«Κουτσουρεμένα» τα αναδρομικά στους συνταξιούχους λόγω λάθους

«Κουτσουρεμένα» τα αναδρομικά στους συνταξιούχους λόγω λάθους Facebook Twitter
Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi
0

Διαφημίστηκε πολλάκις από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά επί του παρόντος η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους έγινε με πολλά εμπόδια. 

Στην πρώτη φάση υπήρξαν αστοχίες και λάθη με αποτέλεσμα όσοι έλαβαν τα αναδρομικά να τα πάρουν «κουτσουρεμένα» και άλλοι, περίπου 110.000 συνταξιούχοι, να μην τα πάρουν ποτέ, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. 

Τα αναδρομικά από τις φουσκωμένες κρατήσεις ασθένειας δικαιούνται όσοι έχουν μία κύρια σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων (κύρια, επικουρική ή μέρισμα) πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Περίπου 1 εκατ. δικαιούχοι πήραν τα αναδρομικά, αλλά για 110.000 και πλέον οι λογαριασμοί τους ήταν άδειοι.

Στους 110.000 συνταξιούχους που δεν πήραν ούτε ευρώ από αναδρομικά περιλαμβάνονται, σύμφωνα τις πληροφορίες της εφημερίδας, τουλάχιστον πέντε κατηγορίες:

1. Συνταξιούχοι χηρείας που παίρνουν με το παλιό καθεστώς το 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου τους. Δικαιούνται επιστροφή εισφορών τόσο οι ίδιοι, εφόσον η σύνταξη χηρείας που έχουν ή το άθροισμα συντάξεων που λαμβάνουν είναι πάνω από 1.000 ευρώ, όσο και το μερίδιο της επιστροφής εισφορών που αναλογεί στη σύνταξη του συζύγου τους, εφόσον είχε αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

2. Κληρονόμοι (παιδιά ή συγγενείς) της σύνταξης θανόντων. Δεν πήραν τίποτε από τα αναδρομικά και θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για να τα εισπράξουν.

3. Συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από την 1η/7/2016 και πληρώθηκαν οριστική σύνταξη και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησης. Δικαιούνται και επιστροφή εισφορών ασθένειας που κρατήθηκαν στη μικτή σύνταξη, μέχρι τις 30/6/2016, μια που από 1ης/7/2016 και μετά η κράτηση γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό αφού αφαιρεθούν οι μειώσεις του Μνημονίου που δεν τις αφαιρούσαν μέχρι τότε τα Ταμεία.

Ο λόγος που δεν πήραν επιστροφές από τις λάθος κρατήσεις ασθένειας οφείλεται σε παράλειψη των Ταμείων τους να ενημερώσουν εγκαίρως την ΗΔΙΚΑ για τα ποσά που έπρεπε να τους επιστραφούν.

Πολλά «αρχεία συνταξιούχων» δεν στάλθηκαν επειδή τα Ταμεία θα έπρεπε να υπολογίσουν από την αρχή τις κρατήσεις ασθένειας που είχαν επί των αναδρομικών ποσών σύνταξης που εισέπραξαν και κατόπιν να ενημερώσουν την ΗΔΙΚΑ για το ποσό της επιστροφής.

Αρμόδια στελέχη από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών παραπέμπουν την πληρωμή αναδρομικών, για όσους δεν τα πήραν με τη σύνταξη Δεκεμβρίου, τον επόμενο μήνα με τη σύνταξη Ιανουαρίου που καταβάλλεται στις 21-22 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM