Το Vespa Rossa δεν είναι ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο

Το Vespa Rossa δεν είναι ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
1

Όταν, πριν από οκτώ μήνες, άνοιξε το Vespa Rossa, μπορούσες από την πρώτη στιγμή που διάβαζες ή που, ακόμη περισσότερο, δοκίμαζες το μενού του να καταλάβεις ότι δεν ήταν ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο που ήρθε να προστεθεί στην πληθώρα αυτών που διαλέγουν την ιταλική κουζίνα ως ασφαλή επιλογή. Το όμορφο εστιατόριο του Παγκρατίου αποφάσισε να «μιλά ιταλικά» με έναν απολύτως αυθεντικό, αλλά πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε συνηθίσει ο ελληνικός ουρανίσκος. Κουζίνα της καθημερινότητας και όχι της εστιατορικής επιτήδευσης. Η προσέγγιση αυτή αγαπήθηκε από τους Αθηναίους που γέμιζαν όλο τον χειμώνα τη σάλα του. Ωστόσο, τώρα ο νέος κατάλογος μάς πείθει ότι το Vespa Rossa καταρρίπτει τη δοξασία πως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Ο Κώστας Τσίγκας έστησε ένα μενού, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι «το πολύ καλό μάς προετοιμάζει για το ακόμα καλύτερο».

Το Vespa Rossa δεν είναι ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
Gnocchi del Boscaiolo

Το νέο μενού του Vespa Rossa είναι πλήρως αλλαγμένο και αισθητά μεγαλύτερο σε σχέση με το πρώτο δείγμα γραφής του εστιατορίου. Προσπερνά με άνεση σχεδόν όλα τα κλισέ των ιταλικών εστιατορίων και στρέφει το ενδιαφέρον του στην ιταλική κουζίνα, όπως θα τη συναντήσεις καθημερινά ή την Κυριακή σε κάποιο ιταλικό σπιτικό, από τη Βόρεια Ιταλία –το Μιλάνο και τη Βερόνα– έως τον Νότο, την Καλαβρία και το Παλέρμο. Η δημιουργία του καταλόγου δείχνει άνθρωπο που έχει γνωρίσει βαθιά τους κώδικές της αστικής και αγροτικής ιταλικής κουζίνας, που τολμά να αφήσει πίσω ό,τι έχει θεωρηθεί στο πέρασμα του χρόνου εύληπτο και να πιάσει τις ρίζες. Το Vespa Rossa ουσιαστικά επαναπροσδιορίζει τη γνώση και τη σχέση των Αθηναίων με το ιταλικό φαγητό. Με την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου αισθάνεσαι αυθόρμητα τη διάθεση να τον δοκιμάσεις όλο και όταν αρχίσεις να τον γεύεσαι, καταλαβαίνεις γιατί αυτές οι συνταγές με τη συμπυκνωμένη νοστιμιά επιβίωσαν στην πραγματική ιταλική κουζίνα. Έξοχη γεύση αποκαλύπτουν τα συκωτάκια κοτόπουλου σοταρισμένα σε κρασί Marsala, κουκουνάρι και ψητές ρόγες σταφυλιών, πάνω σε χοντροκομμένη φέτα ψωμιού (€5). Τα μύδια σοτάρονται με μαραθόσπορο, παντρεύονται στην κατσαρόλα με καυτερό σπιτικό λουκάνικο και φασόλια και συνοδεύονται με φρέσκια, ψητή φοκάτσια (€8). Μια απολαυστική, διαφορετική γευστική προσέγγιση. Το άπαιχτο τηγανητό, κοφτό μακαρονάκι με προσούτο και καπνιστή μοτσαρέλα (€6) που πανάρεται πριν περάσει από το τηγάνι είναι μια υπέροχη, διαφορετική εκδοχή του δικού μας παστίτσιου. Δεν θέλεις να τελειώσει. Τα νιόκι –με πέντε προτάσεις στο μενού– με κρέμα από αρακά, προσούτο και μανιτάρια (€9) είναι αισθησιακά. Το φρέσκο σπαγγέτι με πανσέτα, μανιτάρια πορτσίνι, αρακά και κουκιά (€12) χαρίζει ένα γήινο ταξίδι γεύσης. Βαθύτατα νόστιμο είναι το πιάτο Saltimbocca alla Romana (€10), με τα τρυφερά ρολά από μοσχαράκι γάλακτος τυλιγμένα με προσούτο και μαγειρεμένα σε λευκό κρασί και λεμόνι να παντρεύονται με τραγανά, πράσινα φασολάκια. Όταν ήρθε η ώρα των επιδορπίων, αναστέναξα. Απόλαυσα την τάρτα κουκουνάρι με μαρέγκα που μοσχοβολούσε δεντρολίβανο και παγωτό ελαιόλαδο (€6). Εύγε σεφ!

Το Vespa Rossa δεν είναι ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter

 

☛ Vespa Rossa, Ναϊάδων 2 & Αντήνορος, Παγκράτι, 210 7234551

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια