Μακρόν: Ο Τραμπ ίσως αντιστρέψει τη θέση του για το κλίμα

Μακρόν: Ο Τραμπ ίσως αντιστρέψει τη θέση του για το κλίμα Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αντιστρέψει την απόφασή του να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μια συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche (JDD) η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

 

Ο Τραμπ «μου είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει μια λύση μέσα στους επόμενους μήνες», είπε ο Μακρόν στην εφημερίδα, αναφερόμενος στις συνομιλίες των δύο ηγετών την εβδομάδα που πέρασε στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

«Συζητήσαμε λεπτομερώς για τα πράγματα που θα τον ωθούσαν (σ.σ. να αποφασίσει η χώρα του) να επιστρέψει στη συμφωνία του Παρισιού», πρόσθεσε ο Μακρόν.

 

«Ο Ντόναλντ Τραμπ με άκουσε. Αντιλήφθηκε την κατεύθυνση της προσέγγισής μου, ιδίως τη σύνδεση μεταξύ της αλλαγής του κλίματος και της τρομοκρατίας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα.

 

«Θεωρώ ότι επίσης βλέπει (στη χώρα του) την κινητοποίηση των πόλεων, των Πολιτειών, του κόσμου των επιχειρήσεων και ακόμη και του ίδιου του περιβάλλοντός του προκειμένου οι ΗΠΑ να παραμείνουν δεσμευμένες στον αγώνα εναντίον της υπερθέρμανσης» του πλανήτη, πρόσθεσε.

 

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο προκειμένου οι ΗΠΑ να (...) επανενταχθούν στο στρατόπεδο αυτών που αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να παίξει το παιχνίδι της πολυμερούς προσέγγισης» στις διεθνείς υποθέσεις, συμπλήρωσε ο κεντρώος γάλλος πρόεδρος.

 

Ο Τραμπ έχει καταγγείλει τη συμφωνία του Παρισιού διότι τη θεωρεί πολύ επιεική έναντι των χωρών που κατ' αυτόν ρυπαίνουν περισσότερο, όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ αντίθετα κρίνει πως θέτει σε κίνδυνο τομείς της αμερικανικής βιομηχανίας. Ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποσύρεται από αυτή τη συμφωνία πριν από έξι εβδομάδες.

 

Όμως την Παρασκευή φάνηκε να μην κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο να αλλάξει στάση όσον αφορά τη συμφωνία, η οποία συνήφθη από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι το 2015.

 

Η συμφωνία έχει στόχο να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη χαμηλότερα ως το 2100. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην καύση ορυκτών καυσίμων.

 

Ο ρεπουμπλικάνος αμερικανός πρόεδρος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα απέρριπτε μια καλύτερη συμφωνία για τις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, ο Τραμπ δήλωσε πως «κάτι μπορεί να γίνει» για το ζήτημα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Μακρόν.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM