Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος της Μιανμάρ

Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος της Μιανμάρ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Μιανμάρ Χτιν Κιάου, που ζούσε στη σκιά της Αούνγκ Σαν Σου Κι, παραιτήθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά, με μια απόφαση με άμεση ισχύ, σχεδόν δύο χρόνια αφότου ανέλαβε τον θώκο. 

Η παραίτησή του έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, που κατηγορείται για εθνοκάθαρση εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

«Ο πρόεδρος Χτιν Κιάου ζήτησε στις 21 Μαρτίου 2018 να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του», ανακοίνωσε η προεδρία σε μια σύντομη ανακοίνωσή της στο Facebook.

Ο Χτιν Κιάου, διανοούμενος, γιος ενός Βιρμανού ποιητή και παιδικός φίλος της Σου Κι, έγινε τον Απρίλιο του 2016 ο πρώτος πολίτης που ανέλαβε την προεδρία της Μιανμάρ έπειτα από δεκαετίες.

Η προεδρία δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για την αιφνιδιαστική παραίτηση του Κιάου, ο οποίος όμως τον τελευταίο καιρό εμφανιζόταν αδυνατισμένος, τροφοδοτώντας εικασίες για την κατάσταση της υγείας του.

Η Σου Κι είχε διορίσει τον πιστό της σύντροφο στην κυρίως τιμητική θέση του προέδρου, καθώς δεν μπορεί η ίδια να την αναλάβει. Βάσει του Συντάγματος της Μιανμάρ δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος της χώρας όποιος έχει παιδιά με ξένη υπηκοότητα και η Σου Κι έχει δύο γιους με βρετανική υπηκοότητα. Πλέον διαθέτει επτά ημέρες για να βρει αντικαταστάτη.

«Αν πρόκειται για κάποιον στενό συνεργάτη της Αούνγκ Σαν Σου Κι, τα πράγματα αναμένεται να συνεχιστούν ως έχουν. Η θέση του προέδρου είναι κυρίως τιμητική μετά τη δημιουργία αυτής του συμβούλου του κράτους, την οποία έχει η Σου Κι», σχολίασε ο Μαέλ Ρεινό, ειδικός σε θέματα της Μιανμάρ.

Αυτή είναι μια ακόμη πρόκληση για την Σου Κι, η οποία ανέλαβε με μεγάλες προσδοκίες την εξουσία το 2016. Όμως η χώρα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο πολλών επικρίσεων.

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Μιανμάρ για εθνοκάθαρση εις βάρος των Ροχίνγκια. Σχεδόν 700.000 μέλη της μειονότητας αυτής έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν τις διώξεις του στρατού.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ

Διεθνή / Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δηλώνει ότι δεν του αρέσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά την ενέκρινε

Ο Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αποστασιοποιήθηκε από τη συμφωνία, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτήν στον πρόεδρο του Ιράν, και δήλωσε ότι ο Τραμπ προχώρησε σε αυτήν από «απελπισία»
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΠΑΙΔΙ 3ΧΡΟΝΟΣ

Διεθνή / Αγγλία: Γυναίκα πήδηξε ανάμεσα σε κροκόδειλους για να σώσει 3χρονο

Πρώην υπάλληλος στο ζωολογικό πάρκο χαρακτήρισε την αντίδρασή της «εξαιρετικά γενναία», υποστηρίζοντας ότι δεν δίστασε να θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο προκειμένου να βοηθήσει το παιδί
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Επίθεση Βανς κατά Ισραηλινών υπουργών: «Ο Τραμπ είναι ο μόνος σύμμαχος που σας έχει απομείνει»

Ο Βανς έστρεψε τα πυρά του ιδιαίτερα εναντίον του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και του Μπεζαλέλ Σμότριτς, δύο από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης Νετανιάχου
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Διεθνή / Ο Μακρόν προειδοποιεί για «δύσκολες ημέρες» καθώς νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη δυτική Ευρώπη

Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών αναμένονται σε Γαλλία και Ισπανία, ενώ εκατομμύρια πολίτες ζουν σε περιοχές που έχουν τεθεί σε καθεστώς προειδοποίησης για ακραία ζέστη
THE LIFO TEAM