Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό

Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό Facebook Twitter
Σημαντικό ρόλο στην τουριστική έκρηξη που έχει σημειωθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει η Κίνα και οι πολίτες της.
0

Πολλοί θα πίστευαν πως η κεφαλή της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα εργοστάσια και τις νέες διαδικτυακές startups.

Η απάντηση όμως φαίνεται πως είναι κάπου αλλού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, το ταξίδι και ο τουρισμός αποτελούν πλέον μια από τις πιο επικερδείς βιομηχανίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ο συνολικός τζίρος από τον παγκόσμιο τουρισμό το 2016 έφτασε τα 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία κάνουν λόγο πως το 1/4 των συνολικών επαγγελμάτων παγκοσμίως θα έχουν να κάνουν με τον τουρισμό.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την έκρηξη του τουρισμού έχει διαδραματίσει η Κίνα και οι πολίτες της, οι οποίοι μέσα από τις selfies που τραβούν στα μέρη τα οποία επισκέπτονται, προτρέπουν όλο και περισσότερους συμπατριώτες τους να φύγουν από τη χώρα για ένα ταξίδι.

Περιγράφοντας την τουριστική έκρηξη, το Bloomberg ανέφερε ότι «οι Κινέζοι τουρίστες καταλαμβάνουν τη γη», επικαλούμενο τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών που αποκαλύπτουν ότι «η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη περισσότερο από το ένα πέμπτο των χρημάτων των εξερχόμενων τουριστών».

Περιγράφοντας την τουριστική έκρηξη, το Bloomberg ανέφερε ότι «οι Κινέζοι τουρίστες καταλαμβάνουν τη γη», επικαλούμενο τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών που αποκαλύπτουν ότι «η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη περισσότερο από το ένα πέμπτο των χρημάτων των εξερχόμενων τουριστών».

Βάσει υπολογισμών οι Κινέζοι πολίτες δαπάνησαν το 2016 συνολικά 261 δισ. δολάρια, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη θέση, όντας όμως περίπου 140 δισ. δολάρια πίσω.

Πιο συγκεκριμένα κάθε Κινέζος τουρίστας αναμένεται να δαπανήσει 9.500 γιουάν (περίπου 1.500 δολάρια) κατά μέσο όρο ταξιδεύοντας στο εξωτερικό.

Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό Facebook Twitter
Το ταξίδι και ο τουρισμός αποτελούν πλέον μια από τις πιο επικερδείς βιομηχανίες παγκοσμίως.

Πρόσφατα, η Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας, ένα ερευνητικό ίδρυμα στο πλαίσιο της Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού της Κίνας, και η Ctrip, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Κίνας, εκπόνησαν από κοινού έκθεση για την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Η έκθεση εκτιμά ότι 6,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα περάσουν τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό, αύξηση 5,7% έναντι των 6,15 εκατομμυρίων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η έκρηξη αυτή, ωστόσο, έχει επιφέρει αλλαγές και στις περιοχές γύρω από την Κίνα, οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία, αεροδρόμια και χώρους αναψυχής, για να δεχτούν αυτά τα νέα κύματα τουριστών.

Οι γειτονικές χώρες της Κίνας είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί. Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Ινδονησία είναι οι πέντε κορυφαίοι.

Πλουσιότεροι ταξιδιώτες θα επιλέξουν ακόμα πιο απομακρυσμένους προορισμούς. Η έκθεση ισχυρίζεται ότι οι Κινέζοι τουρίστες θα ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα στην Ανταρκτική, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ταϊτή, τη Νορβηγία, την Τανζανία, την Ισλανδία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία και τη Φινλανδία.

Στην Ανταρκτική, για παράδειγμα, κάθε ταξιδιώτης κατά μέσο όρο θα δαπανήσει 160.000 γιουάν (25.200 δολάρια).

Παρά τις υψηλές δαπάνες, ο αριθμός των ταξιδιωτών που πραγματοποίησαν ταξίδια στην Ανταρκτική φέτος έχει ήδη διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό Facebook Twitter
Οι Κινέζοι τουρίστες μέσα από τις selfies που τραβούν στα μέρη τα οποία επισκέπτονται, προτρέπουν όλο και περισσότερους συμπατριώτες τους να φύγουν από τη χώρα για ένα ταξίδι.

Η Ταϊλάνδη αναμένει 300.000 τουρίστες από την Κίνα κατά τη διάρκεια των φετινών διακοπών. Ο Santi Chudintra, αναπληρωτής διοικητής της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης (TAT), ανέφερε ότι οι Κινέζοι τουρίστες κατά την επταήμερη περίοδο θα «δημιουργήσουν περίπου 8 δισεκατομμύρια μπατ (253,9 εκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα», σύμφωνα με το Reuters».

Η τουριστική αρχή της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι η Κίνα έχει γίνει για πρώτη φορά η μεγαλύτερη πηγή τουριστών, με συνολικά 3,22 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες να έχουν επισκεφθεί τη Σιγκαπούρη το 2017.

Κι όλα αυτά μέσω μιας οθόνης ενός κινητού ή ενός υπολογιστή.

Πλέον δεν χρειάζεται ένα τηλέφωνο για να κλείσεις μια θέση σ' ένα αεροπλάνο ή σ' ένα ξενοδοχείο. Όλα μπορούν να γίνουν μέσα από μια οθόνη, σημειώνουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στις χώρες της Ασίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως σε λίγα χρόνια όλα θα έχουν ψηφιοποιηθεί και όλα θα μπορούν να γίνουν μέσω smartphone.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ