Το Vespa Rossa δεν είναι ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο

Το Vespa Rossa δεν είναι ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
1

Όταν, πριν από οκτώ μήνες, άνοιξε το Vespa Rossa, μπορούσες από την πρώτη στιγμή που διάβαζες ή που, ακόμη περισσότερο, δοκίμαζες το μενού του να καταλάβεις ότι δεν ήταν ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο που ήρθε να προστεθεί στην πληθώρα αυτών που διαλέγουν την ιταλική κουζίνα ως ασφαλή επιλογή. Το όμορφο εστιατόριο του Παγκρατίου αποφάσισε να «μιλά ιταλικά» με έναν απολύτως αυθεντικό, αλλά πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε συνηθίσει ο ελληνικός ουρανίσκος. Κουζίνα της καθημερινότητας και όχι της εστιατορικής επιτήδευσης. Η προσέγγιση αυτή αγαπήθηκε από τους Αθηναίους που γέμιζαν όλο τον χειμώνα τη σάλα του. Ωστόσο, τώρα ο νέος κατάλογος μάς πείθει ότι το Vespa Rossa καταρρίπτει τη δοξασία πως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Ο Κώστας Τσίγκας έστησε ένα μενού, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι «το πολύ καλό μάς προετοιμάζει για το ακόμα καλύτερο».

Το Vespa Rossa δεν είναι ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
Gnocchi del Boscaiolo

Το νέο μενού του Vespa Rossa είναι πλήρως αλλαγμένο και αισθητά μεγαλύτερο σε σχέση με το πρώτο δείγμα γραφής του εστιατορίου. Προσπερνά με άνεση σχεδόν όλα τα κλισέ των ιταλικών εστιατορίων και στρέφει το ενδιαφέρον του στην ιταλική κουζίνα, όπως θα τη συναντήσεις καθημερινά ή την Κυριακή σε κάποιο ιταλικό σπιτικό, από τη Βόρεια Ιταλία –το Μιλάνο και τη Βερόνα– έως τον Νότο, την Καλαβρία και το Παλέρμο. Η δημιουργία του καταλόγου δείχνει άνθρωπο που έχει γνωρίσει βαθιά τους κώδικές της αστικής και αγροτικής ιταλικής κουζίνας, που τολμά να αφήσει πίσω ό,τι έχει θεωρηθεί στο πέρασμα του χρόνου εύληπτο και να πιάσει τις ρίζες. Το Vespa Rossa ουσιαστικά επαναπροσδιορίζει τη γνώση και τη σχέση των Αθηναίων με το ιταλικό φαγητό. Με την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου αισθάνεσαι αυθόρμητα τη διάθεση να τον δοκιμάσεις όλο και όταν αρχίσεις να τον γεύεσαι, καταλαβαίνεις γιατί αυτές οι συνταγές με τη συμπυκνωμένη νοστιμιά επιβίωσαν στην πραγματική ιταλική κουζίνα. Έξοχη γεύση αποκαλύπτουν τα συκωτάκια κοτόπουλου σοταρισμένα σε κρασί Marsala, κουκουνάρι και ψητές ρόγες σταφυλιών, πάνω σε χοντροκομμένη φέτα ψωμιού (€5). Τα μύδια σοτάρονται με μαραθόσπορο, παντρεύονται στην κατσαρόλα με καυτερό σπιτικό λουκάνικο και φασόλια και συνοδεύονται με φρέσκια, ψητή φοκάτσια (€8). Μια απολαυστική, διαφορετική γευστική προσέγγιση. Το άπαιχτο τηγανητό, κοφτό μακαρονάκι με προσούτο και καπνιστή μοτσαρέλα (€6) που πανάρεται πριν περάσει από το τηγάνι είναι μια υπέροχη, διαφορετική εκδοχή του δικού μας παστίτσιου. Δεν θέλεις να τελειώσει. Τα νιόκι –με πέντε προτάσεις στο μενού– με κρέμα από αρακά, προσούτο και μανιτάρια (€9) είναι αισθησιακά. Το φρέσκο σπαγγέτι με πανσέτα, μανιτάρια πορτσίνι, αρακά και κουκιά (€12) χαρίζει ένα γήινο ταξίδι γεύσης. Βαθύτατα νόστιμο είναι το πιάτο Saltimbocca alla Romana (€10), με τα τρυφερά ρολά από μοσχαράκι γάλακτος τυλιγμένα με προσούτο και μαγειρεμένα σε λευκό κρασί και λεμόνι να παντρεύονται με τραγανά, πράσινα φασολάκια. Όταν ήρθε η ώρα των επιδορπίων, αναστέναξα. Απόλαυσα την τάρτα κουκουνάρι με μαρέγκα που μοσχοβολούσε δεντρολίβανο και παγωτό ελαιόλαδο (€6). Εύγε σεφ!

Το Vespa Rossa δεν είναι ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter

 

☛ Vespa Rossa, Ναϊάδων 2 & Αντήνορος, Παγκράτι, 210 7234551

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια