5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη)

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Όσον αφορά τα ελληνικά ροζέ, χωρίς υπερβολή, έχουν κάνει υπέρβαση την τελευταία 5ετία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η φράση «τα ροζέ είναι τα ερυθρά του καλοκαιριού» ανήκει στον οινοποιό και ποτοποιό Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο και είναι ο πιο εύστοχος χαρακτηρισμός γι' αυτή την κατηγορία κρασιών. Έχουμε γράψει επανειλημμένως πως ταιριάζουν ιδανικά με λαδερά κι άλλες μεσογειακές γεύσεις και πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, χωρίς να κουράζουν. Όσον αφορά τα ελληνικά ροζέ, χωρίς υπερβολή, έχουν κάνει υπέρβαση την τελευταία 5ετία. Ποιοτικά άρτια, ποικίλλουν σε απόχρωση, αρωματική ένταση και γευστική πολυπλοκότητα και όλα αυτά σε καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Για να απολαύσετε τις υπέροχες μέρες και νύχτες της άνοιξης, σας προτείνουμε 5 premium ροζέ και μία ευχάριστη έκπληξη από τα Χανιά, για όσους αγαπούν κρασιά με υπολειμματικά σάκχαρα.

ΤΟΜΗ
Πελοπόννησος
Οινοποιείο Τρουπή / Μοσχοφίλερο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Μοσχοφίλερο αποδεικνύεται χαρισματικό και στη ροζέ εκδοχή του. Επιλέγοντας τα καλύτερα σταφύλια από ένα και μοναδικό αμπελοτόπι, το οινοποιείο Τρουπή δημιουργεί ένα ποιοτικό αρωματικό ροζέ από τη δημοφιλή ελληνική ποικιλία. Ντελικάτα αρώματα κυδωνιού, βερίκοκου και μήλου. Φρουτώδης γεύση, τραγανή οξύτητα και κομψή επίγευση με νότες φλούδας εσπεριδοειδών. Μόλις ο καιρός ζεστάνει, δεν υπάρχει απολαυστικότερο απεριτίφ από ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο.

IDYLLE D'ACHINOS
Κεντρική Ελλάδα
La Tour Melas / Grenache – Syrah - Αγιωργίτικο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επιλεγμένα αμπελοτόπια, χαμηλή στρεμματική απόδοση και ιδιαίτερα προσεγμένη οινοποίηση έχουν ως αποτέλεσμα τον σαγηνευτικό χαρακτήρα του πολυσυζημένου αυτού ροζέ. Διακριτικά αρώματα κερασιού, φράουλας και ανθέων πορτοκαλιάς. Στο στόμα φινέτσα, τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση με νότες εσπεριδοειδών που απογειώνει το σύνολο. Ίσως η πλησιέστερη ελληνική εκδοχή στα πρότυπα των ροζέ Προβηγκίας.

COSTA LAZARIDI Single Vineyard
Μακεδονία
Domaine Costa Lazaridi / Merlot / 13% vol / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Απαλό σομόν χρώμα, κομψά αρώματα κόκκινων φρούτων, φράουλας και αίσθηση φρεσκάδας που παραπέμπει σε ξύσμα λεμονιού. Ντελικάτη γεύση, αισθητή οξύτητα και δροσιστικό τελείωμα με νύξεις μπαχαρικών. Μια εξαιρετική πρόταση από έναν και μοναδικό αμπελώνα του βορειοελλαδίτικου κτήματος.

ΛΙΑΤΙΚΟ ΚΕΔΡΟΣ
Κρήτη
Κρασιά Λυραράκη / Λιάτικο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Διευρύνοντας τις δυνατότητες των κρητικών ποικιλιών, η οικογένεια Λυραράκη παρουσιάζει την ποικιλία Λιάτικο στη ροζέ εκδοχή της, από αμπελοτόπια του Ρεθύμνου σε υψόμετρο 850 μέτρων. Για να προστατέψουν το σταφύλι από τους ανέμους του Ψηλορείτη και τον δυνατό ήλιο της Κρήτης, οι αμπελουργοί καλλιεργούν κατά παράδοση τα κλήματα σε χαμηλούς θάμνους. Απαλό ροδί χρώμα, εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και οξύτητα που ξεσηκώνει. Μοναδικός ρουστίκ χαρακτήρας.

GRANATUS
Αττική
Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το φρουτώδες Αγιωργίτικο σμίγει με το στιβαρό Cabernet Sauvignon, με αποτέλεσμα ένα ροζέ με ένταση και γευστική πολυπλοκότητα. Εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών. Πλούσια γεύση κερασιού και καραμέλας βουτύρου. Μακρά, νόστιμη επίγευση.

ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Κρήτη
Οινοποιείο Ντουράκη / Grenache Rouge / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν και τα ημίξηρα κρασιά δεν είναι η αδυναμία μας, η πρόταση αυτή από τα Χανιά κερδίζει τις εντυπώσεις. Λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα με αρώματα φράουλας και γλυκό κουταλιού βύσσινο. Ανάλαφρη, φρουτώδης γεύση, δροσιστική οξύτητα και καραμελένια επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ