Ακιντζί: Οι Ελλληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχθούν την «πολιτική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων

Ακιντζί: Οι Ελλληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχθούν την «πολιτική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων Facebook Twitter
0

Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αλλάξει την νοοτροπία της και να αποδεχθεί την «πολιτική ισότητα» της τουρκοκυπριακής, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.


Σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε «με θετικό τρόπο στα βήματα της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, τήρησε μια μη ρεαλιστική γραμμή, η οποία παραγνώριζε το πλαίσιο Γκουτέρες, κι αντί να ανταποκριθεί θετικά στο άνοιγμα της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, επέμεινε για 'μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατό'».


Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για τον καταμερισμό εξουσίας στο κοινό κράτος, και στην Κύπρο δεν είναι δυνατόν να παραγνωριστεί ο παράγοντας της ασφάλειας.

Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. καλούνται να αναλάβουν ρόλο στο Κυπριακό. Η επανάληψη των ίδιων μεθόδων και λαθών, δίχως έναν τερματικό σταθμό, θα οδηγήσει τις δυο πλευρές σε παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό του Κραν Μοντανά, είπε.

«Θα μπορούσε να συζητηθεί ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος ο γενικός γραμματέας ή ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που θα διοριστεί με την έγκριση των δυο πλευρών, με τη μέθοδο των έμμεσων συναντήσεων (συνομιλιών), θα μπορούσε να εξερευνήσει το ενδεχόμενο της ανάδυσης ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας. Σε περίπτωση που αναδυθεί ένα τέτοιου είδους πλαίσιο συμφωνίας, θα μπορούσε να προγραμματιστεί μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά στην Κύπρο: Εμπρησμό «βλέπει» η Πυροσβεστική - Δύο νεκροί, 10 τραυματίες και 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένη γη

Διεθνή / Φωτιά στην Κύπρο: Εμπρησμό «βλέπει» η Πυροσβεστική - Δύο νεκροί, 10 τραυματίες και 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένη γη

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν έντονες αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος ενεργό μέτωπο
LIFO NEWSROOM
Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Διεθνή / Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απολύει εκατοντάδες διπλωμάτες, διαλύει την USAID και επαναπροσδιορίζει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Η εξωτερική πολιτική περνά σε νέα φάση.
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Διεθνή / Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της έρευνας, προκειμένου να αξιολογήσει εάν το Χάρβαρντ «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς»
LIFO NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Διεθνή / Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι οικογένειες των θυμάτων μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας την οδύνη και τις επιπτώσεις της επίθεσης - Ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στον δράστη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Διεθνή / Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή
LIFO NEWSROOM