ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μετά από 100 χρόνια, λύθηκε το μυστήριο του αλλόκοσμου «Ματωμένου Καταρράκτη» στους πάγους

Μετά από 100 χρόνια, λύθηκε το μυστήριο του αλλόκοσμου «Ματωμένου Καταρράκτη» στους πάγους Facebook Twitter
0

Οι «Ματωμένοι Καταρράκτες» μπορεί να ακούγεται σαν τίτλος θρίλερ, αλλά είναι πραγματικά ένα μυστήριο της Ανταρκτικής που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Η προέλευση του κόκκινου ύδατος που ρέει από τον παγετώνα Taylor στην ανατολική Ανταρκτική έχει προβληματίσει τους εξερευνητές από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1911.  Αλλά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks και το κολέγιο του Κολοράντο αναφέρουν ότι έχουν ανακαλύψει την προέλευσή του και έλυσαν το μυστήριο.

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο ανακαλύφθηκε από τον αυστραλιανό γεωλόγο Griffith Taylor, είναι ένα από τα πιο θεαματικά χαρακτηριστικά της ηπείρου. Η αντίθεση μεταξύ του γαλαζοπράσινου πάγου και του ύδατος που εκρέει, το κάνει να μοιάζει πραγματικά σαν κάτι αλλόκοσμο.

Μετά από 100 χρόνια, λύθηκε το μυστήριο του αλλόκοσμου «Ματωμένου Καταρράκτη» στους πάγους Facebook Twitter

Στην πραγματικότητα, το κοκκινωπό χρώμα οφείλεται στο αλμυρό νερό και τα μέταλλα σιδήρου που περιέχει. Καθώς το νερό φθάνει περιοδικά στην επιφάνεια και εκτίθεται στον αέρα, ο σίδηρος μετατρέπεται σε οξείδιο του σιδήρου, δίνοντάς του την πορφυρή απόχρωση. Το δεύτερο ερώτημα που απαντήθηκε είναι το από πού προέρχεται αυτό το πλούσιο σε σίδηρο αλμυρό νερό;

Για να το εντοπίσει, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη γεωολόγο Erin Pettit πραγματοποίησε μια έρευνα με ραντάρ στον παγετώνα.

Για την έρευνα, μια ομάδα μετέφερε έναν πομπό πάνω από τον παγετώνα σε ένα πλέγμα, ενώ μια δεύτερη ομάδα ακολούθησε μια κεραία δέκτη. Τα σήματα δημιούργησαν σταδιακά έναν ακριβή χάρτη.

Διαπιστώθηκε ότι το αλμυρό νερό προήλθε από μια μεγάλη υδάτινη αποθήκη μέσα στον πάγο που είχε παγιδευτεί εκεί για ένα εκατομμύριο χρόνια. Πιο αναπάντεχα, αυτό το αλμυρό νερό ρέει στην πραγματικότητα μέσω του πάγου σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από αυτές στην Ανταρκτική και δεν καταψύχεται.  Αυτό συμβαίνει επειδή ο πάγος γλυκού νερού θερμαίνει το θαλασσινό νερό.

«Ενώ ακούγεται σαν κάτι πέρα από τη λογική, το νερό απελευθερώνει θερμότητα καθώς παγώνει και αυτή η θερμότητα θερμαίνει τον περιβάλλοντα ψυχρότερο πάγο», λέει η καθηγήτρια Erin Pettit. Ο Taylor Glacier είναι πλέον ο πιο κρύος γνωστός παγετώνας που έχει συνεχή ροή νερού. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο Journal of Glaciology.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM