Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Η σημασία των κρασιών που δημιούργησε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έγκειται στην πιστότητα του ρουστίκ χαρακτήρα της Σαντορίνης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Η είδηση της απώλειας του οινοποιού Χαρίδημου Χατζηδάκη στα μέσα Αυγούστου γέμισε θλίψη την οινική κοινότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Χαρίδημος ανήκε στη νέα γενιά οινολόγων και γεωπόνων που ανέδειξε η οικογένεια Μπουτάρη τη δεκαετία '85-'95. Νέα παιδιά τότε, οι Βογιατζής, Παρασκευόπουλος, Κουλελής, Νέτσικα, Ματάμης, Χατζηδάκης, Ιατρίδης, Μαρίνος και Γκουλιώτη θήτευσαν στη «μεγάλη σχολή», καθένας τράβηξε τον δικό του δρόμο, κάποιοι δημιούργησαν δικά τους οινοποιεία κι εμείς την τελευταία 20ετία πίνουμε σπουδαία κρασιά από διαφορετικές οινικές περιοχές της χώρας. Η σημασία των κρασιών που δημιούργησε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έγκειται στην πιστότητα του ρουστίκ χαρακτήρα της Σαντορίνης. Αν οι Πάρις Σιγάλας, Γιάννης Παρασκευόπουλος και η οικογένεια Αργυρού έδωσαν απεριόριστη εξωστρέφεια στα κρασιά του νησιού, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έκανε τους απανταχού opinion makers του κρασιού να τον αναζητήσουν στον τόπο του. Στο τελευταίο τεύχος του το αγγλικό περιοδικό «Noble Rot» (που κυκλοφόρησε πριν από τον θάνατο του Χαρίδημου), σε εκτενές αφιέρωμα στη Σαντορίνη με τίτλο «The Big Blue», αναφέρει ότι «[...] ο Χατζηδάκης αποτυπώνει με θαυμάσιο τρόπο στα λευκά του όλη την ουσία της Σαντορίνης. Όπως ακριβώς ο δημιουργός του, ο Louros είναι ένα κρασί με έντονο χαρακτήρα και ανάστημα (το Ασύρτικο απαιτεί συγκεκριμένους βαθμούς αλκοόλης για να απελευθερώσει τα χαρακτηριστικά αρώματά του). Ο Louros βάζει υποψηφιότητα να γίνει όχι μόνο το κορυφαίο λευκό της Σαντορίνης αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου, αφού η δύναμη και η κλάση του μπέρδεψαν τον επικεφαλής sommelier εστιατορίου με αστέρι Michelin σε τέτοιο βαθμό, ώστε να το περάσει για ένα κορυφαίο Corton-Charlemagne σε τυφλή γευσιγνωσία στο Λονδίνο [...]».


Ας απολαύσουμε τις τελευταίες εσοδείες που οινοποίησε και μπορείτε ακόμα να βρείτε σε κάβες, wine bars και εστιατόρια.

ΑΗΔΑΝΙ
Αηδάνι / 14% vol / 2016

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Αηδάνι είναι ιδανική ποικιλία για τους απαιτητικούς οινόφιλους που επιδιώκουν να ανακαλύψουν τις λιγότερο γνωστές πτυχές δημοφιλών οινικών προελεύσεων, όπως η Σαντορίνη. Χρυσοκίτρινο χρώμα και εκφραστική μύτη με φρέσκες νότες εσπεριδοειδών, εξωτικών φρούτων και ορυκτότητας. Ζωηρό, ισορροπημένο στόμα με διακριτική οξύτητα και φρουτώδης γεύση. Μακρά επίγευση με νότες καραμέλας βουτύρου και ιωδίου.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ασύρτικο / 13,5% vol / 2016

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ετικέτες που παράγει η Σαντορίνη, στην οποία αποτυπώνεται πιστά η μοναδικότητα του μικροκλίματος. Απαλό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών ανθέων και τσακμακόπετρας. Πλούσιο σώμα, τονισμένη οξύτητα και αξέχαστη επίγευση.

ΝΥΧΤΕΡΙ
Ασύρτικο / 15% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σταφύλια από επιλεγμένους αμπελώνες του νησιού με υψόμετρο από 100 έως και 300 μέτρα, τρυγημένα σε προχωρημένη ωρίμανση. Οινοποίηση σε ξύλινες δεξαμενές και παραμονή για έναν χρόνο στο βαρέλι δίνουν μια πιο πικάντικη διάσταση του λευκού της Σαντορίνης και το αποτέλεσμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, μπαχαρικών και ορυκτότητας. Γεύση δυναμική με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας, τανινών και αλκοόλ. Μακρά επίγευση.

LOUROS Vignes Centenaires
Ασύρτικο / 15% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μοναδικής συμπύκνωσης Ασύρτικο από επιλεγμένους αιωνόβιους αμπελώνες στη θέση Λούρος στον Πύργο Καλλίστης. Κίτρινο χρώμα με χρυσαφί ανταύγειες, εκφραστικά αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, μπαχαρικών και χαμομηλιού, με στοιχεία εκούσιου οξειδωτικού χαρακτήρα. Πλούσια γεύση με πολυπλοκότητα και ένταση, χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά ορυκτή επίγευση. Μοναδικό σε όλη του τη διάσταση!

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ
Μαυροτράγανο / 14,5% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ένα περιορισμένης εμφιάλωσης κρασί από την τοπική ερυθρή ποικιλία που καλύπτει λιγότερο από το 2% του σαντορινιού αμπελώνα. Βαθύ ερυθρό χρώμα με αρώματα φρούτων του δάσους, σοκολάτας, καπνού και νότες ορυκτότητας. Ρουστίκ γεύση, αισθητές τανίνες, οξύτητα με νεύρο, φρουτώδες τελείωμα.

Από το Οινοποιείο Χατζηδάκη κυκλοφορούν, επίσης, δύο ακόμα premium ξηρά κρασιά, πάντα από Ασύρτικο. Το Cuvée 15, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, και το Μύλος Vieilles Vignes. Από επιδόρπια, εκτός του φημισμένου Vinsanto, ο Χαρίδημος είχε επιμονή στην εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή της τοπικής ποικιλίας Βουδόματο. Θα το βρείτε δύσκολα, όμως τολμήστε.


Για την επόμενη μέρα στο Οινοποιείο Χατζηδάκη πολλά συζητιούνται. Στο όνομα ενός ανθρώπου, που τα κρασιά του έδωσαν χαρά, είμαστε πεπεισμένοι για ευοίωνες προοπτικές, απομονώνοντας έτσι τις Κασσάνδρες. Αυτό άλλωστε αξίζει στο σεμνό του χαμόγελο και στα υγρά του μάτια.

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρίδημος Χατζηδάκης: ο χαρισματικός οινοποιός που απεβίωσε χθες ανέδειξε τα κρασιά της Σαντορίνης με μοναδικό τρόπο

Απώλειες / Χαρίδημος Χατζηδάκης: ο χαρισματικός οινοποιός που απεβίωσε χθες ανέδειξε τα κρασιά της Σαντορίνης με μοναδικό τρόπο

Ο οινογράφος και κριτικός οίνου και γεύσης Σίμος Γεωργόπουλος αποχαιρετά έναν από τους σημαντικότερους έλληνες οινοποιούς
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΜΟ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ
Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Γεύση / Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Η Vicky Corbeels, μια γυναίκα με πραγματικές σπουδές πάνω στο κρασί (και πολλά άλλα) ετοιμάζει ένα βιβλίο για τα κρυμμένα Ελληνικά οινοποιεία. Μιλήσαμε μαζί της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT