για λίγο στην Ιστανμπούλ και μετά στο Λονδίνο, όπου δουλεύω. Παράλληλα, θα ετοιμάσω ένα 12ιντσο που θα βγει αρχές του ’19 από την Trial & Error, 2 singles που θα βγουν σύντομα και έναν δίσκο!

 

Ο Νίκος Δερβίσης παίζει το Σάββατο 15/9 στο φεστιβάλ ΨΧ 2018 (14& 15/9, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 21:00, εισ.: 6 ευρώ ανά ημέρα & 10 ευρώ διήμερο).

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM