Χασμουρητό, ρίγος, ανατριχίλα και δέρμα που «ζαρώνει»: Οι λόγοι πίσω από μερικές ακούσιες λειτουργίες

Χασμουρητό, ρίγος, ανατριχίλα και δέρμα που «ζαρώνει»: Οι λόγοι πίσω από μερικές ακούσιες λειτουργίες Facebook Twitter
2

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας «μυστήριος οργανισμός» με μια σύνθετη λειτουργία και συλλογή πολλών βιολογικών κύκλων και συστημάτων που συχνά είναι δύσκολο να κατανοηθούν πλήρως. Συνήθως πολλά από όσα μας συμβαίνουν τα «αποδεχόμαστε» μηχανικά χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τον λόγο και χωρίς να μας νοιάζει και ιδιαίτερα. Κι όμως, τα περισσότερα από αυτά που κάνει το σώμα μας αποτελούν μηχανισμούς άμυνας και, φυσικά, έχουν πολύ λογική εξήγηση. Αν και μερικές φορές, λίγο αναπάντεχη. 

Αυτοί είναι μερικοί πολύ συνηθισμένοι και «παράξενοι» τρόποι με τους οποίους αντιδρούν ορισμένα σώματα υπό συγκεκριμένες συνθήκες:

Δέρμα που «ζαρώνει»

Είναι ο τρόπος του σώματος να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει σε αυξημένη ποσότητα υγρασίας ή σε μακρά παραμονή μέσα στο νερό. Σύμφωνα με το Scientific American, το σώμα αντιλαμβάνεται πως το περιβάλλον μπορεί να είναι ολισθηρό και το δέρμα «ζαρώνει» για να μπορούμε πιο εύκολα να πιάνουμε λείες επιφάνειες.

Ρίγος

Το ρίγος είναι ο τρόπος του σώματος να διατηρήσει την θερμότητά του. Με το να δαπανά ενέργεια σε αυτήν την πολύ μικρή κίνηση, ουσιαστικά εργάζεται για να αυξήσει την θερμοκρασία στο φυσιολογικό της επίπεδο. 

«Νιώθουμε» τις αλλαγές του καιρού

Αν και χωρίς πολλές εμπεριστατωμένες αποδείξεις, εντούτοις υπάρχει μια δόση αλήθειας σε όσους υποστηρίζουν πως μπορούν, για παράδειγμα, να «νιώσουν» ότι θα βρέξει επειδή πονάει το γόνατό τους. Ο κρύος καιρός μπορεί να κάνει τις νευρικές απολήξεις στους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις να αισθάνονται ένα είδος «σφιξίματος» ή «δυσκαμψίας», λέει το Weather Channel.

Ανατριχίλα

Υπάρχει εξήγηση αν και σαν λειτουργία ίσως δεν μας βοηθά και πολύ. Οι άνθρωποι δεν έχουν πολύ τρίχωμα στο σώμα, όπως τα ζώα, οπότε η συστολή των μυών που είναι προσαρτημένοι σε κάθε τρίχα και προκαλούν την ανατριχίλα, δεν προκαλεί τελικά τόση μόνωση όση στα ζώα. Αυτό σημαίνει, πως παρόλο που ανατριχιάζουμε όταν κρυώνουμε, αυτό δεν μας βοηθά να νιώσουμε πιο ζεστά. Όσο για τις φορές που ανατριχιάζουμε για συναισθηματικούς λόγους, γι' αυτό είναι υπεύθυνη η αδρεναλίνη, που εκκρίνεται επίσης όταν κρυώνουμε. 

Χασμουρητό

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Μπινγκχάμτον, ο βασικός λόγος της ύπαρξης του χασμουρητού είναι να δροσίσει τον εγκέφαλο και να τον επαναφέρει στην κανονική του θερμοκρασία. Το χασμουρητό επιστρατεύεται για να οξυγονωθεί ο εγκέφαλός μας και να λειτουργήσει καλύτερα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

σχόλια

1 σχόλια
Πιθανόν η ανατριχίλα να είναι ένας μηχανισμός ο οποίος έχει παραμείνει από τον καιρό που ήμασταν τριχωτοί σαν πιθήκια.Οι τρίχες έπεσαν,ο πιθηκισμός σταθερά κοντά μας.