Νίκη για τις γυναίκες στη Σομαλία - Υιοθετήθηκε νόμος που τιμωρεί τους βιαστές

Νίκη για τις γυναίκες στη Σομαλία - Υιοθετήθηκε νόμος που τιμωρεί τους βιαστές Facebook Twitter
EPA/ABDI DAKAN
0

Οι βουλευτές της Σομάλιλαντ υιοθέτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοανακηρυχθείσας αυτής δημοκρατίας, νόμο που τιμωρεί τους βιαστές, ένα γεγονός που θεωρήθηκε «νίκη για τις γυναίκες» σε αυτή τη συντηρητική, μουσουλμανική περιοχή, όπως έγινε γνωστό από έναν βουλευτή.

«Ο νόμος αυτός είναι ο πιο χρήσιμος που έχει ψηφιστεί ποτέ στη Σομάλιλαντ», σχολίασε ο Μάχντι Μπούμπα.

Εξαιτίας του ευαίσθητου θέματος χρειάστηκαν επτά χρόνια συζητήσεων προτού υιοθετηθεί τελικά η νομοθεσία χθες στη Χαργκέισα, πρωτεύουσα της Σομάλιλαντ που κήρυξε το 1991 την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Σομαλία και η οποία ξεχωρίζει από τη γειτονική χώρα για τη σταθερότητά της.

Σαράντα έξι από τους συνολικά 51 βουλευτές της κάτω βουλής ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο τώρα πρέπει να εγκριθεί από την άνω βουλή και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τον πρόεδρο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

«Η τοπική παράδοση αντάμειβε τον βιαστή», υπογράμμισε ο Μπούμπα υπενθυμίζοντας ότι συχνά το θύμα του βιασμού αναγκαζόταν να παντρευτεί τον δράστη, κυρίως εξαιτίας των πιέσεων που δεχόταν από τους φυλάρχους και την οικογένειά του, που επιθυμούσε να αποφύγει τη δημόσια ταπείνωση και γνώριζε ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί άλλος σύζυγος για μια βιασμένη γυναίκα.

«Όμως με αυτή η νομοθεσία ο βιαστής θα τιμωρείται αυστηρά», με ποινές που θα φτάνουν έως και τα 30 χρόνια κάθειρξη, τόνισε ο βουλευτής.

Η υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων της Σομάλιλαντ, η Χίντα Γκάντι, χαιρέτισε «τη νίκη για τις γυναίκες»: «Είναι πραγματικά ιστορική στιγμή και ελπίζω πραγματικά η άνω βουλή να υιοθετήσει (τη νομοθεσία) άμεσα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι νομικοί εμφανίστηκαν πιο συγκρατημένοι: «Είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε διότι η νομοθεσία δεν έχει περάσει από την άνω βουλή και αυτή είναι πολύ πιο συντηρητική από την κάτω βουλή», σχολίασε ο Γκούλεντ Άχμεντ Τζάμα, που αναμένει νέες συζητήσεις στο άλλο σώμα του κοινοβουλίου.

Η Σομάλιλαντ, που βρίσκεται βόρεια της Σομαλίας, δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία άλλη χώρα και θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα μέλος της Σομαλίας.

Η Σομάλιλαντ εξέλεξε τον Νοέμβριο νέο πρόεδρο τον Μούσε Μπίχι. Οι περίπου 4 εκατομμύρια κάτοικοί της περιοχής αυτής, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στον κόλπο του Άντεν, ελπίζουν ότι αυτή η τρίτη δημοκρατική αλλαγή εξουσίας μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της θα ενισχύσει τον αγώνα τους για διεθνή αναγνώριση.

Πρώην βρετανική Σομαλία, η Σομάλιλαντ ενσωματώθηκε στην πρώην ιταλική Σομαλία μετά την ανεξαρτησία της το 1960. Στη συνέχεια αποσχίστηκε το 1991 μετά την πτώση του δικτάτορα Σιάντ Μπάρε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM