Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές

Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές Facebook Twitter
Γεύμα από το Νορβηγικό Δάσος
0

Μια εξαιρετικά συμπαθής και πολυάριθμη κατηγορία αναγνωστών είναι εκείνοι που εκτός από τη λογοτεχνική αξία ενός βιβλίου εκτιμούν και επιθυμούν να δοκιμάσουν τα εδέσματα που περιγράφονται στις σελίδες του. Εκείνοι που ανακαλύπτοντας ένα νέο βιβλίο ή ξαναδιαβάζοντας κάποιο αγαπημένο ανάγνωσμα φαντάζονται ποιες είναι οι γεύσεις που γαργαλάνε τον ουρανίσκο των ηρώων και των φανταστικών τους φίλων. Η αναφορά και μόνο μιας ώριμης φράουλας, ενός ζουμερού ψητού κοτόπουλου σε ένα οικογενειακό τραπέζι ή μιας αχνιστής κούπας σοκολάτας που ζεσταίνει τόσο το σώμα όσο και την καρδιά του πρωταγωνιστή στις δύσκολες στιγμές, είναι αρκετή για να τους τρέξουν τα σάλια και να προσπαθήσουν να αναπαράξουν τις θεσπέσιες αυτές γεύσεις στην κουζίνα τους. 

Η Kate Young, η food blogger του Little Library Cafe, που αρθρογραφεί στον Guardian για φαγητό υπήρξε αναγνώστρια αυτού του είδους ήδη από την παιδική της ηλικία. Όταν δεν βρισκόταν στην κουζίνα του οικογενειακού σπιτιού διάβαζε βιβλία. Όταν τα Σαββατοκύριακα ο πατέρας της προσπαθούσε να την ωθήσει σε δραστηριότητες στο πάρκο δεν φανταζόταν πως εκείνη πάντα έπαιρνε μαζί κι ένα βιβλίο και αντί να τρέξει και να παίξει, προτιμούσε να χώνεται κάτω από ένα δέντρο και να χάνεται στην Αγγλία της Τζέιν Ώστεν, να ζει τις περιπέτειες των παιδιών-ντετέκτιβ της Ένιντ Μπλάιτον στο Ντέβον ή να βυθίζεται στην Αλαμπάμα τον καιρό της ύφεσης, όπως την περιγράφει η Χάρπερ Λι. Η ίδια περιγράφει την παιδική της ηλικία ειδυλλιακή μεν, αλλά διάσπαρτη, σε πολλούς παράλληλους και φανταστικούς κόσμους. 

Όλοι οι τίτλοι που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Little Library Cookbook αφορούν βιβλία που έχει διαβάσει η ίδια και την έχουν σημαδέψει. Βιβλία τα οποία τόσο εκείνη, όσο και ο αγαπημένος σας βιβλιοθηκονόμος θα σας συνιστούσε ένθερμα.

Όταν μεγάλωσε και έφυγε από την Αυστραλία η ανάμνηση των βιβλίων που καταβρόχθισε μικρή την εμπότισε με μια έντονη αίσθηση νοσταλγίας. Οι αναμνήσεις που συνδέονταν με τα βιβλία που είχε διαβάσει ως παιδάκι είχαν παρηγορητική δράση και τότε συνειδητοποίησε πως πολλά από τα αποσπάσματα που είχαν χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη της σχετίζονταν με το φαγητό. Έτσι, εκτός από να διαβάζει αυτές τις γαστριμαργικές περιγραφές αποφάσισε να αρχίσει να τις παρασκευάζει κιόλας.

Όταν μάλιστα άρχισε να γράφει κείμενα που συνδύαζαν τη λογοτεχνία με τη μαγειρική, άρχισαν να επικοινωνούν μαζί της άνθρωποι και να μοιράζονται τις αγαπημένες λογοτεχνικές γευστικές τους αναμνήσεις. Πολλοί συμμερίζονταν τις δικές της παιδικές ονειροπολήσεις: γεύματα με σαρδέλες και τζιτζιμπίρα στην Νήσο Κίρριν μαζί με τους Πέντε Φίλους, ζήλια για τον Μπρους και το περίφημο κέικ σοκολάτας στο Ματίλντα και απορία για το τι γεύση μπορεί να έχουν τα πράσινα αυγά με χοιρομέρι του Dr. Seuss. Και αυτές οι σκέψεις δεν σε εγκαταλείπουν όταν ενηλικιώνεσαι απ' ό,τι φαίνεται. Φανταζόμαστε τις τηγανίτες στο Μάντερλεϊ στη Ρεβέκκα της Δάφνης ντι Μοριέ και μας τρέχουν τα σάλια όταν αναλογιζόμαστε το άψογο φιλέτο του Τέλους μιας Σχέσης. Όλοι οι τίτλοι που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Little Library Cookbook αφορούν βιβλία που έχει διαβάσει η ίδια και την έχουν σημαδέψει. Βιβλία τα οποία τόσο εκείνη, όσο και ο αγαπημένος σας βιβλιοθηκονόμος θα σας συνιστούσε ένθερμα. 

Εδώ παρουσιάζουμε μερικές από τις λογοτεχνικής προέλευσης συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και τη στήλη της στον Guardian:

ΠΡΟΓΕΥΜΑ


Καθ' οδόν βρήκα ένα ανοικτό καφέ και πήρα ένα πρόγευμα με ρύζι, σούπα μίσο, λαχανικά τουρσί και τηγανητά αυγά.  

Νορβηγικό Δάσος, Χαρούκι Μουρακάμι 

Πρόκειται για ένα υπέροχο και ιδιαίτερα τονωτικό πρωινό. Έντονο και αλμυρό, βοηθάει πολύ όταν η ημέρα προβλέπεται γεμάτη και απαιτητική. 

Σούπα μίσο 

4 μερίδες

2 τεμάχια φύκι konbu

750 ml. νερό

2 κτσ. λευκή πάστα μίσο 

Αλάτι 

100 γρ. μαλακό τόφου, κομμένο σε μικρούς κύβους  

 

1. Τοποθετήστε τα φύκια και το νερό σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας πού και πού. Όταν βράσει το νερό αφαιρέστε τα φύκια. 

2. Αφήστε τον ζωμό να βράσει για 2 λεπτά και μετά σβήστε τη φωτιά. Προσθέστε το μίσο και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι.

3. Προσθέστε το τεμαχισμένο τόφου στον ζεστό ζωμό. Σερβίρετε άμεσα.  

Ρύζι, τουρσί, αυγό

4 μερίδες


Για το ρύζι 

100 γρ. ρύζι για σούσι

125 ml. κρύο νερό

2 κτσ. ρυζόξυδο

1 κτγ. μιρίν

1 κτγ. ζάχαρη άχνη

 

Για το τουρσί 

1 κτσ. νιφάδες αλατιού

1 κτσ. ζάχαρη άχνη

Λευκό πιπέρι

150 ml. ρυζόξυδο

1 αγγούρι

10 ραδίκια

Για το τηγανητό αυγό

2 κτσ. σησαμέλαιο

4 αυγά

1. Ξεπλένετε το ρύζι 4 φορές σε κρύο νερό. Σουρώνετε καλά και συμπληρώσετε 125 ml. νερού στο ρύζι. Αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά.

2. Εντωμεταξύ προετοιμάστε το τουρσί: τεμαχίστε τα λαχανικά σε φέτες, σε ό,τι πάχος προτιμάτε. Όσο πιο λεπτά, τόσο περισσότερο θα γίνουν τουρσί. Η Young προτιμά να τεμαχίζει το αγγούρι με μαντολίνο ώστε να είναι πιο έντονη η γεύση του τουρσιού και τα ραδίκια στα τέσσερα ώστε να παραμείνουν τραγανά. 

3. Αναμειγνύετε το αλάτι, τη ζάχαρη άχνη, το λευκό πιπέρι και το ξύδι ώσπου να διαλυθούν το αλάτι και η ζάχαρη. Τα χωρίζετε σε δύο μπολ, στο ένα βάζετε το αγγούρι και στο άλλο τα ραδίκια. Τα αφήνετε στην άκρη για τώρα.

4. Βράζετε το ρύζι και το αφήνετε σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ώσπου το νερό να πέσει κάτω από τη στάθμη του ρυζιού.

ΓΕΥΜΑ


Η Δεισδαιμόνα πηγαινοερχόταν, προσθέτοντας καρύδια, βούτυρο, μέλι, σπανάκι, προσθέτοντας επιπλέον στρώσεις φύλλο, κι ύστερα κι άλλο βούτυρο, πριν τοποθετήσει τα παρασκευάσματά της στον φούρνο. 

Middlesex, Τζέφρυ Ευγενίδης 

Το έτοιμο φύλλο μετατρέπει την πίτα αυτή από ολοήμερη πρόκληση σε βδομαδιάτικο δείπνο ή απλό γεύμα για το Σαββατοκύριακο. Στο «Middlesex», η Δεισδαιμόνα ανοίγει φύλλο στο σπίτι, αλλά υποτίθεται πως μαγειρεύει στα 1920s, πριν να είναι εύκολο να βρει κανείς ελληνικό φύλλο στα σούπερ μάρκετ. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο, κρατήστε το σκεπασμένο για να μην στεγνώσει πριν το γεμίσετε γιατί αλλιώς θα θρυμματιστεί.

Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές Facebook Twitter

Σπανακόπιτα

4 μερίδες

1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 

1 κτσ. ελαιόλαδο

1 κ. κατεψυγμένο σπανάκι

1 κτσ. ψιλοκομμένο άνηθο

3 κτσ. ψιλοκομμένος μαϊντανός 

1 αυγό

100 γρ. φέτα

Μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο

Αλάτι και μαύρο πιπέρι 

100 γρ. βούτυρο

10 φύλλα φύλλο 

Σουσάμι για διακόσμηση 

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Σωτάρετε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με το λάδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε μέχρι να ξεπαγώσει. Μαγειρεύετε σε σχετικά δυνατή φωτιά ώστε να εξατμιστεί κάποιο από το νερό. 

2. Αδειάζετε το σπανάκι με το κρεμμύδι σε ένα σουρωτήρι. Στραγγίζετε όσο περισσότερο νερό είναι δυνατόν. Όσο πιο πολύ νερό αφαιρέσετε τόσο πιο τραγανή θα είναι η πίτα σας. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. 

3. Προθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το αυγό, τρίβετε μέσα στο μείγμα την φέτα και τέλος το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. 

4. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Απλώνετε δύο φύλλα στην επιφάνεια εργασίας με την επιμήκη πλευρά παράλληλα με εσάς, να αλληλεπικαλύπτονται κατά 2 εκ. Τα βουτυρώνετε γενναιόδωρα με το βούτυρο. Τοποθετείτε άλλα δύο φύλλα από πάνω και βουτυρώνετε ξανά. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το φύλλο. Απλώνετε μία μακριά γραμμή γέμισης αρχίζοντας περίπου 5 εκ. από την άκρη κοντά σας. Τυλίγετε το φύλλο σαν μακρύ λουκάνικο και στη συνέχεια σε σπείρα. 

Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές Facebook Twitter

5. Μεταφέρετε τη σπανακόπιτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, απλώνετε βούτυρο με ένα πινέλο και το σουσάμι και ψήνετε για 25' ή μέχρι να χρυσίσει. 

ΔΕΙΠΝΟ

Είναι δυνατόν να ερωτευθεί κάποιος ενώ τρώει πιάτο με κρεμμύδια; (...) Είπα: «Είναι καλό φιλέτο» και την άκουσα, σαν ποίημα, να απαντά: «Το καλύτερο που έφαγα ποτέ».

Το Τέλος μιας Σχέσης, Γκράχαμ Γκρην 

Σύμφωνα με την ίδια τη συγγραφέα, αυτό είναι το πιο σέξι πιάτο στο βιβλίο της. Θα σας συστήναμε με όλη μας την καρδιά να το ετοιμάσετε για κάποιον που σας αρέσει. Και πράγματι, είναι δυνατόν να ερωτευθεί κάποιος απολαμβάνοντας αυτά τα κρεμμύδια. Οι σκέψεις της Σάρα από το «Τέλος μιας Σχέσης» είναι ακριβώς η αντίδραση στην οποία στοχεύετε, οπότε μην το παρακάνετε και μην ξεχάσετε να αφήσετε το φιλέτο να «ξεκουραστεί».

Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές Facebook Twitter

Φιλέτο και κρεμμύδια 

2 μερίδες

2 φιλέτα μοσχάρι

Αλάτι και μαύρο πιπέρι 

Ελαιόλαδο

Για τα κρεμμύδια 

16 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδο 

50 γρ. βούτυρο

30 κλαράκια θυμάρι

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180°C. Αφαιρείτε τα φιλέτα από το ψυγείο και τα αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. 

2. Κόβετε τη βάση και την κορυφή των κρεμμυδιών και αφαιρείτε την εξωτερική στιβάδα τους. Τα τοποθετείτε με μία από τις κομμένες πλευρές τους προς τα κάτω σε ένα πυρίμαχο σκεύος που μπαίνει στον φούρνο. Βάζετε μια μικρή ποσότητα βουτύρου στην κορυφή του καθενός και ύστερα προσθέτετε ένα δυο κλωναράκια θυμάρι και μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε το σκεύος στον φούρνο για 50', μέχρι να χρυσίσουν και να μαλακώσουν.

3. Κατά τα τελευταία 15 λεπτά μαγειρέματος των κρεμμυδιών ζεσταίνετε ένα τηγάνι γκριλιέρα ή ένα τηγάνι με παχύ πάτο μέχρι να εξατμίζεται άμεσα μια σταγόνα νερού που πετάτε στην επιφάνεια του. Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα από την μία πλευρά και τοποθετήστε τα, με την καρυκευμένη πλευρά τους προς τα κάτω, στο τηγάνι.

4. Γυρίζετε κάθε φιλέτο κάθε 30'' περίπου. Δεν είναι δυνατόν να σας δώσουμε ακριβείς χρόνους ψησίματος καθώς αυτό εξαρτάται από το πάχος του φιλέτου. Μπορείτε όμως να κάνετε το τεστ των δακτύλων. Με τον δείκτη του αριστερού χεριού πιέστε τη βάση του αντίχειρα. Όταν το φιλέτο έχει παρόμοια αντίσταση τότε είναι rare και το αφαιρείτε αμέσως από την φωτιά. Αν το θέλετε αλλιώς ψημένο μπορείτε να αντικαταστήσετε τον αντίχειρα με τον δείκτη, τον μέσο, τον παράμεσο, τον ωτίτη του δεξιού χεριού και να δείτε με το δείκτη του αριστερού χεριού πως αλλάζει η αίσθηση. Όταν το κρέας έχει την αντίστοιχη σκληρότητα το αφαιρείτε από την φωτιά. 

5. Όταν το φιλέτο έχει ψηθεί όπως το θέλετε, το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και το αφήνετε το να «ξεκουραστεί» για 5'. Στη συνέχεια το κόβετε σε φέτες, το σερβίρετε στο πιάτο και καρυκεύετε με αλάτι, πιπέρι και μια ιδέα ελαιόλαδο. Σερβίρετε μαζί με το πιάτο των κρεμμυδιών.

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΑ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ 

Κι όταν είχαν τελειώσει το ψάρι, η κα Κάστορα έβγαλε, τελείως αναπάντεχα, από τον φούρνο ένα τεράστιο και υπέροχο ρολό μαρμελάδας που άχνιζε...

Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα, Κ. Σ. Λιούις 

Όταν αρχίζει ο χειμώνας είναι υπέροχο να απολαμβάνει κανείς το χιόνι. Ωστόσο, εξίσου θεσπέσιο είναι να γυρίζει κανείς στο ζεστό του σπίτι και να κάνει ένα καυτό μπάνιο, να φοράει τις πιο χοντρές του κάλτσες και να χουχουλιάζει με μια ζεστή λιχουδιά. Το ρολό μαρμελάδας που προσέφεραν οι κάστορες στους μικρούς Πέβενσι, όσο το χιόνι κάλυπτε το έδαφος κάτω από τον κατασκότεινο ουρανό, είναι ότι πρέπει για μια τέτοια βραδιά. Η κρέμα custard είναι η ιδανική συνοδεία για το ρολό μαρμελάδας. 

Πρωινό από το «Νορβηγικό Δάσος» και σπανακόπιτα από το «Middlesex»: Ένα βιβλίο με λογοτεχνικές συνταγές Facebook Twitter

Ρολό μαρμελάδας

6 μερίδες

250 γρ. αλεύρι κανονικό/για όλες τις χρήσεις 

50 γρ. καστανή ζάχαρη 

1 κτγ. μπέικιν πάουντερ

40 γρ. βούτυρο

40 γρ. φυτικό λίπος

60 γρ. κρέμα γάλακτος

60 ml. γάλα

1 αυγό

450 γρ. μαρμελάδα

25 ml. ουίσκι

Για την κρέμα custard

300 ml. γάλα

100 ml. κρέμα γάλακτος (πλήρη λιπαρά)

1 λοβός βανίλιας

4 κρόκοι αυγού

40 γρ. ζάχαρη άχνη 

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C. Κοσκινίζετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπολ. Ενσωματώνετε το βούτυρο και το φυτικό λίπος μέχρι το μείγμα να θυμίζει ψίχουλα. 

2. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το αυγό μαζί και μετά ενσωματώνετε τα υγρά στα στερεά. Τα αναμειγνύετε όλα μαζί με ένα πιρούνι ώσπου να γίνουν ζυμάρι. Αλευρώνετε την επιφάνεια εργασίας σας και αδειάζετε εκεί την ζύμη. Την ανοίγετε σε σχήμα ορθογωνίου με διαστάσεις περίπου 18x30 εκ. και πάχος 15 χιλ.

3. Απλώνετε περίπου ⅔ της μαρμελάδας στη ζύμη, ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Αν η μαρμελάδα σας είναι πηχτή και δεν απλώνεται, μπορείτε να τη ζεστάνετε σε μπεν μαρί με μέτρια φωτιά για να λιώσει λιγάκι. 

4. Με τη χρήση μιας σπάτουλας τυλίγετε τη ζύμη από την βραχεία άκρη της σε έναν κύλινδρο. Σφίγγετε καλά τις άκρες της και την τυλίγετε σφιχτά σε χαρτί ψησίματος/λαδόκολλα. Δένετε τις άκρες με σπάγκο ή τις στρίβετε και τις τοποθετείτε κάτω από το ρολό. Τοποθετείτε μια σχάρα σε ένα ταψί και το ρολό επάνω της. Το βάζετε στον φούρνο και πριν κλείσετε την πόρτα προσθέτετε λίγο βραστό νερό στο ταψί προσέχοντας να μην αγγίξει το ρολό. Το ψήνετε για μία ώρα. Αν το τρυπήσετε και το μαχαίρι βγαίνει καθαρό χωρίς να κολλάει επάνω του ζύμη, το ρολό είναι έτοιμο.

5. Για να φτιάξετε την κρέμα custard βάζετε το γάλα και την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον λοβό της βανίλιας. Το θερμαίνετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε συχνά για να μην κάψει το γάλα στον πάτο του σκεύους. Αφαιρείτε τον λοβό της βανίλιας. 

6. Χτυπάτε μαζί τους κρόκους και την ζάχαρη. Όσο χτυπάτε προσθέτετε αργά το ζεστό γάλα με την κρέμα.

7. Βάζετε ξανά την custard στο κατσαρολάκι. Ανακατεύετε διαρκώς σε πολύ χαμηλή φωτιά ώσπου να είναι τόσο παχύρρευστη ώστε να καλύπτει την πίσω πλευρά μιας ξύλινης κουτάλας. Αν δεν πρόκειται να την σερβίρετε άμεσα, καλύψτε την επιφάνεια με μεμβράνη πιέζοντας ώστε να αγγίξει την κρέμα για να αποφύγετε την δημιουργία πέτσας. 

8. Αφαιρείτε το ρολό από τον φούρνο. Αναμιγνύετε την υπόλοιπη μαρμελάδα και το ουίσκι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε μέχρι να υγροποιηθούν. Περνάτε με ένα πινέλο την επιφάνεια του ρολού με το γλάσο μαρμελάδας και το σερβίρετε ζεστό με την κρέμα custard.

Πηγή: The Guardian 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ