Οι εκδότες μιλούν για την αναστολή της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές

Οι εκδότες μιλούν για την αναστολή της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές Facebook Twitter
Φτάσαμε στο σήμερα, όπου, ενώ υπάρχουν τα χρήματα των εκδοτών στο κρατικό ταμείο για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, δεν μπορούν να εκταμιευτούν, γιατί οι υπάλληλοι αδυνατούν να ελέγξουν τα τιμολόγια.
0

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΕΒΙ (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) να αναστείλει τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και στους σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 μίλησαν στη LiFO οι κ.κ. Αλέξανδρος Παπαζήσης, πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ, και Γιώργος Δαρδανός, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου προκειμένου να σκιαγραφήσουν τα αίτια της οικονομικής αδυναμίας του κλάδου να στηρίξει με ίδιους πόρους τη διανομή.

Ο κ. Δαρδανός περιγράφει το καθεστώς προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια τα χρόνια της κρίσης, δίνοντας οικονομικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος των περικοπών. «Πριν από μερικά χρόνια, για την προμήθεια των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το κράτος διέθετε περίπου το ποσό των ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αρχικά, πριν από τέσσερα χρόνια, καταργήθηκε το δεύτερο βιβλίο (βοήθημα). Πρόπερσι, έγινε ένα οριζόντιο κούρεμα της τάξης του 15% στις τιμές όλων των πανεπιστημιακών εγχειριδίων. Μία χρονιά μετά, δηλαδή πέρσι, εφαρμόστηκαν οι “επτά κόφτες τιμών”. Η εφαρμογή των περιορισμών αυτών έφερε ως αποτέλεσμα ένα επιπλέον κούρεμα ύψους 28-30%. Βέβαια, το υπουργείο έκανε δύο θετικές κινήσεις: η πρώτη ήταν ότι άρχισε να αγοράζει, αργά έστω και σε μικρές ποσότητες, βιβλία για τις βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια των πανεπιστημιακών σχολών. Η δεύτερη ήταν ότι αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση βιβλίων στους φοιτητές που βρίσκονται στο δεύτερο πτυχίο – και δεν είναι λίγοι. Προειδοποιήσαμε εγκαίρως το υπουργείο ότι οι κόφτες αυτοί έκαναν τη διαδικασία κοστολόγησης και έγκρισης των τιμολογίων τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα που δεν θα υπήρχε υπάλληλος ούτε του υπουργείου Παιδείας ούτε του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος θα μπορούσε να ελέγξει τα τιμολόγια των εκδοτών και να εγκρίνει την πληρωμή τους. Και δικαιωθήκαμε πανηγυρικά! Φτάσαμε στο σήμερα, όπου, ενώ υπάρχουν τα χρήματα των εκδοτών στο κρατικό ταμείο για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, δεν μπορούν να εκταμιευτούν, γιατί οι υπάλληλοι αδυνατούν να ελέγξουν τα τιμολόγια. Εν τω μεταξύ, οι εκδότες αιμορραγούν οικονομικά: έχουν ήδη πληρώσει το κόστος έκδοσης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για να είναι έτοιμα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τους ζητείται η προπληρωμή του φόρου για το επόμενο έτος κι έχουν ήδη προπληρώσει προκαταβολή ΦΠΑ 18%, ο οποίος δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται. Επιπλέον, ο κλάδος μας έχει ιδιαιτερότητα στον ΦΠΑ (παράγουμε βιβλία με ΦΠΑ 24% και πουλάμε με ΦΠΑ 6%». 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ κ. Παπαζήσης: «Οι νέες προτάσεις που εφαρμόστηκαν από το υπουργείο ήταν η οριζόντια περικοπή της τάξεως 16-20% σε όλες τις τιμές των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (2016-17), η μη πληρωμή διχρωμιών, ακόμα και αναγκαίων για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου όπου αντικαθιστούν τετραχρωμίες, η μη πληρωμή του σκληρού εξωφύλλου, η αύξηση του ποσοστού των σελίδων από 30% σε 40% για τον χαρακτηρισμό ενός βιβλίου ως “τεχνικού”, η πληρωμή συγγραμμάτων που έχουν το πολύ 900 σελίδες, η πληρωμή μειωμένης τιμής λόγω παλαιότητας, η πληρωμή μειωμένης τιμής λόγω αριθμού διανεμηθέντων αντιτύπων». Και συμπληρώνει: «Τα χρήματά μας είναι ήδη διαθέσιμα στο υπουργείο και δεν έχουν εκταμιευθεί από τον Μάιο του 2016, κυρίως λόγω των υπερ-σχολαστικών ελέγχων επειδή το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ που χρησιμοποιούμε δεν επιδέχεται παρερμηνείες και είναι απόλυτα διαφανές. Αυτήν τη στιγμή, λόγω έλλειψης πόρων, αδυνατούμε να πληρώσουμε όχι μόνο τους φόρους μας αλλά και το προσωπικό μας, τους συγγραφείς και τους συνεργάτες παραγωγής».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ