Ο Ρομπέρ Λεπάζ επιστρέφει στη Στέγη με το αυτοβιογραφικό «887»

Ο Ρομπέρ Λεπάζ επιστρέφει στη Στέγη με το αυτοβιογραφικό «887» Facebook Twitter
Είναι ο τρόπος που διάλεξα να πω την ιστορία μου: διηγούμαι αληθινά γεγονότα με πρόσωπα που όντως υπήρξαν, αλλά ο τρόπος που τα λέω ενέχει στοιχεία μυθοπλασίας. Λίγο σαν να κλέβω. Σαν να παρουσιάζω τη δική μου ερμηνεία. Φωτο: Erick Labbe
0

Το κτίριο είχε οκτώ διαμερίσματα και δεκάδες παράθυρα. Βρισκόταν στη λεωφόρο Μάρεϊ στην πόλη του Κεμπέκ, μια εποχή που ο φανατισμός στην κοινωνία έκοβε τους ανθρώπους στα δύο. Οι ένοικοί του ήταν τύποι που μπορούσες να αγαπήσεις, αλλά και να διαγράψεις με την ίδια ευκολία. Στην είσοδο υπήρχε σχεδόν πάντοτε παρατημένο ένα ποδήλατο και το ταμπελάκι από πάνω έγραφε τον αριθμό 887. Σε ένα από τα διαμερίσματα μεγάλωνε ένα ντροπαλό και μανιοκαταθλιπτικό αγόρι που πολλά χρόνια μετά θα μεταμορφωνόταν σε έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων ετών.

Ο Ρομπέρ Λεπάζ, πριν συμπληρώσει τα 60 του χρόνια, αποφάσισε πως ήρθε η στιγμή να κρυφοκοιτάξει τη ζωή του από την κλειδαρότρυπα. Τοποθέτησε στη σκηνή ένα πολυμορφικό περιστρεφόμενο κουκλόσπιτο, ομοίωμα της πολυκατοικίας στην οποία μεγάλωσε, και γύρω από αυτό άρχισε ολομόναχος να ξεφυλλίζει αναμνήσεις. Ο μέγας Καναδός δημιουργός επιστρέφει με την ομάδα του Ex Machina στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (24-27 Οκτωβρίου) με το πιο αυτοβιογραφικό σόλο της ζωής του, το «887».


«Η αρχική σκέψη ήταν να κάνω μια παράσταση για τη μνήμη και τον τρόπο που αυτή αλλάζει στο πέρασμα των ετών», λέει ο χαρισματικός μαέστρος του σύγχρονου multimedia θεάτρου που ξέρει καλά πως το πεδίο όπου μεγαλουργεί είναι αυτό στο οποίο ο ρεαλισμός συναντιέται με την ποίηση. «Δουλεύοντας πάνω σε αυτή την ιδέα, διαπίστωσα ότι οι παλιές μου αναμνήσεις ήταν αρκετά επίμονες και σίγουρα πολύ καλύτερες από τις πρόσφατες. Είναι απίθανο, αλλά όσο μεγαλώνουμε μπορεί να ξεχνάμε τι συνέβη ή τι φάγαμε χθες, θυμόμαστε όμως μια χαρά την παιδική μας ηλικία. Κι όταν λέμε ότι αρχίζουμε να έχουμε απώλεια μνήμης εννοούμε ότι ξεχνάμε τα πολύ πρόσφατα γεγονότα. Χάνουμε το παρόν, αλλά όχι το παρελθόν».

Έμοιαζε με συνεδρίες όλη αυτή η διαδικασία επιστροφής στο παρελθόν. Κατανόησα ανθρώπους, συγχώρησα συμπεριφορές, είδα πράγματα με τη ματιά των ενηλίκων, έβαλα στην άκρη πράγματα όσα έκαναν ή δεν είχαν κάνει και με βάραιναν.


Για να ολοκληρώσει την παράσταση (που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Τορόντο το 2015) χρειάστηκε να ερευνήσει, να επιστρατεύσει ντοκουμέντα, να θυμηθεί τις κοινωνικοπολιτικές αναταραχές της εποχής του, να συγχωρέσει, να σκαλίσει όσα για χρόνια καταχώνιαζε στα συρτάρια του παιδικού του δωματίου και κυρίως να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο όσα έθαβε βαθιά στη μνήμη του.


Μέσα από μια διαδικασία που θυμίζει ψυχαναλυτική διαδρομή κατάφερε τελικά να σταθεί ολομόναχος στη σκηνή και να δημιουργήσει ένα σόλο λυρικό και στοχαστικό, ενίοτε παιγνιώδες, αλλά κυρίως μελαγχολικό, που μοιάζει να αποθεώνει μια διάσημη ρήση του Γάλλου φιλοσόφου Roland Barthes: «Η μόνη μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία».

Ο Ρομπέρ Λεπάζ επιστρέφει στη Στέγη με το αυτοβιογραφικό «887» Facebook Twitter
Φωτο: Erick Labbe

— Όταν τελικά καταφέρατε να συλλέξετε το υλικό σας, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κρατήσατε σημείωση να βάλετε στην παράσταση; 

Δεν γράφω σε χαρτί γιατί θυμάμαι. Συνήθως αυτοσχεδιάζω και σκαρφίζομαι διάφορα στην πορεία. Έκανα ένα πρώτο τεστ σε ένα συνέδριο όπου με είχαν καλέσει να μιλήσω για τον εαυτό μου. Ετοιμάζοντας την ομιλία, διαπίστωσα ότι επί δύο ώρες θυμόμουν απίθανα πράγματα. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχει πολύ ψωμί στην υπόθεση. Η πρώτη και πιο σημαντική αναφορά ήταν το κτίριο, γι' αυτό και σχεδίασα αμέσως μια μικρογραφία του –θα τη δείτε στη σκηνή– με τα οκτώ διαμερίσματα. Όσοι ζούσαν μέσα σε αυτά, η ιστορία τους, περιστρέφονται γύρω από την ερμηνεία μου σαν πλανήτες.


— Ποια θέματα θέλατε να θίξετε; 

Για κάποιον λόγο, με ενδιέφερε να ξεκινήσω από την κατάσταση εκτός σπιτιού και να μιλήσω για τη δεκαετία του '60 και τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απασχολούσαν την περιοχή μου. Τότε, φυσικά, δεν είχα γνώμη για τη διαμάχη σχετικά με την ανεξαρτησία του Κεμπέκ, αλλά είχα πολλές απορίες που τελικά έλυσα σήμερα. Ο τρόπος που καταλαβαίνει κανείς τον κόσμο περνά πάντα από αυτό που συμβαίνει ακούσια δίπλα του. Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν άποψη, αλλά είναι οι πιο καλοί μάρτυρες.

— Εκτός από καλός παρατηρητής, πώς ήσασταν πιτσιρικάς;

Μικρός ήμουν πολύ θλιμμένος, ντροπαλός και συγχρόνως ενθουσιώδης. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με τέσσερα αδέρφια και νομίζω πως ο κοντινότερός μου άνθρωπος ήταν η μικρή μου αδερφή, η Μελίντα. Είχαμε έναν χρόνο διαφορά και εκτός από σπουδαία παρέα, ήταν εκείνη με την οποία παρατηρούσαμε τα ίδια πράγματα. Οι άνθρωποι, για να ταιριάξουν, χρειάζεται να έχουν την ίδια ματιά. Στην παράσταση τη μνημονεύω πολύ συχνά, θα δείτε. Τα άλλα δύο αδέρφια ήταν ήδη στην εφηβεία και σε άλλες αναζητήσεις. Η μητέρα μου ήταν μια πολύ αστεία γυναίκα που διηγούνταν τις πιο ωραίες ιστορίες. Νομίζω πως την ικανότητα να σκαρώνω παραμύθια την πήρα από εκείνη. Ο μπαμπάς ήταν οδηγός ταξί, δούλευε ατελείωτες ώρες, ήταν πολύ ήσυχος και έχασε ένα κομμάτι από το μεγάλωμά μας γιατί απουσίαζε συχνά. Κάποτε θεωρούσα ότι δεν κληρονόμησα κανένα χάρισμα από εκείνον. Ωστόσο, φτιάχνοντας αυτή την παράσταση, συνειδητοποίησα πόσο πολλά πράγματα σου δίνει κάποιος, ακόμα κι όταν είναι απών. Τόσο, που σχεδόν είναι εκείνος πια ο πρωταγωνιστής του «887».


— Ο Ναπολέων Βοναπάρτης έλεγε συχνά ότι πρέπει να συγχωρούμε. 

Κι εγώ αυτό έκανα δουλεύοντας το «887». Συγχώρησα πολλούς και για πολλά. Έμοιαζε με συνεδρίες όλη αυτή η διαδικασία επιστροφής στο παρελθόν. Κατανόησα ανθρώπους, συγχώρησα συμπεριφορές, είδα πράγματα με τη ματιά των ενηλίκων, έβαλα στην άκρη πράγματα όσα έκαναν ή δεν είχαν κάνει και με βάραιναν. Από την άλλη, τίποτε απ' όλα αυτά δεν έχει νόημα αν δεν βάλεις και τον εαυτό σου σε αυτήν τη διαδικασία. Πρέπει να εξετάζουμε τον εαυτό μας, να βλέπουμε σε ποιες περιπτώσεις η κρίση μας ήταν εσφαλμένη. Κι εγώ, μικρός, ήμουν αδαής.

Ο Ρομπέρ Λεπάζ επιστρέφει στη Στέγη με το αυτοβιογραφικό «887» Facebook Twitter
Φωτο: Erick Labbe


— Τελικά, τι είναι δυσκολότερο, να υποδύεσαι στη σκηνή τον εαυτό σου ή κάποιον που δεν γνώρισες ποτέ;

Νομίζω ότι το να υποδύεσαι τον εαυτό σου είναι δυσκολότερο και πάνω και κάτω από τη σκηνή. Η διαδικασία της έκθεσης, κακά τα ψέματα, έχει κάτι ταπεινωτικό. Όταν ερμηνεύεις κάποιον άλλον, παραμυθιάζεσαι ότι κρύβεσαι πίσω του. Μπορεί σε όλους τους ρόλους να προσθέτει κανείς προσωπικές εμπειρίες, αλλά πάντα κυριαρχεί η ψευδαίσθηση ότι μιλάς για κάποιον άλλο.


— Τι σημαίνει ο όρος auto-fiction που χρησιμοποιείτε για το «887»;

Είναι ο τρόπος που διάλεξα να πω την ιστορία μου: διηγούμαι αληθινά γεγονότα με πρόσωπα που όντως υπήρξαν, αλλά ο τρόπος που τα λέω ενέχει στοιχεία μυθοπλασίας. Λίγο σαν να κλέβω. Σαν να παρουσιάζω τη δική μου ερμηνεία. Νομίζω έτσι δουλεύει γενικά η μνήμη μας. Ανεξάρτητα από την αληθινή διάσταση ενός βιώματος, τη βαρύτητα θα τη δίνει πάντα η προσωπική ερμηνεία.


— Έτσι όμως δεν κινδυνεύουμε να εξιδανικεύσουμε κάτι;

Ναι, φυσικά, γιατί όταν κάτι το αφήνεις για καιρό στην άκρη, στο τέλος δεν είσαι καν σίγουρος αν τελικά συνέβη στ' αλήθεια.

— Στην παράσταση σχολιάζετε επίσης τις ταραχές της δεκαετίας του '60 και '70, κατά τη διάρκεια των οποίων το Κεμπέκ απαιτούσε την απόσχισή του από τη χώρα.

Ναι, είναι γεγονότα και καταστάσεις που θυμίζουν όσα συμβαίνουν σήμερα στην Καταλονία. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες αλλά και μία βασική διαφορά: η ισπανική κυβέρνηση δεν ήθελε να επιτρέψει το δημοψήφισμα – στον Καναδά υπήρξαν δύο αρνητικά. Το αν συμφωνώ ή όχι με τον διαχωρισμό είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία. Αλλά το να απαγορεύεις σε κάποιον να εκφραστεί είναι λάθος τακτική. Απορώ που δεν υπήρξε πιο μαζική κατακραυγή από τους Ευρωπαίους.


— Ας έρθουμε στο σήμερα του Καναδά. Συμπαθείτε τον Τζάστιν Τριντό;

Για μένα, που δεν τον πίστεψα από την αρχή, είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Έχει ενδιαφέρον, μου αρέσει που είναι νέος και παρόλο που ο λόγος του είναι καθαρά φιλελεύθερος, κατάφερε να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα πράγματα που για χρόνια είχαν παγιωθεί από συντηρητικές κυβερνήσεις. Δείχνει να αγαπά την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύει την τέχνη. Ελπίζω να κάνει ως το τέλος αυτά που ονειρεύεται γιατί οι υποσχέσεις του είναι στον σωστό δρόμο.


— Υπάρχει μια φράση του Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη που λέει πως «η μνήμη, όπου κι αν την αγγίξεις, πονεί». Εσείς, μετά από όλο αυτό το ταξίδι στο χθες, τι λέτε;

Συμφωνώ με τον Έλληνα ποιητή!

Ιnfo:

«887»

Ex Machina, Robert Lepage

24-27/10/2017

20:30, Κεντρική Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λ. Συγγρού 107, Αθήνα

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ