Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πολλαπλή σκλήρυνση

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πολλαπλή σκλήρυνση Facebook Twitter
Σε αυτή την αυτοάνοση ασθένεια κάθε λεπτό μετρά και καθώς εκδηλώνεται σε νέα άτομα ηλικίας 20-40 ετών, που βρίσκονται στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους, πρέπει να διατηρηθεί η λειτουργικότητά τους.
0

Την τελευταία 5ετία έχει συντελεστεί τέτοια «επανάσταση» στη θεραπεία των περισσότερων μορφών της νόσου, που σήμερα πλέον έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή, αρκεί βέβαια η διάγνωση να γίνει εγκαίρως, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Σε αυτή την αυτοάνοση ασθένεια κάθε λεπτό μετρά και καθώς εκδηλώνεται σε νέα άτομα ηλικίας 20-40 ετών, που βρίσκονται στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους, πρέπει να διατηρηθεί η λειτουργικότητά τους.

Aν η πολλαπλή σκλήρυνση μείνει αθεράπευτη οδηγεί περίπου σε μια 15ετία σε σοβαρή κινητική αναπηρία, με συνέπεια ο ασθενής να μην μπορεί να περπατήσει. Επίσης, η ασθένεια εκδηλώνεται και εξελίσσεται διαφορετικά σε κάθε περιστατικό, γι' αυτό άλλωστε στην ιατρική αργκό χαρακτηρίζεται ως «η νόσος με τα χίλια πρόσωπα» ή «η νόσος με το μοναδικό δαχτυλικό αποτύπωμα».

Αν η πολλαπλή σκλήρυνση μείνει αθεράπευτη οδηγεί περίπου σε μια 15ετία σε σοβαρή κινητική αναπηρία, με συνέπεια ο ασθενής να μην μπορεί να περπατήσει.

Παράλληλα, η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί εγκεφαλική ατροφία, οπότε, αν μείνει αθεράπευτη, οδηγεί σε μια μορφή άνοιας. Στην πατρίδα μας πρόσφατα είχαμε μια πολύ αισιόδοξη εξέλιξη: ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να ενταχθούν οι περισσότερες μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης στη λίστα των δυσίατων, μη αναστρέψιμων νόσων του υπουργείου Εργασίας, ώστε να μη χρειάζεται να περνούν τακτικά οι ασθενείς από ειδική επιτροπή προκειμένου να τους εγκρίνουν τα φάρμακα.

Όμως, παρ' ότι η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι σε καμία περίπτωση ίωση, έχει σχέση με έναν ιό, τον ιό Epstein-Barr, που είναι περισσότερο γνωστός ως η «ασθένεια του φιλιού».

Πρόκειται για τον ιό της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που σε εφηβική ηλικία νόσησαν με λοιμώδη μονοπυρήνωση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που έχουν έλλειψη βιταμίνης D, η οποία αποτελεί τον κρυφό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προτού επαναπαυθείτε ότι έχετε επάρκεια σε βιταμίνη D γιατί ζείτε σε ηλιόλουστη χώρα, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως από έρευνες του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» προκύπτει ότι μόνο το 40% των Ελλήνων έχει πράγματι επάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Η πολλαπλή σκλήρυνση εκδηλώνεται συνήθως με διπλωπία (τα βλέπουμε διπλά), μουδιάσματα και ανεξήγητη κούραση το πρωί. Πλέον η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία και η νόσος έχει βαρύ κοινωνικό φορτίο, καθώς επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής. Φανταστείτε μια δασκάλα να μην μπορεί να κάνει επαγωγικές σκέψεις, ούτε να γράψει στον πίνακα. Μια δικηγόρο να μην μπορεί να αγορεύσει στο δικαστήριο. Έναν αρχιτέκτονα, έναν ζωγράφο, μία γιατρό ή έναν πιανίστα να μην έχουν σταθερά χέρια. Έναν επαγγελματία οδηγό να βλέπει θολά. Ζόρικο!

Όμως υπάρχει και το αισιόδοξο μήνυμα που μας έρχεται από το επιστημονικό μέτωπο: μέχρι πρόσφατα τα φάρμακα σταματούσαν την εξέλιξη της νόσου. Πάγωναν, δηλαδή, την επιδείνωση της βλάβης. Πλέον τα νέα φαρμακευτικά όπλα αντιστρέφουν μέρος της βλάβης και φέρνουν τον ασθενή σε προγενέστερο στάδιο, κάτι που για χρόνια παρέμενε όνειρο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ζούμε με αυτοάνοσο νόσημα. Το παν είναι η έγκαιρη διάγνωση»

Υγεία & Σώμα / «Ζούμε με αυτοάνοσο νόσημα. Το παν είναι η έγκαιρη διάγνωση»

Τι είναι τα αυτοάνοσα που έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια μάστιγα, πόσο επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής και πώς αντιμετωπίζονται; Τρεις ασθενείς και ο Αθανάσιος Τζιούφας, καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ, εξηγούν
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ