8 πράγματα που δεν χρειάζεται να υπάρχουν στο βιογραφικό μας σημείωμα

8 πράγματα που δεν χρειάζεται να υπάρχουν στο βιογραφικό μας σημείωμα Facebook Twitter
Δεν το στέλνουμε χωρίς να ελέγξουμε ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη. Για ευνόητους λόγους.
2

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα καλό βιογραφικό σημείωμα; Η κοινή λογική λέει ότι ένα πλήρες CV έχει βασικά προσωπικά στοιχεία (όνομα, τηλέφωνο, ηλικία, email, κ.λπ), σπουδές και λοιπές περγαμηνές, προϋπηρεσία (αν υπάρχει) και ένα πλαίσιο των στόχων - φιλοδοξιών που απαιτεί το πόστο για το οποίο κάνει κανείς την αίτηση. Η κοινή λογική, επίσης, λέει ότι καθένας είναι το σύνολο των ικανοτήτων και των γνώσεων του και αυτές μπορεί να τις προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιογραφικό σημείωμα; Εδώ, λοιπόν, υπάρχει λίστα με τα στοιχεία, τις πληροφορίες και κυρίως τα αχρείαστα δεδομένα που λόγω κεκτημένης ταχύτητας, σχολαστικότητας ή άγνοιας προσθέτει κανείς στο βιογραφικό του και αντί να το ενισχύει, τελικώς το αποδυναμώνει. Ή, στη χειρότερη περίπτωση, το κάνει να μοιάζει αστείο. Να μερικά από αυτά τα λάθη ή τα "δεν" του βιογραφικού. 

Δεν επισυνάπτουμε φωτογραφία με ελαφριά περιβολή ή duckface. Αρκετές επιχειρήσεις ζητούν φωτογραφία, αλλά όχι για να βεβαιωθούν για τα προσόντα της εξωτερικής μας εμφάνισης.

1.

Δεν αναφέρουμε τις δουλειές που κάναμε στο γυμνάσιο ή το λύκειο για παράδειγμα. Αν η περιγραφή της θέσης εργασίας δεν είναι για καφετέρια, δεν αναφέρουμε ότι εργαζόμασταν 3 χρόνια στη συνοικιακή καντίνα ή στο πλησιέστερο καφενείο. Αν δεν ζητούν σερβιτόρους, η αναφορά είναι αχρείαστη. 

2.

Δεν διατηρούμε το e-mail των φοιτητικών μας χρόνων. Το [email protected] είναι πολύ καλό για τα χρόνια στη σχολή και την επαφή με τους συμφοιτητές, όχι όμως και για να επικοινωνήσει μαζί μας ο υπεύθυνος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, από την οποία διεκδικούμε θέση εργασίας. Για το βιογραφικό φτιάχνουμε μία νέα, αυστηρά επαγγελματική διεύθυνση email.

3.

Δεν το στέλνουμε χωρίς να ελέγξουμε ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη. Για ευνόητους λόγους.

4.

Δεν επισυνάπτουμε φωτογραφία με ελαφριά περιβολή ή duckface. Αρκετές επιχειρήσεις ζητούν φωτογραφία, αλλά όχι για να βεβαιωθούν για τα προσόντα της εξωτερικής μας εμφάνισης. Οπότε στέλνουμε το βιογραφικό μας με μία πρόσφατη φωτογραφία, όσο το δυνατόν πιο clean cut και με ένα ήρεμο χαμόγελο.

5.

Μία σελίδα είναι αρκετή. Κανείς δεν διαβάζει τα βιογραφικά 5 σελίδων. Κι αν τα διαβάζει, η επόμενη κίνηση του είναι να τα αφήσει και να περάσει σ' εκείνα με τη μεγαλύτερη σαφήνεια και αμεσότητα. Μία σελίδα είναι αρκετή για έναν άνθρωπο που δεν έχει ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας του. Όλα τα άλλα είναι υπερβολές και (ίσως και) ψεύδη.

6.

Δεν πλατειάζουμε στην περιγραφή της προϋπηρεσίας. Αν ήμασταν πωλητές, γράφουμε «πωλητές». Όχι «υπεύθυνος/-η για την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος». Δεν ωφελεί η ωραιοποίηση ούτε η μεγαλομανία.

7.

Δεν παραθέτουμε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Το θρήσκευμα, οι πολιτικές πεποιθήσεις και τα συναφή δεν χρειάζονται. Μετά βίας συμπληρώνουμε την οικογενειακή κατάσταση κι αυτό για λόγους διαδικαστικούς. Όλα τα υπόλοιπα δεν αφορούν κανέναν. Ακόμη κι αν ζητούν να μάθουν για τα χόμπι μας, οι απαντήσεις ας είναι μονολεκτικές ή έστω σύντομες.

8.

(Και εννοείται) δεν λέμε ψέματα. Στην ανάγκη μας να κερδίσουμε μια θέση εργασίας, δεν ισχυριζόμαστε ότι γνωρίζουμε πράγματα απολύτως άγνωστα σ' εμάς. Ναι μεν κάνουν το βιογραφικό μας πιο εντυπωσιακό, αλλά κάποια στιγμή, κάποιος θα θυμηθεί ότι έχουμε (;) μία γνώση που μπορεί να χρειάζεται σε ένα δεδομένο χρονικό σημείο. Και πολύ απλά θα ντροπιαστούμε.

Με στοιχεία από το Inc.com

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
σωστά τα σημεία του άρθρου εκτός από δύο:1. αν κάποιος δούλευε ενώ σπούδαζε (ότι δουλειά και να ταν) πιστεύω βοηθάει να το γράψει... ο εργοδότης θα αποκλείσει το ενδεχόμενο του να έχει απέναντι του έναν ματσωμενο τεμπελακο... 2. Δύο σελίδες είναι το consensus για το μέγεθος του cv.. μόνο αν κάποιος δεν έχει καθόλου προϋπηρεσία ίσως τα χωρέσει σε μια..