Φάτε λιγότερο κρέας για να κάνετε εξοικονόμηση νερού, συμβουλεύουν οι επιστήμονες

Φάτε λιγότερο κρέας για να κάνετε εξοικονόμηση νερού, συμβουλεύουν οι επιστήμονες Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη Ευρωπαίων επιστημόνων, μια πιο υγιεινή διατροφή με λιγότερο κρέας -ή ακόμη καλύτερα με καθόλου κρέας- δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία, αλλά και στους πολύτιμους φυσικούς πόρους, καθώς θα επιτρέψει σημαντική εξοικονόμηση νερού

Το νερό που απαιτείται για την παραγωγή της ανθρώπινης τροφής, είναι κατά 11% έως 35% λιγότερο αν η διατροφή γίνει πιο υγιεινή με λιγότερο κρέας, 33% έως 35% λιγότερο αν το κρέας αντικατασταθεί από ψάρια και όσπρια, ενώ η εξοικονόμηση νερού φθάνει το 35% έως 55% αν η διατροφή γίνει αμιγώς χορτοφαγική (ούτε κρέας, ούτε ψάρια, με φυτικά αντί για ζωικά λίπη).

Οι ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης Nature Sustainability, υπολόγισαν πόσο επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες το «αποτύπωμα νερού» σε τρεις μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία).

Η νέα μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο πάνω στη σχέση διατροφής-κατανάλωσης νερού.

Ως «αποτύπωμα νερού» θεωρείται ο συνολικός όγκος του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τροφών.

Η έρευνα επισημαίνει ότι τα ζωικά προϊόντα -και ιδίως τα κρέατα- έχουν μεγάλο αποτύπωμα νερού, καθώς η κτηνοτροφία καταναλώνει πολύ νερό, ενώ η παραγωγή φρούτων και λαχανικών χρειάζεται συγκριτικά λιγότερο.

Η διατροφή του μέσου Ευρωπαίου χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων, συνεπώς υπάρχουν περιθώρια για εξοικονόμηση νερού μέσω αλλαγών στη διατροφή, όπως τονίζουν οι ερευνητές.

Ενδεικτικά, το ημερήσιο αποτύπωμα νερού λόγω παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι 3.861 λίτρα ανά κεφαλή στη Γαλλία, 2.929 λίτρα στη Γερμανία και 2.757 λίτρα στη Βρετανία.

«Οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες, αν συγκριθούν με την κατανάλωση νερού στα σπίτια» δήλωσε ο ερευνητής του JRC δρ Ντέιβι Βάνχαμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ
Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM