ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
0

Οι καλοκαιρινές βραδιές στην πόλη είναι πιο όμορφες αν τις αφήσεις να σε τυλίξουν με τη γοητεία τους, έχοντας δίπλα σου αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία μπορείς να μοιραστείς νόστιμα πιάτα, φτιαγμένα από τα χέρια σου. Όπως και να το κάνεις, ένα χειροποίητο φαγητό σε φέρνει πιο κοντά με την παρέα σου απ' ό,τι το ντελίβερι της γειτονιάς.


Αλλά ο καλοκαιρινός χρόνος είναι πολύτιμος για να τον καταναλώνεις πάνω από την κατσαρόλα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να μπεις στην κουζίνα σου και να μαγειρέψεις εύκολες και γρήγορες συνταγές με υλικά της εποχής, να ασχοληθείς δηλαδή με τη μαγειρική τόσο όσο χρειάζεται για να προσφέρεις αγάπη στις δικούς σου και χαλάρωση στον εαυτό σου.

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Οι σεφ Μάριος Πιρπιρίδης και Μανώλης Μαυριγιαννάκης ηγούνται της κουζίνας του «Point a» bar & restaurant στο roof garden του ξενοδοχείου Herodion. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι καλοκαιρινές βραδιές στην πόλη είναι πιο όμορφες αν τις αφήσεις να σε τυλίξουν με τη γοητεία τους, έχοντας δίπλα σου αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία μπορείς να μοιραστείς νόστιμα πιάτα, φτιαγμένα από τα χέρια σου.


Οι σεφ Μάριος Πιρπιρίδης και Μανώλης Μαυριγιαννάκης ηγούνται της κουζίνας του «Point a» bar & restaurant στο roof garden του ξενοδοχείου Herodion. Εκεί, κάτω από την Ακρόπολη, τιμούν στην κουζίνα τους τα εποχικά υλικά και προτείνουν συνταγές με τόλμη, διάθεση και φαντασία.

«Με λίγα υλικά μπορείς να ετοιμάσεις φαγητό χωρίς να πρέπει να διαθέσεις πολλές ώρες στην κουζίνα» αναφέρουν. Για τη LiFO δημιούργησαν συνταγές που δεν μας βάζουν δύσκολα αλλά μας χαρίζουν της χαρά της δημιουργικότητας.

Λουκουμάδες με μανούρι και μέλι

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά

Για το μείγμα 1

500 γρ. αλεύρι

1 φακελάκι μαγιά

30 γρ. μέλι

550 ml νερό

Μείγμα 2

400 γρ. μανούρι

40 ml κρέμα γάλακτος

Σχοινόπρασο (προαιρετικά)

Μείγμα 3

8 φύλλα δυόσμος

20 γρ. σουσάμι

100 γρ. μέλι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με σύρμα τα υλικά από το μείγμα 1 μέχρι να γίνει χυλός. Αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.


Στο μούλτι χτυπάμε τα υλικά από το μείγμα 2 μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα. Πλάθουμε και δίνουμε στους λουκουμάδες το σχήμα που θέλουμε. Τοποθετούμε σε ταψί και βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη να σφίξουν.


Μόλις παγώσουν τους βουτάμε στον χυλό και τους τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι, ψιλοκομμένο δυόσμο και μέλι.

Σπαγγέτι με γαρίδες, τσίλι και παντζάρι

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

200 γρ. σπαγγέτι Νο.6

1/2 κ. γαρίδες

100 γρ. βολβός παντζαριού

1 σκελίδα σκόρδο

1 πιπεριά τσίλι

100 ml ζωμός γαρίδας (μπισκ)

100 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις ψιλοκόβουμε. Τα κελύφη τα βράζουμε και τα κάνουμε ζωμό. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και το σχοινόπρασο. Τρίβουμε το παντζάρι στο τρίφτη.

Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά τις γαρίδες, ρίχνουμε το σκόρδο, το τσίλι και το τριμμένο παντζάρι. Συμπληρώνουμε με τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και αλάτι βράζουμε το σπαγγέτι στον χρόνο που γράφει στη συσκευασία και σουρώνουμε. Προσθέτουμε το σπαγγέτι στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο.

Πράσινη σαλάτα με τόνο

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

1 αντιδοσαλάτα

50 γρ. ρόκα baby

1 ματσάκι νεροκάρδαμο

50 γρ. κινόα

20 γρ. φύτρες παντζάρι

15 γρ. φύτρα σκόρδο

1 ροδάκινο κομμένο σε φέτες

½ κρεμμύδι ξερό τηγανητό

20 γρ. κορν φλάουρ

400 γρ. τόνος φρέσκος

Υλικά για το dressing

Χυμός από 2 λάιμ και το ξύσμα

1 ροδάκινο

Τζίντζερ

1/2 σκελίδα σκόρδο

30 γρ. κρεμμύδι ξερό

100 γρ. ντοματίνια

1 κ.γ. σόγια

20 γρ. ζάχαρη

1/5 του μάτσου κόλιανδρο

40 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα σαλατικά και τα στεγνώνουμε καλά. Τα τοποθετούμε σε μπολ μαζί με την κινόα και το ροδάκινο που έχουμε κόψει σε φέτες. Προαιρετικά, τα περνάμε από τη σχάρα.

Βάζουμε όλα τα υλικά του dressing στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτά μπαστουνάκια, το περνάμε από κορν φλάουρ και το τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί και να γίνει τραγανό.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στον τόνο και σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τον περνάμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Τον αφήνουμε να κρυώσει και τον κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε τον τόνο πάνω από την σαλάτα με το dressing και, τέλος, προσθέτουμε από πάνω τα τηγανητά κρεμμύδια.

Ψητά λαχανικά με ζαμπόνι Νάξου

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

1 μελιτζάνα

2 κολοκύθια

1 κρεμμύδι

1 ντομάτα

3 πολύχρωμες πιπεριές

20 φέτες ζαμπόνι Νάξου

200 γρ. ξινομυζήθρα

100 γρ. ελαιόλαδο

Υλικά για το dressing πιπεριάς

1 πιπεριά κόκκινη

2 πιπεριές κίτρινες

½ σκελίδα σκόρδο

50 ml ελαιόλαδο

30 ml ξίδι

1πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες (δεν τα αλατίζουμε επειδή το ζαμπόν είναι αλμυρό), τα λαδώνουμε και τα περνάμε από τη σχάρα. Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά το ένα πάνω στο άλλο, προσθέτουμε μια κουτάλια ξινομυζήθρα στη μέση και τα τυλίγουμε με το ζαμπόνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά.


Για το dressing:

Ψήνουμε τις πιπεριές ολόκληρες στη σχάρα, τις ξεφλουδίζουμε και τις τοποθετούμε στο μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά του dressing και πολτοποιούμε.

Προαιρετικά, προσθέτουμε βασιλικό. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με το dressing.

Churros με μους ρυζόγαλο και φρέσκα φρούτα εποχής

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4-6 μερίδες

Για το ρυζόγαλο

60 γρ. ρύζι γλασέ

180 γρ. νερό

0,5 lt γάλα

60 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα βανίλια

30 γρ. κορν φλάουρ

10 γρ. φύλλα ζελατίνας
0,5 lt κρέμα γάλακτος

Υλικά για τα churros

150 γρ. νερό

20 γρ. βούτυρο

15 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα βανίλια

80 γρ. αλεύρι

2 αυγά

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Για το ρυζόγαλο

Βράζουμε για 8 λεπτά το ρύζι στο νερό. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει. Όταν δέσει, το ρυζόγαλο είναι έτοιμο. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε νερό, στραγγίζουμε και τις προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά.

Τέλος, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και, αφού έχει κρυώσει το μείγμα του ρυζόγαλου με τη ζελατίνη, αναμειγνύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.


Για τα churros

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά έως ότου να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Έπειτα, το βάζουμε στο μίξερ και το χτυπάμε για μισό λεπτό. Προσθέτουμε σταδιακά τα δύο αυγά.

Τέλος, απλώνουμε μια λαδόκολλα σ' ένα ταψί και βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής. Με το κατσαρό κορνέ «κόβουμε» τα churros σε μήκος 6-7 εκατοστών και τα τηγανίζουμε σε λάδι.

Σερβίρουμε και προαιρετικά προσθέτουμε φρούτα εποχής της επιλογής μας, ανακατεμένα με ζάχαρη και αρωματισμένα με λίγο λικέρ.

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ