Βουλή: Αντιπαράθεση για το μουσουλμανικό τέμενος

Βουλή: Αντιπαράθεση για το μουσουλμανικό τέμενος Facebook Twitter
1

Η λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους και η άρνηση των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν το σχετικό άρθρο, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, που αφορά τον τρόπο επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, στο οποίο είναι ενσωματωμένο το άρθρο.

 

Το ΚΚΕ, δια του εισηγητή του Γιάννη Δελλή, έκανε σαφές ότι θα υπερψηφίσει το άρθρο 5 για το τέμενος στην Αθήνα, γιατί «απλά πρέπει να λειτουργήσει», όπως είπε.

 

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Κατσίκης επανέλαβε την αρνητική θέση του κόμματός του για υπερψήφιση, ενώ επιτέθηκε φραστικά σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη καταλογίζοντάς τους υποκρισία. «Η θέση μας είναι σαφής, σταθερή και διαχρονική και θα ήταν ασυμβίβαστο να το υπερψηφίσουμε όταν το 2016 είχαμε καταψηφίσει την ίδρυση και κατασκευή του» τόνισε και πρόσθεσε: «Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για την καταψήφισή του είναι το γεγονός ότι η λειτουργία του θα επιβαρύνει τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό».

 

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κ. Κατσίκης αντέτεινε πως το κόμμα του «έχει το προνόμιο να ψηφίζει κατά συνείδηση και αυτή είναι η διαφορά του με τα άλλα κόμματα».

 

Απαντώντας στις επικρίσεις της εισηγήτριας της ΝΔ Νίκης Κεραμέως που χαρακτήρισε «παράδοξο οι ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις να το υπογράφει» ο κ. Κατσίκης σημείωσε: «Ο κύριος Ζουράρης είναι συνεπής στην προηγούμενη άποψη και θέση του για το μουσουλμανικό τέμενος. Υπερψήφισε την κατασκευή και λειτουργία του το 2016. Η θέση του παραμένει ίδια και τώρα γι αυτό σήμερα υπογράφει το νομοσχέδιο».

 

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί ιδιότυπης συγκυβέρνησης δύο κομμάτων διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, ο κ. Κατσίκης ανέφερε ότι η κατασκευή και λειτουργία του Τεμένους είναι ευθυγραμμισμένη και συμβατή με την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι οι ΑΝΕΛ σέβονται την άποψή του.

 

«Mε το άρθρο 5 δοκιμάστηκε το συγκολλητικό στοιχείο της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» επισήμανε, από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του Ποταμιού: «Οι μάσκες έπεσαν. Κάποιοι χθες, την κρίσιμη ώρα έφυγαν από την πίσω πόρτα και την καυτή πατάτα σήκωσαν όσοι βάζουν το εθνικό χρέος πάνω από το κομματικό συμφέρον. Δεν υπάρχει δημοκράτης α λα καρτ».

Το Ποτάμι, πάντως, από χθες, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το άρθρο για τη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους.

 

Σήμερα, ο εκπρόσωπός του Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι το κόμμα του με τη στάση του έως σήμερα έχει αποδείξει ότι στηρίζει ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου επιτέθηκε φραστικά στους ΑΝΕΛ κατηγορώντας τους για μικροπολιτική τακτική και επιλεκτική συναισθηματική συνείδηση. «Η ανεξιθρησκεία, αν το πιστεύεις, πρέπει και να φαίνεται. Εσείς κάνετε μικροπολιτική. Αν δεν σας αρέσει, να φύγετε από την κυβέρνηση» πρόσθεσε.

 

Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματός της, η κ. Μεγαλοοικονόμου επανέλαβε ότι το κόμμα της είναι υπέρ της λειτουργίας του τεμένους, ζητώντας ταυτόχρονα ορισμένες αποσαφηνίσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ