Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό

Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό Facebook Twitter
Σημαντικό ρόλο στην τουριστική έκρηξη που έχει σημειωθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει η Κίνα και οι πολίτες της.
0

Πολλοί θα πίστευαν πως η κεφαλή της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα εργοστάσια και τις νέες διαδικτυακές startups.

Η απάντηση όμως φαίνεται πως είναι κάπου αλλού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, το ταξίδι και ο τουρισμός αποτελούν πλέον μια από τις πιο επικερδείς βιομηχανίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ο συνολικός τζίρος από τον παγκόσμιο τουρισμό το 2016 έφτασε τα 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία κάνουν λόγο πως το 1/4 των συνολικών επαγγελμάτων παγκοσμίως θα έχουν να κάνουν με τον τουρισμό.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την έκρηξη του τουρισμού έχει διαδραματίσει η Κίνα και οι πολίτες της, οι οποίοι μέσα από τις selfies που τραβούν στα μέρη τα οποία επισκέπτονται, προτρέπουν όλο και περισσότερους συμπατριώτες τους να φύγουν από τη χώρα για ένα ταξίδι.

Περιγράφοντας την τουριστική έκρηξη, το Bloomberg ανέφερε ότι «οι Κινέζοι τουρίστες καταλαμβάνουν τη γη», επικαλούμενο τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών που αποκαλύπτουν ότι «η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη περισσότερο από το ένα πέμπτο των χρημάτων των εξερχόμενων τουριστών».

Περιγράφοντας την τουριστική έκρηξη, το Bloomberg ανέφερε ότι «οι Κινέζοι τουρίστες καταλαμβάνουν τη γη», επικαλούμενο τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών που αποκαλύπτουν ότι «η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη περισσότερο από το ένα πέμπτο των χρημάτων των εξερχόμενων τουριστών».

Βάσει υπολογισμών οι Κινέζοι πολίτες δαπάνησαν το 2016 συνολικά 261 δισ. δολάρια, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη θέση, όντας όμως περίπου 140 δισ. δολάρια πίσω.

Πιο συγκεκριμένα κάθε Κινέζος τουρίστας αναμένεται να δαπανήσει 9.500 γιουάν (περίπου 1.500 δολάρια) κατά μέσο όρο ταξιδεύοντας στο εξωτερικό.

Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό Facebook Twitter
Το ταξίδι και ο τουρισμός αποτελούν πλέον μια από τις πιο επικερδείς βιομηχανίες παγκοσμίως.

Πρόσφατα, η Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας, ένα ερευνητικό ίδρυμα στο πλαίσιο της Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού της Κίνας, και η Ctrip, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Κίνας, εκπόνησαν από κοινού έκθεση για την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Η έκθεση εκτιμά ότι 6,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα περάσουν τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό, αύξηση 5,7% έναντι των 6,15 εκατομμυρίων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η έκρηξη αυτή, ωστόσο, έχει επιφέρει αλλαγές και στις περιοχές γύρω από την Κίνα, οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία, αεροδρόμια και χώρους αναψυχής, για να δεχτούν αυτά τα νέα κύματα τουριστών.

Οι γειτονικές χώρες της Κίνας είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί. Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Ινδονησία είναι οι πέντε κορυφαίοι.

Πλουσιότεροι ταξιδιώτες θα επιλέξουν ακόμα πιο απομακρυσμένους προορισμούς. Η έκθεση ισχυρίζεται ότι οι Κινέζοι τουρίστες θα ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα στην Ανταρκτική, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ταϊτή, τη Νορβηγία, την Τανζανία, την Ισλανδία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία και τη Φινλανδία.

Στην Ανταρκτική, για παράδειγμα, κάθε ταξιδιώτης κατά μέσο όρο θα δαπανήσει 160.000 γιουάν (25.200 δολάρια).

Παρά τις υψηλές δαπάνες, ο αριθμός των ταξιδιωτών που πραγματοποίησαν ταξίδια στην Ανταρκτική φέτος έχει ήδη διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό Facebook Twitter
Οι Κινέζοι τουρίστες μέσα από τις selfies που τραβούν στα μέρη τα οποία επισκέπτονται, προτρέπουν όλο και περισσότερους συμπατριώτες τους να φύγουν από τη χώρα για ένα ταξίδι.

Η Ταϊλάνδη αναμένει 300.000 τουρίστες από την Κίνα κατά τη διάρκεια των φετινών διακοπών. Ο Santi Chudintra, αναπληρωτής διοικητής της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης (TAT), ανέφερε ότι οι Κινέζοι τουρίστες κατά την επταήμερη περίοδο θα «δημιουργήσουν περίπου 8 δισεκατομμύρια μπατ (253,9 εκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα», σύμφωνα με το Reuters».

Η τουριστική αρχή της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι η Κίνα έχει γίνει για πρώτη φορά η μεγαλύτερη πηγή τουριστών, με συνολικά 3,22 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες να έχουν επισκεφθεί τη Σιγκαπούρη το 2017.

Κι όλα αυτά μέσω μιας οθόνης ενός κινητού ή ενός υπολογιστή.

Πλέον δεν χρειάζεται ένα τηλέφωνο για να κλείσεις μια θέση σ' ένα αεροπλάνο ή σ' ένα ξενοδοχείο. Όλα μπορούν να γίνουν μέσα από μια οθόνη, σημειώνουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στις χώρες της Ασίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως σε λίγα χρόνια όλα θα έχουν ψηφιοποιηθεί και όλα θα μπορούν να γίνουν μέσω smartphone.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ