Η φονική επέλαση της Ίρμα στην Κούβα

Η φονική επέλαση της Ίρμα στην Κούβα Facebook Twitter
0

Πολλές επαρχίες της Κούβας και συνοικίες της Αβάνας παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό μετά το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα Ίρμα, ωστόσο η ζωή επανέρχεται σταδιακά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της όσον αφορά τα δρομολόγια των λεωφορείων και τις αεροπορικές συνδέσεις. O αριθμός των θυμάτων από το καταστροφικό πέρασμα της ίρμα στην Κούβα έχει ανέλθει σε δέκα.


Το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, του οποίου προεδρεύει ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο, απηύθυνε έκκληση "σε όλες τις δυνάμεις της χώρας" ώστε να επανέλθει σε φυσιολογικές συνθήκες η ζωή "το συντομότερο δυνατόν", μετέδωσαν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.
Μία ημέρα μετά το πέρασμα του κυκλώνα ο Κάστρο είχε ζητήσει να αποκατασταθεί σύντομα η ηλεκτροδότηση όμως οι σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί ορισμένοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εκείνος του Ματάνσας που ηλεκτροδοτεί την Αβάνα, έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν στο σκοτάδι πολλά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση, προκαλούνται και προβλήματα στην παροχή νερού σε πολλές επαρχίες.


«Δεν μπορούμε να πούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης», τόνισε στο Συμβούλιο ο υφυπουργός Ενέργειας Γιούρι Βιγιαμόντε.


Στο βόρειο τμήμα του νησιού, που επί 72 ώρες βρισκόταν στο έλεος του κυκλώνα, η ζωή επανέρχεται σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Τα αεροδρόμια της Αβάνας και του Βαραδέρο, αφού παρέμειναν κλειστά επί τρεις ημέρες, ξανάρχισαν σήμερα τη λειτουργία τους. Σχολεία και πανεπιστήμια που δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές άνοιξαν επίσης ξανά σήμερα το πρωί.


Στην Αβάνα, ομάδες νέων και δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται σε όλες τις συνοικίες για να απομακρύνουν συντρίμμια και πεσμένα δέντρα από τους δρόμους. Η Μαλεκόν, η παραλιακή λεωφόρος, παραμένει ακόμη κλειστή για την κυκλοφορία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM