Βαρκελώνη: Τριβές και κριτική κατά των αρχών για την επίθεση- Κατηγορούν την αστυνομία πως δεν προστάτευε επαρκώς την περιοχή

Βαρκελώνη: Τριβές και κριτική κατά των αρχών για την επίθεση- Κατηγορούν την αστυνομία πως δεν προστάτευε επαρκώς την περιοχή Facebook Twitter
0

Οι ισπανικές αρχές δέχθηκαν σήμερα τα πυρά της κριτικής από σοκαρισμένους κατοίκους της Βαρκελώνης και τουρίστες επειδή δεν προστάτευσαν την πιο διάσημη λεωφόρο της πόλης από μια φονική επίθεση με βαν.


Κάτοικοι και εργαζόμενοι δήλωσαν πως φοβούνταν από καιρό πως η περιοχή θα αποτελούσε στόχο επιθέσεων και διερωτήθηκαν γιατί οι αρχές της πόλης και η αστυνομία δεν είχαν εγκαταστήσει μόνιμα κολώνες ή άλλα εμπόδια για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επίθεσης με οχήματα εναντίον περαστικών.


Άλλοι είπαν πως οι αρχές πρέπει να εξισορροπήσουν τις ανάγκες για ασφάλεια με την προστασία του τουρισμού -ενός τομέα που είναι ευαίσθητος στην αύξηση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας - και τη διατήρηση του τρόπου ζωής των κατοίκων.


Οι δημοτικές αρχές της Βαρκελώνης ανέφεραν πως επιπλέον αστυνομικοί είχαν ήδη αναπτυχθεί στη Ράμπλας πριν από τις χθεσινές επιθέσεις και πως τα μέτρα ασφαλείας είναι συνεχώς υπό αναθεώρηση.


«Πρακτικά ήταν αναπόφευκτο να συμβεί εδώ, ιδίως ύστερα από αυτό που συνέβη στη Νίκαια», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ραμπάρτε, 50 ετών, φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο σε απόσταση μερικών μέτρων από τη Ράμπλας. «Θα έπρεπε να είχαν βάλει μερικές (κολώνες) εκεί ή κάτι.»


Η Γκάλι Μπάτατ, 24 ετών, μια Αμερικανίδα που ζει κοντά στην περιοχή και βρισκόταν μερικούς δρόμους παρακάτω από το σημείο των επιθέσεων, είπε πως παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρχαν κολώνες στη Ράμπλας και σε άλλες περιοχές που θα ήταν πιθανοί στόχοι επίθεσης με αυτοκίνητο.


Οι ισπανικές αρχές είχαν τοποθετήσει προηγουμένως τσιμεντένια εμπόδια για να προστατεύσουν ευαίσθητες περιοχές και η Βαρκελώνη είχε εφαρμόσει προσωρινά τέτοια μέτρα σε ορισμένες κεντρικές λεωφόρους στη διάρκεια των εορτασμών του Νέου Έτους.


Η πόλη είχε απαγορεύσει επίσης στα μεγάλα φορτηγά να εισέρχονται σε κεντρικές περιοχές εκείνη την περίοδο, όπως και η Μαδρίτη. Οι αρχές εγκατέστησαν μεγάλες τσιμεντένιες ζαρντινιέρες κοντά στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντε Σολ της Μαδρίτης στη διάρκεια της νύχτας μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη.


Ο Χοσέ Μόγια, που εργάζεται σε ανθοπωλείο στη Ράμπλας στη Βαρκελόνη τα τελευταία 30 χρόνια και ο πάγκος του γλίτωσε μόλις από την επίθεση με το βαν, δήλωσε σήμερα πως η αστυνομία έπρεπε να είχε σκεφθεί περισσότερο πώς θα προστάτευε την περιοχή.


«Λέγαμε πάντα πως η Ράμπλας είναι εύκολος στόχος», είπε. «Αυτό που συνέβη είναι μια φρικώδης πράξη. Δεν λέω ότι είναι λάθος της αστυνομίας (...) (αλλά) δεν ξέρω, ίσως να μην μπορείς να τοποθετήσεις κολώνες, αλλά αν είμαστε σε αυξημένο συναγερμό, θα μπορούσαν να υπήρχαν βαν της αστυνομίας που να στέκουν εκεί και να μπλοκάρουν τον δρόμο. Κάτι τέτοιο θα είχε σώσει ζωές.»


Οι αρχές στην Καταλονία δήλωσαν πως επιθέσεις όπως οι χθεσινές είναι δύσκολο να αποτραπούν.


«Η απόλυτη ασφάλεια είναι αδύνατη, θα σήμαινε ότι θα απεμπολούσαμε την ελευθερία μας και θα κλεινόμασταν στα σπίτια μας», δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου μιλώντας στην καταλανική τηλεόραση.


«Το να έχεις 100% έλεγχο στα διάφορα σημεία που θα μπορούσαν να είναι στόχοι σε μια μεγάλη και διεθνή πόλη όπως η Βαρκελώνη είναι αδύνατο», είπε.


«Καταλαβαίνω τη διαμάχη, αλλά δεν είναι πρακτικό (...) δεν μπορούμε να γεμίσουμε τη Βαρκελόνη κολώνες», είπε ο Χόακιμ Φομ, υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, στο ισπανικό ραδιόφωνο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Διεθνή / Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Από το πρωί της Τετάρτης, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν δρόμους, πλατείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε πολλές πόλεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και οδηγώντας σε τουλάχιστον 250 συλλήψεις
LIFO NEWSROOM