Ο αέρας έχει το δικό του Φεστιβάλ στη Φλώρινα: Βορέας.

Ο αέρας έχει το δικό του Φεστιβάλ στη Φλώρινα: Βορέας. Facebook Twitter
0
Ο αέρας έχει το δικό του Φεστιβάλ στη Φλώρινα: Βορέας. Facebook Twitter
Η κοιλάδα της Φλώρινας και ο τόπος του Βορέα, κάτω δεξιά. Φωτογραφία: Γιάννης Αρβανιτάκης


Η θέα του Σακουλέβα και της παραποτάμιας περιοχής, την Πέμπτη το πρωί, ήταν μαγευτική. Εκεί, θα φιλοξενηθεί σε λίγες ημέρες κι η γιορτή του Βορέα, έχοντας ως προσκεκλημένο, μεταξύ άλλων, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Σε ένα διάλειμμα από το στήσιμο, συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Παπαπρίλη Πανάτσα, εμπνευστή του Φεστιβάλ, για να μας περιγράψει όλα όσα θα γίνουν στη Φλώρινα το τελευταίο τριήμερο του Αυγούστου.

Αν μου ζητήσεις να περιγράψω το Φεστιβάλ θα ζοριστώ ιδιαίτερα. Είναι μια... γιορτή. Μια γιορτή βουτηγμένη σε μπόλικη μουσική. Είναι ένας λόγος, για να ανταμώνουν οι άνθρωποι, να χορεύουν, να φτιάχνουν στιγμές. Ένας λόγος για χαμόγελα. Αποφασίσαμε να αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι με μαγεμένα βράδια, σ' ένα ειδυλλιακό -με τον δικό του τρόπο- μέρος, με τρεις σπουδαίους καλλιτέχνες.

Ο τόπος μας διψάει για γιορτές. Αυτό είναι η μεγάλη αλήθεια, μην ψάξεις γι' άλλη. Κι όταν η μιζέρια πλημμυρίζει το τοπίο γύρω σου, ψάχνεις τρόπους για να σηκώσεις το κεφάλι, να αντισταθείς, να χρωματίσεις το μαύρο. Τρόπους για να φτιάξεις τα βράδια και τις μέρες σου. Ε, ορίστε! Έναν τέτοιο τρόπο για όλα τα παραπάνω είχαμε στο μυαλό μας όταν αποφασίζαμε να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο εγχείρημα, σε μία τέτοια εποχή. Εποχή κρίσεων.

Ο αέρας έχει το δικό του Φεστιβάλ στη Φλώρινα: Βορέας. Facebook Twitter
Η Φλώρινα. Φωτογραφία: Phil Antoniadis

Τώρα, γιατί επιλέξαμε τη Φλώρινα κι όχι κάποια άλλη περιοχή; Νομίζω ότι η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί με τρία μυθιστορήματα μεγάλου μεγέθους. Γιατί σε μια αρχόντισσα πόλη; Γιατί στην καρδιά των Βαλκανίων; Γιατί σ' έναν τόπο πνιγμένο σε εικόνες, αναμνήσεις, γραφικότητα; Γιατί σ' έναν τόπο βαρύ από ιστορία; Γιατί σ' ένα σταυροδρόμι πολιτισμών; Γιατί σε μια κοιλάδα ντυμένη στο πράσινο; Μπορώ να συνεχίσω για ώρα ακόμα. Σίγουρα οι λόγοι που επιλέξαμε τη Φλώρινα είναι δεκάδες και τους αναγνωρίζει όποιος την έχει επισκεφτεί έστω και μία φορά. Ή μια ώρα. Αρκεί. Επίσης, η προσβασιμότητα από τις τριγύρω πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας είναι ιδανική και δίνει την ευκαιρία στον καθένα να απολαύσει το Φεστιβάλ του Βορέα.

Η Φλώρινα είναι ένα διαμάντι. Μα τόσο καλά κρυμμένο. Είναι ένα τοπίο απελπιστικά προικισμένο που θα ζήλευε ο καθένας. Η αρχή της πόλης, λοιπόν, είναι ένα σημείο που ποτίζει ο Σακουλέβας και το πράσινο θεριεύει. Ένα σημείο που ανήκει σε μια μοναδική κοιλάδα και σε καθηλώνει με το πόσο εύκολα γεμίζει τα μάτια σου με εικόνες. Πλάι σ' έναν φημισμένο μα εγκαταλειμμένο Ζωολογικό Κήπο, λοιπόν, φτιάξαμε το μέρος του Βορέα, του βορεινού ανέμου του ίδιου. Εκεί θα στεγαστεί το Φεστιβάλ μας την τελευταία Παρασκευή, το τελευταίο Σάββατο και την Κυριακή του Αυγούστου, επιλέγοντας την τοποθεσία, για να ευκολύνουμε την πρόσβαση και να αξιοποιήσουμε και πάλι την περιοχή.


Το Φεστιβάλ του Βορέα γεννιέται αυτή τη χρονιά. Κι αυτό μας έχει προκαλέσει άγχος, δεν είναι ανάγκη να το κρύψουμε. Μα είναι απ' το άγχος το γλυκό. Εκείνο που το ψάχνεις γιατί στο τέλος, οδηγεί σε όμορφα συναισθήματα. Οι εποχές καθιστούν τέτοιες κινήσεις αρκετά ριψοκίνδυνες. Αλλά, όλοι μας έχουμε τόσο ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε αυτό που κάποτε λέγαμε «έξοδο», «διασκέδαση», «καλοπέραση». Οφείλουμε να επανέλθουμε σε ένα κλίμα γιορτής, με τον παλιό τον τρόπο, τον καλό, αυτό που μας έχει μείνει χαραγμένος. Κι αν κατορθώσουμε να προσφέρουμε αυτό ακριβώς, θα κυκλοφορούμε με φουσκωμένο το στήθος.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί με ανθρώπους. Και να ζήσει έργα ανθρώπων. Και μουσικές. Και να δει στο σανίδι επάνω τον Μιχάλη Τζουγανάκη, σ' ένα θεσπέσιο κρητικό γλέντι, την Μελίνα Ασλανίδου με την όμορφη φωνή της και φυσικά τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Πλάι τους, οι 3LaLoun, οι Παντός Καιρού με την Χριστίνα Μακρή, ο Πέτρος Παπαδόπουλος που έφτιαξε φέτος τα βράδια της Πτολεμαΐδας και οι Belly Button Lords. Όλοι τους σπλάχνα της Δυτικής Μακεδονίας. Κι ας μη μείνουμε εδώ. Καλό φαΐ, δροσερή μπύρα, η φύση μιας υπέροχης κοιλάδας και ο Σακουλέβας ο ίδιος!


Ο αέρας έχει το δικό του Φεστιβάλ στη Φλώρινα: Βορέας. Facebook Twitter
Φωτογραφία: Ζάχος Χασιώτης


Με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου έχουμε πια μιαν ιδιαίτερη χημεία. Όταν καταλαβαίνεσαι μ' έναν άνθρωπο, καταλαβαίνεσαι. Και το γουστάρεις. Κι έτσι νιώθει όλο του το κοινό. Ρώτα τους, έναν έναν. Ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμά μας και επειδή φροντίσαμε να μας έχει αδυναμία ξέρω καλά πως τ' αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό. Άλλωστε, κάθε του ζωντανή εμφάνιση είναι πια κάτι το συλλεκτικό. Απλώς, είναι ο «Θανάσαρος» μας, όπως φωνάζει και το κοινό του.

__________

Info:
1ο Φεστιβάλ Βορέας
Φλώρινα – Ζωολογικός Κήπος
29,30 & 31 Αυγούστου.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ENRICO SANGIULIANO INTERVIEW

Μουσική / Enrico Sangiuliano: «Μπορώ να διαμορφώσω ήχους που δεν υπάρχουν»

O μουσικός παραγωγός που έχει βραβευτεί τρεις συνεχόμενες χρονιές ως best-selling techno artist, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του, μιλάει για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη μουσική, σαν να βάζει «τάξη στο χάος».
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Μουσική / O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές μίλησε στη LiFO λίγο πριν αποσυρθεί από το τραγούδι. Με αφορμή τις ανακοινώσεις για την επιστροφή του αναδημοσιεύουμε μια σπάνια συνέντευξη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Μουσική / Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Το «For those dancing alone in their apartment» είναι ένα μουσικό πείραμα για όσα άτομα ψάχνουν ευκαιρία να ξεφύγουν, χορεύοντας μόνα στο σαλόνι, στην κουζίνα, στο υπνοδωμάτιο, ανάλογα με τη διάθεσή τους και για όσο το επιθυμούν.
M. HULOT
Ody Icons Περφόρμερ, μουσικός, δραματουργός, συνθέτης 

Οι Αθηναίοι / Ody Icons: «Δεν γίνεται να μη διεκδικήσεις τον χώρο που σου αναλογεί»

Περφόρμερ, μουσικός. Μεγάλωσε σε περιβάλλον που αγαπούσε την Ανατολή, ήταν λαϊκό και καθόλου εστέτ, κι αυτό επηρέασε τη μουσική του. Γι' αυτό δεν καταλαβαίνει τι εννοούν στην Ελλάδα όταν τον ρωτούν «γιατί τόσο τουμπερλέκι;». Ο Ody Icons αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Παύλος Σιδηρόπουλος: «Είχε μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα»

Σεμίνα Διγενή / Παύλος Σιδηρόπουλος: «Είχε μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ της Σεμίνας Διγενή για τον αγνό πρίγκηπα του rock and roll. Ακούγονται:  Δημήτρης Πουλικάκος, Μελίνα Σιδηροπούλου,  Δήμητρα Γαλάνη, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Αγγελάκας κ.α.
THE LIFO TEAM
Οι νέοι λόκαλ DJs που ένα βράδυ θα σου «σώσουν τη ζωή»

Μουσική / Οι νέοι λόκαλ DJs που ένα βράδυ θα σου «σώσουν τη ζωή»

Σιχαίνονται τις πελατειακές σχέσεις, είναι unapologetic, αγαπούν τα συμπεριληπτικά dancefloors, αδιαφορούν για τον αλγόριθμο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια πολύ ανταγωνιστική σκηνή. 7 νέοι λόκαλ DJs μιλούν στη LifO.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιώργος Χατζηνάσιος

Μουσική / Γιώργος Χατζηνάσιος: «Ότι τι; Είναι ηλίθιοι όσοι ακούνε ελαφρολαϊκά;»

Έγινε συνθέτης για να μπορέσει να παντρευτεί τη γυναίκα του. Πιστεύει πως όποιος λέξη «ελαφρός» είναι απαίσια. Πρόλαβε την εποχή που τους τραγουδιστές τούς καταλάβαινες από τον ήχο της φωνής τους - τώρα δεν τους ξεχωρίζει. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral χορευτικά πάρτι της χρονιάς

Μουσική / Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral πάρτι της χρονιάς

Η Βάσω Καζαντζίδου και η Μαρινέλα Αμπντουραχμάνι γνωρίστηκαν τυχαία σε ένα αθηναϊκό κλαμπ. Δύο χρόνια μετά, αυτή η συνάντηση γέννησε ένα από τα πιο δημοφιλή mobile queer events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ