«Μαραίνονται» τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ;

«Μαραίνονται» τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ; Facebook Twitter
Το ασταθές κίτρινο του χρωμίου βρίσκεται στο απαλό φόντο και στα λαμπερά πέταλα, αλλά υπάρχει και στα πράσινα κοτσάνια και στις καρδιές των λουλουδιών, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για να σκοτεινιάσει ο πίνακας.
0

Τα κίτρινα πέταλα και τα κοτσάνια στα διάσημα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ έχουν αρχίσει να «μαραίνονται», σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο και το Πολυτεχνείο του Ντελφτ στην Ολλανδία.

Έπειτα από μικροσκοπική εξέταση στην μπογιά του διάσημου πίνακα (συγκεκριμένα της βερσιόν που ο Ολλανδός ζωγράφος φιλοτέχνησε τον Ιανουάριο του 1889) που εκτίθεται στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ, οι ερευνητές κατέληξαν πως ένα από τα δύο κίτρινα του χρωμίου που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος είναι φωτοευαίσθητο και έχει τάση να μετατρέπεται, με την πάροδο του χρόνου, από πολύ απαλό κίτρινο σε ώχρα ή σε πράσινο της ελιάς.

Το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα ορατό με γυμνό μάτι, σύμφωνα με τον Frederik Vanmeert, ερευνητή και υποψήφιο διδάκτορα χημείας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, αλλά θα είναι πιο έντονο όσο περνάνε τα χρόνια. Ο Vanmeert υπογράφει τη σχετική τεχνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Angewandte Chemie πριν από λίγες μέρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα «Ηλιοτρόπια» στο Μουσείο Βαν Γκογκ το 2016, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική χημικής χαρτογράφησης που ονομάζεται Μακροσκοπική Διάθλαση με Ακτίνες Χ, η οποία τους επιτρέπει να εντοπίσουν υλικά ανάμεσα στις χρώσεις του πίνακα, χωρίς καν να τον ακουμπήσουν.

Το ασταθές κίτρινο του χρωμίου βρίσκεται στο απαλό φόντο και στα λαμπερά πέταλα, αλλά υπάρχει και στα πράσινα κοτσάνια και στις καρδιές των λουλουδιών, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για να σκοτεινιάσει ο πίνακας, αναφέρει η μελέτη. 

Οι ερευνητές εξέτασαν τα «Ηλιοτρόπια» στο Μουσείο Βαν Γκογκ το 2016, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική χημικής χαρτογράφησης που ονομάζεται Μακροσκοπική Διάθλαση με Ακτίνες Χ, η οποία τους επιτρέπει να εντοπίσουν υλικά ανάμεσα στις χρώσεις του πίνακα, χωρίς καν να τον ακουμπήσουν. Έλαβαν επίσημη άδεια από το μουσείο για τη μελέτη και συνεργάστηκαν μαζί του για τα αποτελέσματα.

Ο σπουδαίος μετα-ιμπρεσιονιστής του 19ου αιώνα χρησιμοποιούσε συνθετικά χρώματα σε σωληνάρια, που ήταν καινούρια στην αγορά εκείνη την εποχή, μεταξύ άλλων τρία είδη κίτρινου του χρωμίου, δύο εκ των οποίων φαίνεται πως έχουν τάση να ξεθωριάζουν με το φως. Στα «Ηλιοτρόπια», χρησιμοποίησε δύο χρώματα, ένα από τα οποία είναι φωτοευαίσθητο. 

Ο Ολλανδός ζωγράφος και οι σύγχρονοί του χρησιμοποίησαν το κίτρινο του χρωμίου στη σειρά των «Ηλιοτροπίων» και σε άλλους πίνακες, αλλά είναι άγνωστο προς το παρόν πόσοι από αυτούς θα επηρεαστούν ποιοτικά, σύμφωνα με τον Vanmeert. 

Διεξάγεται ήδη συγκριτική μελέτη, γι' αυτό τον λόγο, στα «Ηλιοτρόπια» που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, καθώς, σύμφωνα με τον ερευνητή, αναμένεται να διαπιστωθεί το ίδιο πρόβλημα κι εκεί.

Το 2013, οι ερευνητές στο Μουσείο Βαν Γκογκ ανακάλυψαν ότι ένα από τα κόκκινα χρώματα που είχε χρησιμοποιήσει ο Βαν Γκογκ σε πολλές από τις δουλειές του είχε επίσης την τάση να ξεθωριάζει. Η διάσημη «Κρεβατοκάμαρα» του 1888, από την περίοδο παραμονής του στην Αρλ της Γαλλίας, έχει πλέον μπλε τοίχους, ενώ αρχικά το χρώμα ήταν μοβ, προτού η κόκκινη μπογιά ξεθωριάσει.

Η Marije Vellekoop, επικεφαλής της συλλογής και της έρευνας του Μουσείου Βαν Γκογκ, δήλωσε ότι ο καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε συχνά το κίτρινο του χρωμίου στα έργα του και πως το μουσείο εξετάζει το αποτέλεσμα και αναζητά τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

«Η πρόσφατη έρευνα μας βοήθησε να καταλάβουμε σε ποια σημεία του πίνακα είναι παρών αυτός ο τύπος κίτρινου του χρωμίου, οπότε γνωρίζουμε σε ποια σημεία να εστιάσουμε».

Με πληροφορίες από τους New York Times

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ