5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
,τι καλύτερο για να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα μπουκάλι λευκό κρασί από τη νησιωτική Ελλάδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Χρόνια είχαμε να νιώσουμε τέτοια λαχτάρα για το καλοκαίρι. Αιτία, ο φετινός βαρύς χειμώνας. Και τι δεν έκανε... βροχές, χιόνια, μα, πάνω απ' όλα, ένα μόνιμο γκρι στον ουρανό και τσουχτερό κρύο. Με τις πρώτες υποψίες καλοκαιρίας, η Αθήνα στους συνήθεις ρυθμούς, με ζωντάνια και φρεσκάδα. Ό,τι καλύτερο για να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα μπουκάλι λευκό κρασί από τη νησιωτική Ελλάδα. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, τα καλύτερα έρχονται!

ΡΟΜΠΟΛΑ WILD PATHS

Κεφαλονιά

Οινοποιείο Gentilini / Ρομπόλα / 2016

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι ντόπιοι λένε ότι η καλύτερη Ρομπόλα του νησιού προέρχεται από αμπελοτόπια της περιοχής Φαγιά, στη νότια πλευρά του όρους του Αίνου. Ένα τέτοιο αυτόρριζο αμπέλι με απότομη κλίση διάλεξε ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος για τη νέα, premium Ρομπόλα Gentilini που ονομάζεται «Wild Paths» και κυκλοφορεί σε 5.600 φιάλες. Κιτρινοπράσινο χρώμα, αρώματα κίτρου και ροδάκινου με νότες ορυκτότητας. Στο στόμα νεύρο, σπιρτάδα και επίγευση μεγάλης διάρκειας.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Καραμολέγκου

Σαντορίνη

Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου / Ασύρτικο - Αθήρι - Αηδάνι / 2016

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Με βεβαιότητα η πιο τυπική Σαντορίνη που μπορείτε να δοκιμάσετε από την εσοδεία του 2016. Αμπέλια 150 ετών από τις περιοχές Πύργου, Έξω Γωνιάς και Μεγαλοχωρίου σε ηφαιστειακά εδάφη. Φωτεινό λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Άψογη αρωματική αρμονία ανάμεσα στην ορυκτότητα και το φρούτο. Αρώματα αχλαδιού και βρεγμένης πέτρας με διακριτικές νύξεις λουλουδιών. Στόμα γεμάτο και συμπυκνωμένο, με αίσθηση φρεσκάδας και εκρηκτική οξύτητα. Επίγευση μεγάλης διάρκειας, με νότες ορυκτότητας. Στα συν, η καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

ENSTIKTO

Ηράκλειο Κρήτης

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη / Chardonnay - Βιδιανό / 2015

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάθε χρόνο και καλύτερα τα κρασιά της Κρήτης. Ξεχωρίσαμε από την οικογένεια Δασκαλάκη το πληθωρικό χαρμάνι που συνδυάζει τον πλούτο και το βάθος του κοσμοπολίτικου Chardonnay με τα σύνθετα αρώματα του Βιδιανού, περασμένα εντέχνως από δρύινα βαρέλια. Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και νότες βανίλιας. Στο στόμα πλούσιο, λιπαρό, με τραγανή οξύτητα και διακριτική αίσθηση βανίλιας. Γεύση που εξελίσσεται συνέχεια στο ποτήρι και απολαυστική, μακρά επίγευση. Για να το απολαύσετε πραγματικά, συνδυάστε το με μεγάλα ψάρια στη σχάρα. Μαγεία!

ΔΑΦΝΙ Λυραράκη

Ηράκλειο Κρήτης

Κρασιά Λυραράκη / Δαφνί / 2016

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συχνά, δοκιμάζοντας ελληνικές ποικιλίες, προσπαθούμε να φέρουμε στο μυαλό μας κοινά χαρακτηριστικά με δημοφιλείς κοσμοπολίτικες. Η σπάνια ποικιλία της Κρήτης, Δαφνί, ανατρέπει κάθε δυνατό παραλληλισμό. Είναι μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες και οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο φυτό, τη δάφνη, λόγω της ομοιότητας που παρουσιάζουν τα αρώματά τους. Λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα, εντυπωσιακό μπουκέτο με κυρίαρχα τα βότανα, τα τροπικά φρούτα και τις ανθικές νύξεις. Μαλακό στο στόμα, με νότες βοτάνων, αίσθηση φρεσκάδας και διακριτική οξύτητα. Επίγευση με νύξεις κηρήθρας.

PAOLO

Ζάκυνθος

Κτήμα Μερκάτη / Παύλος - Ρομπόλα / 2009

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μια και οι προτάσεις μας άρχισαν με Επτάνησα, καλό είναι να κλείσουν έτσι, όμως εδώ έχουμε μια πρόταση που απευθύνεται σε όσους θέλουν να διευρύνουν τους οινικούς τους ορίζοντες. Η εκούσια οξειδωτική παλαίωση έχει ως αποτέλεσμα ένα κρασί με εντυπωσιακό χρυσαφί χρώμα και αρώματα μελιού, ώριμων φρούτων και ξηρών καρπών. Ένα σπάνιο κρασί για τους λάτρεις των παλαιωμένων λευκών (εσοδεία 2009) που παραπέμπει στο στυλ των vins jaunes (κίτρινων κρασιών) της περιοχής Jura στην ανατολική Γαλλία. Δεν είναι σίγουρο ότι αρέσουν σε όλους τα γαστρονομικά αυτά κρασιά, όμως καλό είναι να τα δοκιμάσετε, για να διαμορφώσετε τη δική σας άποψη. Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, έρχονται ξανά στο οινικό προσκήνιο με την αναβίωση τοπικών ποικιλιών.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT