Ο Nicolas Jaar λειτουργεί ενάντια στη λογική και τα πηγαίνει περίφημα

Ο Nicolas Jaar λειτουργεί ενάντια στη λογική και τα πηγαίνει περίφημα Facebook Twitter
0

Ο Nicolas Jaar είναι τόσο παραγωγικός πια, που βγάζει νέους δίσκους και ελάχιστοι το παίρνουν χαμπάρι.

Όπως μετέδωσε πρόσφατα το Pitchfork, ο Χιλιανός παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής κυκλοφόρησε αθόρυβα μέσα στον Φεβρουάριο ένα νέο άλμπουμ από την προσωπική του δισκογραφική Other People με το ψευδώνυμο AAL (Against All Logic).

Ο τίτλος του είναι «2012-2017» και ουσιαστικά πρόκειται για μια συλλογή house και techno κομματιών που έγραφε αυτά τα πέντε χρόνια, παράλληλα με τις υπόλοιπες, πιο δημοφιλείς δουλειές του, όπως το «Nymphs» και το «Sirens».

Το 2013 και το 2014 είχε κυκλοφορήσει άλλα δύο deep house EΡs ως AAL, αλλά ελάχιστοι γνώριζαν τότε πως πίσω από αυτά κρυβόταν ο Nicolas Jaar.

Αυτό έγινε γνωστό όταν σε μια συνέντευξή του πέρσι στο βρετανικό μουσικό μέσο Crack δήλωσε πως του φαίνεται περίεργο που σε διάφορες ανακοινώσεις αναφέρεται ότι «αυτό είναι το πρώτο single του Nicolas Jaar εδώ και τρία χρόνια», ενώ ο ίδιος φτιάχνει συνεχώς μουσική με πολλά και διαφορετικά ονόματα.

Ένα από αυτά, και ίσως το πιο ενδιαφέρον, είναι το AAL, μέσω του οποίου εκτονώνει τις πιο παραδοσιακές dance καταβολές του και το οποίο χαρακτηρίζει «μια συνέχεια των πιο club ημερών μου».

«Μου αρέσει αυτή η παράδοση στην ηλεκτρονική μουσική, που πολλοί καλλιτέχνες φτιάχνουν κομμάτια για πολλά διαφορετικά labels, ανάλογα με το πώς κρίνουν αυτοί. Ο κύριος λόγος που αποφάσισα να "τρέξω" τις δισκογραφικές ήταν γιατί άρχισα να νιώθω ενοχές από τη στιγμή που έκανα πολλές περιοδείες και έβγαζα χρήματα.

Η αλήθεια είναι πως ο ταλαντούχος μουσικός ξεκίνησε την καριέρα του κυκλοφορώντας μόλις στα 17 του underground house σινγκλάκια από τη δισκογραφική κολεκτίβα Wolf & Lamb.

Κατέληξε σε αυτήν όταν ο ιδιοκτήτης της Gadi Mizrahi άκουσε τις πειραματικές συνθέσεις του και τον προσκάλεσε να παίξει σε ένα από τα τρομερά πάρτι του στο Μπρούκλιν και στο Ουίλιαμσμπεργκ.

Ο Nicolas Jaar λειτουργεί ενάντια στη λογική και τα πηγαίνει περίφημα Facebook Twitter
Η αλήθεια είναι πως ο ταλαντούχος μουσικός ξεκίνησε την καριέρα του κυκλοφορώντας μόλις στα 17 του underground house σινγκλάκια από τη δισκογραφική κολεκτίβα Wolf & Lamb.

Παράλληλα, άρχισε να δημιουργεί μουσική για τη δισκογραφική Circus, ενώ ξεκίνησε να τρέχει και το δικό του label Clown & Sunset, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 2013, για να συνεχίσει, μέχρι και σήμερα, με το δεύτερο δισκογραφικό του όχημα, το Other People.

«Μου αρέσει αυτή η παράδοση στην ηλεκτρονική μουσική, που πολλοί καλλιτέχνες φτιάχνουν κομμάτια για πολλά διαφορετικά labels, ανάλογα με το πώς κρίνουν αυτοί.

Ο κύριος λόγος που αποφάσισα να "τρέξω" τις δισκογραφικές ήταν γιατί άρχισα να νιώθω ενοχές από τη στιγμή που έκανα πολλές περιοδείες και έβγαζα χρήματα.

Αφού έχω την τύχη να ζω απ' όλο αυτό, πρέπει τα χρήματα αυτά να τα επιστρέφω με κάποιον τρόπο στο "οικοσύστημά" τους και να βοηθάω την καριέρα άλλων ανθρώπων» δήλωσε στη συνέντευξή του στο Crack με αλτρουιστική διάθεση.

Όσον αφορά τον δίσκο-έκπληξη ως AAL, πρόκειται για τη συνέχεια αυτής της όχι και τόσο κρυφής αγάπης του Jaar για την παραδοσιακή φόρμα των house κομματιών, την οποία διοχετεύει υπογείως στους πιο γνωστούς του δίσκους.

Είναι ένα άλμπουμ γεμάτο από samples. Ένα από αυτά είναι το «I am a God» του Kanye West, στο οποίο διακρίνονται οι δεξιότητες του Χιλιανού ως ενός DJ με πολύ σωστό timing, καθώς και η ικανότητά του να ξεδιαλέγει χαμένα funk και soul κομμάτια για να τα αναδεικνύει και να τα απογειώνει μέσα από τις ευφορικής διάθεσης χορευτικές του λούπες.

 

Nicolas Jaar - Against All Logic

Είναι ένας από αυτούς τους δίσκους που μπορούν να παίζουν ατελείωτα κάπου στο βάθος μέχρι να έρθουν οι πρώτες μέρες που θα φορέσουμε κοντομάνικα και οι house μελωδίες θα αρχίσουν να ακούγονται πιο ταιριαστές.

«Το Against Αll Logic είναι το μότο μου», δηλώνει ο ίδιος και συνεχίζει: «Μου αρέσει να διερευνώ το αν δύο φαινομενικά ταιριαστοί ήχοι μπορούν να ακούγονται καλά συνδυαζόμενοι με διαφορετικούς, πιο αντισυμβατικούς τρόπους.

Αυτό μου επιτρέπει να είμαι πιο δημιουργικός. Υποθέτω πως με ενδιαφέρει περισσότερο το χάος παρά η συνοχή, μου φαίνεται πιο ρεαλιστικό ως δύναμη». Ο Nicolas Jaar λειτουργεί ενάντια στη λογική και τα πηγαίνει περίφημα.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ