Πολωνία και Ουγγαρία εναντίον Μακρόν για τις δηλώσεις του περί χωρών που δεν σέβονται τις αξίες της ΕΕ

Πολωνία και Ουγγαρία εναντίον Μακρόν για τις δηλώσεις του περί χωρών που δεν σέβονται τις αξίες της ΕΕ Facebook Twitter
1

Η Ουγγαρία και η Πολωνία πέρασαν σήμερα στην αντεπίθεση επικρίνοντας τον Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από τις προειδοποιήσεις του Γάλλου προέδρου προς τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ένα «σουπερμάρκετ» από το οποίο μπορούν να επιλέγουν τα κομμάτια της συμμετοχής τους στο μπλοκ που επιθυμούν, χωρίς να σέβονται τις αξίες της Ένωσης.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες της Ένωσης θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.


«Ο Γάλλος πρόεδρος είναι πολύ νέος. Έρχεται εδώ για πρώτη φορά», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στους δημοσιογράφους κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο κατηγόρησε τον Μακρόν ότι προβάλει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την αντιπάθειά του προς τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης. «Είναι καλό να μιλάμε με γεγονότα και να μην χρησιμοποιούμε στερεότυπα», δήλωσε.


Εντούτοις, ο Γάλλος πρόεδρος, που αναμένεται να συναντηθεί αύριο πρωί με τους Όρμπαν και Σίντλο και με τους ηγέτες της Σλοβακίας και της Τσεχίας, δέχθηκε την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.


«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε αυτές τις δηλώσεις. Η Γερμανία και η Γαλλία συμβαδίζουν απολύτως», τόνισε η Μέρκελ, σε ερώτηση για την τοποθέτηση Μακρόν.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει αρκετές νομικές επιθέσεις ενάντια στην Βαρσοβία και την Βουδαπέστη, ενώ κάποια κράτη μέλη επιθυμούν την μείωση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ως τιμωρία για τις ενέργειες των κυβερνήσεων τους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Ο Ερντογάν δήλωσε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού είναι ιστορικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Διεθνή / Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ είχαν καταδικαστεί το 1996 σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ, στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς το 1989
LIFO NEWSROOM
Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Διεθνή / Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Η Κιμ Καρντάσιαν σε μία εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης απευθύνθηκε σε έναν εκ των κατηγορούμενων, απαντώντας του σε επιστολή που της είχε γράψει ζητώντας τη συγχώρεσή της
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επικείμενη πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας - Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το αγκάθι είναι ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες.Στις χώρες αυτές η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι εναντίον στην εγκατάσταση μουσουλμάνων στο έδαφόε τους. Βασικά το ίδιο συμβαίνει και με την κοινή γνώμη της Γαλλίας και της Γερμανίας, ίσως με κάπως μικρότερα ποσοστά, αλλά οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών αγνοούν συστηματικά τη γνώμη των λαών τους. Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας προτιμούν να παραβαίνουν τους κανόνες της ΕΕ παρά να ακολουθήσουν το όχι και τόσο ελκυστικό (ιάθε άλλο μάλιστα) παράδειγμα της Γαλλίας και της Γερμανίας. Μπορεί ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ να υποχρεώσει αυτές τις χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους στο προσφυγικό; Και, αν μπορεί, θα είναι τελοικά για καλό; Πολύ αμφιβάλλω.