Στρατός στους δρόμους της Τυνησίας - Διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίρια

Στρατός στους δρόμους της Τυνησίας - Διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίρια Facebook Twitter
0

Μια ακόμη μέρα ταραχών και κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη στην Τυνησία.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν περιφερειακά κτίρια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, αναγκάζοντας τις αρχές να στείλουν στρατεύματα έπειτα από την οπισθοχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση, υπό πίεση για την μείωση του διογκούμενου ελλείμματος, προς ικανοποίηση των διεθνών δανειστών, διαμήνυσε ότι δεν θα αναθεωρήσει τον κρατικό προϋπολογισμό λιτότητας ο οποίος προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις των φόρων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επενδύσεων της Τυνησίας.

Άνδρες του στρατού αναπτύχθηκαν σε αρκετές πόλεις, μεταξύ άλλων στην Κεμπιλί, στην Μπιζέρτα και το παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Σούσα για να προστατέψουν κυβερνητικά κτίρια και να καταστείλουν τις ταραχές.

 

Η κοινωνική αναταραχή κλιμακώθηκε από τη Δευτέρα, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν επτά χρόνια από την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, με την εξέγερση του τυνησιακού λαού που είχε κεντρικά αιτήματα δουλειά και αξιοπρέπεια κι οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Στρατός στους δρόμους της Τυνησίας - Διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίρια Facebook Twitter

Στην Τάλα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν αργά χθες βράδυ καθώς ένα πλήθος κόσμου πυρπόλησε το κτίριο της τοπικής υπηρεσίας ασφαλείας, αναγκάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις να απομακρυνθούν από την πόλη, δήλωσαν μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Τύνιδα κατήγγειλε ότι οι ταραχές υποκινούνται από εγκληματικά στοιχεία, με τον πρωθυπουργό Γιούσεφ Σάχεντ να κατηγορεί την αντιπολίτευση για υποκίνηση των ταραχών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λαϊκό Μέτωπο, που εναντιώνεται στον προϋπολογισμό, κάλεσε την Κυριακή σε συγκέντρωση, την μέρα της έβδομης επετείου από την επανάσταση του 2011.

«Η κυβέρνηση δεν θα αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, ούτε καν κάποια από τα άρθρα του επειδή κάποιοι ταραχοποιοί βγήκαν στους δρόμους», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique ο υπουργός Επενδύσεων Ζιέντ Λαντάρι.

Στρατός στους δρόμους της Τυνησίας - Διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίρια Facebook Twitter

Από τη Δευτέρα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αναζωπυρώθηκαν σε αρκετές πόλεις της χώρας ενάντια στις αυξήσεις των τιμών πολλών ειδών ευρείας κατανάλωσης και στις αυξήσεις των φόρων.

Περίπου 600 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων, εκ των οποίων τουλάχιστον 300 κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Στρατός στους δρόμους της Τυνησίας - Διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίρια Facebook Twitter

«Τριακόσια τριάντα άτομα που συμμετείχαν σε πράξεις δολιοφθοράς και κλοπές συνελήφθηκαν την προηγούμενη νύχτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χαλίδα Τσιμπάνι.

«Αυτό που συμβαίνει είναι έγκλημα, όχι διαδήλωση. Κλέβουν, εκφοβίζουν κόσμο και απειλούν ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες», υποστήριξε.

Στρατός στους δρόμους της Τυνησίας - Διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίρια Facebook Twitter

Εντούτοις πολλές κινητοποιήσεις είναι ειρηνικές και οι διαδηλωτές εκφράζουν το θυμό και την αγανάκτησή τους για τον επί σειρά ετών οικονομικό μαρασμό της χώρας.

Στρατός στους δρόμους της Τυνησίας - Διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίρια Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές», υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση με την έλλειψη νερού, φαρμάκων και ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Διεθνή / Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Το αμερικανικό αεροναυπηγικό γκρουπ Boeing εξασφάλισε παραγγελία 160 αεροσκαφών από την Qatar Airways, σε μια συμφωνία που παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη στα χρονικά της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Η μυστική βάση των ΗΠΑ στην Γροιλανδία: Το Project Iceworm και τα πυρηνικά όπλα κάτω από τον πάγο

Διεθνή / Η μυστική βάση των ΗΠΑ στην Γροιλανδία: Το Project Iceworm και τα πυρηνικά όπλα κάτω από τον πάγο

Ανακάλυψη από επιστήμονες της NASA έφερε στο φως τη μυστική στρατιωτική βάση Camp Century κάτω από τον πάγο της Γροιλανδίας — μέρος του κρυφού Project Iceworm με στόχο την εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Μπαϊρού: Ο Γάλλος πρωθυπουργός καταθέτει για το σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης

Διεθνή / Φρανσουά Μπαϊρού: Ο Γάλλος πρωθυπουργός καταθέτει αν γνώριζε για το σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης

Ο Μπαϊρού αντιμετωπίζει κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι ως υπουργός Παιδείας τη δεκαετία του 1990 γνώριζε για την εκτεταμένη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση στο σχολείο Notre-Dame de Betharram
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Διεθνή / Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Ο Τραμπ επιδιώκει σημαντικά οικονομικά οφέλη και έναν ενισχυμένο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο μπιν Σαλμάν θέλει έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία και να ασκήσει περιφερειακή εξουσία
LIFO NEWSROOM
Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Ο Ερντογάν δήλωσε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού είναι ιστορικής σημασίας
LIFO NEWSROOM