Πάνω από 7 χιλιάδες πρόσφυγες θα φτάσουν σήμερα στην Ιταλία

Πάνω από 7 χιλιάδες πρόσφυγες θα φτάσουν σήμερα στην Ιταλία Facebook Twitter
Φωτό αρχείου: ANSA
0

Πάνω από 7.000 πρόσφυγες αναμένεται να έχουν φθάσει στην Ιταλία εντός της ημέρας, ενώ τα λιμάνια της παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Η ιταλική κυβέρνηση περιμένει ακόμη βοήθεια και αλληλεγγύη από την ΕΕ.

 

Τα δέκα πλοία στα οποία τους μετέφεραν οι διασώστες κατευθύνονται προς την Σικελία, την Καλαβρία, την Απουλία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.

 

Προς το παρόν η Ιταλία δεν θέλησε να κλείσει τα λιμάνια της. Ένα ενδεχόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί πρόσφατα η κυβέρνηση του Πάολο Tζεντιλόνι. Η Ρώμη ελπίζει ακόμη να φτάσουν ουσιαστικά μηνύματα αλληλεγγύης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Mάρκο Μινίτι στο μεταξύ συνάντησε στην Τρίπολη δεκατρείς δημάρχους νότιων πόλεων της Λιβύης. Τους πρότεινε στενή συνεργασία για να μειωθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μια ισχυρή κρατική δομή, με την οποία να συνεργασθεί η Ιταλία. Ένα ουσιαστικό δεδομένο που θέτει εμπόδια και σε μια ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας Λιβύης- Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συνέβη πέρυσι με την Τουρκία.

 

Μ. Ρέντσι: Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε τους πάντες

 

H Ιταλία δεν έχει κλείσει ακόμη τα λιμάνια της σε πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, όπως είχε πρόσφατα προειδοποιήσει.

 

Τον περασμένο Ιούνιο έφτασαν στην Ιταλία 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες, 85.000 συνολικά μέσα στους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, μια αύξηση 21% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

 

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε τους πάντες και δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές γι' αυτό. Πρέπει να βοηθήσουμε όσους μεταναστεύουν, ώστε να μπορέσουν να μείνουν σπίτι τους», είναι η άποψη του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. «Προσοχή, αν δεν πούμε με ποιο τρόπο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας», απαντούν όμως οι καθολικοί επίσκοποι της χώρας.

 

«Στα λόγια υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη. Αλλά σε ό,τι αφορά τις πράξεις η Ευρώπη συνεχίζει να μένει αδρανής ενώπιον του δράματος της μετανάστευσης στην Μεσόγειο και των δυσκολιών της Ιταλίας, η οποία έχει μείνει μόνη πλέον στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», προσθέτει η εφημερίδα του Βατικανού «Oσερβατόρε Ρομάνο».

 

(Πηγή: DW)

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM
ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM