Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης

Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης Facebook Twitter
Οι Dans Les Arbres δημιουργούν αυτοσχεδιαστική μουσική με στόχο να είναι τόσο πρωτότυπη ώστε να μη μοιάζει με τίποτε άλλο. ©Tyler-Olson
0

Οι Dans Les Arbres είναι η εξαιρετική μουσική συμμαχία του Γάλλου κλαρινετίστα Xavier Charles με τον Ingar Zach στα κρουστά και τον Christian Wallumrød και τον Ivar Grydeland στα έγχορδα, και οι τρεις Νορβηγοί.

Οι τέσσερίς τους, με το όνομα Dans Les Arbres, δημιουργούν αυτοσχεδιαστική μουσική με στόχο να είναι τόσο πρωτότυπη ώστε να μη μοιάζει με τίποτε άλλο.


Διαλέγουν το δύσκολο μονοπάτι του αυτοσχεδιασμού, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε το 2015 να είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το Nordic Music Prize, ένα από τα σημαντικότερα μουσικά βραβεία της Νορβηγίας.

Την αυτοσχεδιαστική μουσική πρέπει να την ακούσεις από κοντά για να την εκτιμήσεις, γι' αυτό οι Dans Les Arbres έρχονται να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις με αξιώσεις.

Για μένα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του αυτοσχεδιασμού είναι η έρευνα. Το να ξεκινάς σε νέο μονοπάτι, να ψάχνεις για νέα μέρη και νέους τρόπους να συνδυάσεις τους ήχους. Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να κρίνεις αν είναι πιο δύσκολο από μια σύνθεση. Δεν θεωρώ αυτά τα δύο σχετικά, απλώς είναι δύο διαφορετικοί τρόποι να κάνεις μουσική.

Η μουσική τους εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης και δημιουργεί μια δική της, ξεχωριστή αφήγηση.

Και πρέπει να είναι και ωραίοι τύποι, με ιδιαίτερο χιούμορ, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις του κιθαρίστα τους Ivar Grydeland, που μας αποκάλυψε ότι έχουν θυσιάσει πολλούς τελικούς ποδοσφαίρου στον βωμό της μεγάλης τους αγάπης, που δεν είναι άλλη από τον μουσικό αυτοσχεδιασμό.

Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης Facebook Twitter
Ο κιθαρίστας τους Ivar Grydeland, μας αποκάλυψε ότι έχουν θυσιάσει πολλούς τελικούς ποδοσφαίρου στον βωμό της μεγάλης τους αγάπης, που δεν είναι άλλη από τον μουσικό αυτοσχεδιασμό.

— Πώς και πότε γνωριστήκατε μεταξύ σας;

Ο Ingar, o Christian κι εγώ γνωριζόμαστε χρόνια και συναντούσαμε τον Xavier σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ στη Γαλλία και στη Νορβηγία γύρω στο 2003 με 2004. Μοιραζόμαστε το ίδιο ενδιαφέρον για τον συλλογικό μουσικό αυτοσχεδιασμό και αποφασίσαμε να συναντηθούμε για να παίξουμε.

Μάλιστα, ήταν στις αρχές του Ιουλίου του 2004, όταν η Ελλάδα κέρδισε στον τελικό ποδοσφαίρου την Πορτογαλία. Εκείνη την ημέρα αποφασίσαμε να συναντηθούμε και να παίξουμε μουσική, αντί να δούμε το παιχνίδι.


Ως κουαρτέτο ξανασυναντηθήκαμε 2 χρόνια μετά, πάλι την ίδια περίοδο με ένα σημαντικό ποδοσφαιρικό ματς. Αυτήν τη φορά ήταν ο τελικός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2006.

Ηχογραφήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ την ημέρα που ο Zινεντίν Ζιντάν έδωσε κεφαλιά στον Materazzi στον τελικό. Το χάσαμε, βέβαια, επειδή παίζαμε μουσική. Πρώτα ηχογραφήσαμε το άλμπουμ και μετά αρχίσαμε να κάνουμε συναυλίες.

— Πώς προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος;

Υπάρχει κάτι ξύλινο στον ήχο της πρώτης μας ηχογράφησης. Μας έδωσε την ιδέα να βρούμε ένα όνομα σχετικό με δέντρα. Σημαίνει «μέσα στα δέντρα».

— Έχετε κάποιο συγκεκριμένο concept κάθε φορά;

Να αυτοσχεδιάσουμε, να ακούσουμε και να περάσουμε καλά.


—Τι επιρροές έχετε;

Η λίστα είναι τεράστια, αλλά σίγουρα θα ξεχώριζα τους Edvard Grieg και Karlheinz Stockhausen.


— Υπάρχει κάποια διαδικασία που ακολουθείτε για κάθε άλμπουμ;

Προσπαθούμε να βρίσκουμε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή η μουσική μας εξαρτάται από την ακουστική του εκάστοτε χώρου.

Όταν βρούμε τον κατάλληλο, παίζουμε μέχρι να βαρεθούμε και μετά ακούμε μέχρι αηδίας το υλικό μας για να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας μέρη.

— Πότε ο ήχος γίνεται μουσική, κατά την άποψή σας;
Όποτε το θελήσεις.

Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης Facebook Twitter
Η μουσική τους εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης και δημιουργεί μια δική της, ξεχωριστή αφήγηση.

— Πιστεύετε ότι η μουσική σας είναι δύσκολή ή περίεργη για τον ακροατή; Πώς απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται κάτι τέτοιο;

Πιστεύω γενικά ότι η μουσική δεν είναι τίποτε αν δεν το θελήσουν οι ακροατές. Νομίζω ότι η μουσική μας σχετίζεται με την αναζήτηση ήχων. Βοηθάει αν το περιγράψουμε έτσι;


— Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον αυτοσχεδιασμό; Ποιο στοιχείο σάς τράβηξε σε αυτόν;

Για μένα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του αυτοσχεδιασμού είναι η έρευνα. Το να ξεκινάς σε νέο μονοπάτι, να ψάχνεις για νέα μέρη και νέους τρόπους να συνδυάσεις τους ήχους.

Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να κρίνεις αν είναι πιο δύσκολο από μια σύνθεση. Δεν θεωρώ αυτά τα δύο σχετικά, απλώς είναι δύο διαφορετικοί τρόποι να κάνεις μουσική.

— Τι να περιμένει κάποιος από τη συναυλία σας στην Αθήνα;

Αυτό εξαρτάται από τον κάθε ακροατή. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ακουστούμε φρέσκοι, σαν κάτι που δεν έχει ακουστεί ακόμη. Αυτή η περιέργεια που μας διακατέχει περνάει στους ακροατές.

— Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα;

Προσωπικά, είναι η τρίτη μου επίσκεψη. Τις τελευταίες δύο φορές έπαιξα σε ένα μικρό θέατρο, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομά του ‒ πιθανότατα ήταν το Μικρό Μουσικό Θέατρο.

Τη μία φορά ήταν για ένα εναλλακτικό κιθαριστικό φεστιβάλ και την άλλη για το φεστιβάλ 2:13 που διοργάνωνε ο Νίκος Βελιώτης. Δεν θυμάμαι αν ήταν το 2005 ή το 2007.

Info:

Οι Dans Les Arbres θα εμφανιστούν την Πέμπτη στις 15 Μαρτίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. www.sgt.gr

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ