ΙΟΒΕ: Το 67% των ελληνικών νοικοκυριών «μόλις τα βγάζει πέρα»

ΙΟΒΕ: Το 67% των ελληνικών νοικοκυριών «μόλις τα βγάζει πέρα» Facebook Twitter
SOOC
0

Μεγάλη πτώση στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κατέγραψε για τον μήνα Μάρτιο το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Το 67% των καταναλωτών δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» (από 64% που κατέγραφε η προηγούμενη έκθεση) ενώ 11 στους 100 πολίτες αναγκάζονται να παίρνουν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους για την επιβίωσή τους.

Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν «λίγο ή πολύ» παραμένουν στο 7% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» μειώνονται ήπια στο 15% (από 17%).

Αβεβαιότητα και φορολογικά βάρη

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, η προοπτική της αναπτυξιακής ενίσχυσης παρεμποδίζεται από την υφιστάμενη κατανομή των φορολογικών βαρών σε πολίτες και επιχειρήσεις καθώς και από την αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, μετά το τέλος των προγραμμάτων.

Άλλωστε και το 61% των νοικοκυριών προβλέπει «αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης» μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Πτωτικά κινείται και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις ιδιωτικές κατασκευές, στις 61,9 μονάδες, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα (87,8 μον.).

Μάλιστα, ο δείκτης πρόβλεψης για το επίπεδο προγραμματισμένων εργασιών χάνει αισθητά έδαφος και διαμορφώνεται στις -62 (από -33) μονάδες, ενώ και οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου επιδεινώνονται.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς ο πόλεμος με το Ιράν εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας

Οικονομία / Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς ο πόλεμος με το Ιράν εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονται και οι επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ συνεχίζονται, οι ΗΠΑ επιτρέπουν προσωρινά την αγορά ρωσικού πετρελαίου εν πλω
THE LIFO TEAM
Αισχροκέρδεια στα καύσιμα: Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες

Οικονομία / Αισχροκέρδεια στα καύσιμα: Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα εντείνουν τους ελέγχους και θα εφαρμόσουν αυστηρά τα πρόστιμα, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ιδίως σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης και αυξημένου ενεργειακού κόστους
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σκεφτείτε το πιο απίθανο σενάριο και προετοιμαστείτε», προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Βλέπουμε την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας να δοκιμάζεται ξανά από τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» είπε, μεταξύ άλλων, η Γκεοργκίεβα
THE LIFO TEAM