ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
,τι καλύτερο για να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα μπουκάλι λευκό κρασί από τη νησιωτική Ελλάδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Χρόνια είχαμε να νιώσουμε τέτοια λαχτάρα για το καλοκαίρι. Αιτία, ο φετινός βαρύς χειμώνας. Και τι δεν έκανε... βροχές, χιόνια, μα, πάνω απ' όλα, ένα μόνιμο γκρι στον ουρανό και τσουχτερό κρύο. Με τις πρώτες υποψίες καλοκαιρίας, η Αθήνα στους συνήθεις ρυθμούς, με ζωντάνια και φρεσκάδα. Ό,τι καλύτερο για να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα μπουκάλι λευκό κρασί από τη νησιωτική Ελλάδα. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, τα καλύτερα έρχονται!

ΡΟΜΠΟΛΑ WILD PATHS

Κεφαλονιά

Οινοποιείο Gentilini / Ρομπόλα / 2016

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι ντόπιοι λένε ότι η καλύτερη Ρομπόλα του νησιού προέρχεται από αμπελοτόπια της περιοχής Φαγιά, στη νότια πλευρά του όρους του Αίνου. Ένα τέτοιο αυτόρριζο αμπέλι με απότομη κλίση διάλεξε ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος για τη νέα, premium Ρομπόλα Gentilini που ονομάζεται «Wild Paths» και κυκλοφορεί σε 5.600 φιάλες. Κιτρινοπράσινο χρώμα, αρώματα κίτρου και ροδάκινου με νότες ορυκτότητας. Στο στόμα νεύρο, σπιρτάδα και επίγευση μεγάλης διάρκειας.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Καραμολέγκου

Σαντορίνη

Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου / Ασύρτικο - Αθήρι - Αηδάνι / 2016

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Με βεβαιότητα η πιο τυπική Σαντορίνη που μπορείτε να δοκιμάσετε από την εσοδεία του 2016. Αμπέλια 150 ετών από τις περιοχές Πύργου, Έξω Γωνιάς και Μεγαλοχωρίου σε ηφαιστειακά εδάφη. Φωτεινό λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Άψογη αρωματική αρμονία ανάμεσα στην ορυκτότητα και το φρούτο. Αρώματα αχλαδιού και βρεγμένης πέτρας με διακριτικές νύξεις λουλουδιών. Στόμα γεμάτο και συμπυκνωμένο, με αίσθηση φρεσκάδας και εκρηκτική οξύτητα. Επίγευση μεγάλης διάρκειας, με νότες ορυκτότητας. Στα συν, η καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

ENSTIKTO

Ηράκλειο Κρήτης

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη / Chardonnay - Βιδιανό / 2015

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάθε χρόνο και καλύτερα τα κρασιά της Κρήτης. Ξεχωρίσαμε από την οικογένεια Δασκαλάκη το πληθωρικό χαρμάνι που συνδυάζει τον πλούτο και το βάθος του κοσμοπολίτικου Chardonnay με τα σύνθετα αρώματα του Βιδιανού, περασμένα εντέχνως από δρύινα βαρέλια. Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και νότες βανίλιας. Στο στόμα πλούσιο, λιπαρό, με τραγανή οξύτητα και διακριτική αίσθηση βανίλιας. Γεύση που εξελίσσεται συνέχεια στο ποτήρι και απολαυστική, μακρά επίγευση. Για να το απολαύσετε πραγματικά, συνδυάστε το με μεγάλα ψάρια στη σχάρα. Μαγεία!

ΔΑΦΝΙ Λυραράκη

Ηράκλειο Κρήτης

Κρασιά Λυραράκη / Δαφνί / 2016

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συχνά, δοκιμάζοντας ελληνικές ποικιλίες, προσπαθούμε να φέρουμε στο μυαλό μας κοινά χαρακτηριστικά με δημοφιλείς κοσμοπολίτικες. Η σπάνια ποικιλία της Κρήτης, Δαφνί, ανατρέπει κάθε δυνατό παραλληλισμό. Είναι μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες και οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο φυτό, τη δάφνη, λόγω της ομοιότητας που παρουσιάζουν τα αρώματά τους. Λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα, εντυπωσιακό μπουκέτο με κυρίαρχα τα βότανα, τα τροπικά φρούτα και τις ανθικές νύξεις. Μαλακό στο στόμα, με νότες βοτάνων, αίσθηση φρεσκάδας και διακριτική οξύτητα. Επίγευση με νύξεις κηρήθρας.

PAOLO

Ζάκυνθος

Κτήμα Μερκάτη / Παύλος - Ρομπόλα / 2009

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μια και οι προτάσεις μας άρχισαν με Επτάνησα, καλό είναι να κλείσουν έτσι, όμως εδώ έχουμε μια πρόταση που απευθύνεται σε όσους θέλουν να διευρύνουν τους οινικούς τους ορίζοντες. Η εκούσια οξειδωτική παλαίωση έχει ως αποτέλεσμα ένα κρασί με εντυπωσιακό χρυσαφί χρώμα και αρώματα μελιού, ώριμων φρούτων και ξηρών καρπών. Ένα σπάνιο κρασί για τους λάτρεις των παλαιωμένων λευκών (εσοδεία 2009) που παραπέμπει στο στυλ των vins jaunes (κίτρινων κρασιών) της περιοχής Jura στην ανατολική Γαλλία. Δεν είναι σίγουρο ότι αρέσουν σε όλους τα γαστρονομικά αυτά κρασιά, όμως καλό είναι να τα δοκιμάσετε, για να διαμορφώσετε τη δική σας άποψη. Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, έρχονται ξανά στο οινικό προσκήνιο με την αναβίωση τοπικών ποικιλιών.

Γεύση
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ