Μέρκελ: Δεν αναμένω άλλη αποχώρηση χώρας μετά το Brexit

Μέρκελ: Δεν αναμένω άλλη αποχώρηση χώρας μετά το Brexit Facebook Twitter
0

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε σε γερμανική εφημερίδα ότι δεν ανησυχεί ότι θα υπάρξουν άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται να γιορτάσουν την 60η επέτειο της Ένωσης το Σάββατο, λίγες μέρες προτού η Βρετανία ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποχώρησής της.

 

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα εγκαινιάσει μια δίχρονη διαδικασία αποχώρησης (Brexit) την ερχόμενη Τετάρτη.

 

Ερωτηθείσα εάν φοβάται μήπως και άλλες χώρες αποχωρίσουν από την ΕΕ, η Μέρκελ είπε στην Passauer Neue Presse, "Όχι. Ασφαλώς κάθε χώρα-μέλος έχει διαφορετικές ιδέες για το πώς διαμορφώνουμε το μέλλον, αλλά η συνολική πορεία προς τα εμπρός είναι εμφανής - περισσότερη συνεργασία".

 

Η Μέρκελ έδωσε ως παράδειγμα την άμυνα και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την οικονομική πολιτική και τη μάχη εναντίον των ισλαμιστών μαχητών ως πεδία συνεργασίας.

 

Είπε επίσης ότι η αναμενόμενη επιστολή της Μέι που θα εγκαινιάσει την διαδικασία Brexit δεν θα επισκιάσει την 60η επετειακή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

 

"Η εργασία για τα επόμενα χρόνια θα γίνει και προς τις δύο κατευθύνσεις - από τη μια πλευρά οι διαπραγματεύσεις εξόδου με τη Βρετανία, και από την άλλη προϋποθέσεις για να καταστεί η ΕΕ των 27 μελών έτοιμη για το μέλλον", είπε στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

 

Όταν ερωτήθηκε για το αν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να διακοπούν, η Μέρκελ απάντησε, "Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και όλα τα άλλα". Η Τουρκία προγραμματίζει δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου για συνταγματικές αλλαγές που θα διευρύνουν τις αρμοδιότητες του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η Μέρκελ δήλωσε ότι παίρνει πολύ σοβαρά μια ευρωπαϊκή νομική έκθεση, την οποία έχει απορρίψει η Τουρκία, που χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία.

 

Μιλώντας για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μέρκελ είπε ότι στις συνομιλίες της με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα είχε υπογραμμίσει την έκταση των γερμανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ. "Οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να φέρουν οφέλη και στις δύο πλευρές, και χρειάζεται να διαπραγματευτούμε για αυτό", είπε, προσθέτοντας, "Τώρα θα δούμε αν μπορούμε να επαναφέρουμε τις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)".

 

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν πει ότι η συμφωνία που έχει αναβληθεί έχει "μπει στον πάγο" αλλά ότι οι συνομιλίες μπορούν να επανέλθουν εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM
«Το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν σε αυτήν»

LiFO politics / «Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι το πρόβλημα αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν»

Ο καθηγητής Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, εξηγεί γιατί το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το σύστημα ακραίου συγκεντρωτισμού της εξουσίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Πολιτική / Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ο ενεργειακός διάδρομος που συνδέει Αλεξανδρούπολη και Οδησσό, επιτρέποντας την αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM