Ερώτηση 48 βουλευτών της ΝΔ για την «προνομιακή δανειοδότηση του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής»

Ερώτηση 48 βουλευτών της ΝΔ για την «προνομιακή δανειοδότηση του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής» Facebook Twitter
0

Με την υπογραφή 48 βουλευτών, η ΝΔ θέτει ζήτημα για την δανειοδότηση του ομίλου Καλογρίτσα. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν σήμερα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή, με θέμα: «"Ντοκουμέντα" διαπλοκής και προνομιακής δανειοδότησης του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής».


Οι βουλευτές αναφέρονται στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM).


Επισημαίνουν ότι, με βάση τα ευρήματα αυτά, διαπιστώθηκε συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων», για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να μη χαθεί ο «έλεγχος» της τράπεζας.


Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, δόθηκαν δάνεια σε εταιρίες, παρά το ότι είχαν υψηλή διαβάθμιση πιστωτικού κινδύνου, τα οποία μάλιστα τιμολογήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της Τράπεζας για αντίστοιχες εταιρίες. Μεταξύ των εταιριών αυτών είναι και η κατασκευαστική εταιρία «Τοξότης ΑΕ» του κ. Καλογρίτσα, η οποία, μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μόνο το 2015, πήρε 39 δάνεια, όπως επισημαίνουν. 


«Τα όσα περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, σκιαγραφούν ένα πρωτοφανές πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο, που εκθέτει την κυβέρνηση και φανερώνει τον τρόπο λειτουργίας του "Τριγώνου της Διαπλοκής", που οικοδόμησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσω της Τράπεζας Αττικής, του διαγωνισμού - παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά και την κατάτμηση δημοσίων έργων από τον κ. Σπίρτζη, προκειμένου να καταλήξουν στον εκλεκτό εργολάβο του Μαξίμου και κουμπάρο του και οριστικό υπερθεματιστή από την Επιτροπή Παππά, για μία από τις τέσσερις αντισυνταγματικές άδειες. Ενός επιχειρηματία, που πέραν των άλλων, ελέγχεται για μια σειρά παράνομων συμπεριφορών, που περιλαμβάνουν φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων και έκδοση εικονικών τιμολογίων, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα», αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, από τους αρμόδιους υπουργούς απαντήσεις, αλλά και την κατάθεση στοιχειών και παραστατικών για τα εξής:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής; Να κατατεθεί αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς.
  • Έχουν χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια που έχει λάβει η «Τοξότης Α.Ε.» και ο κ. Καλογρίτσας από την Τράπεζα Αττικής, καθ' οιονδήποτε τρόπο, Μέσα Ενημέρωσης;
  • Πόσα έργα έχουν ανατεθεί στις τεχνικές επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα από το 2015 έως και σήμερα και σε ποιο στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας.
  • Να κατατεθεί αντίγραφο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που υπέβαλε η κοινοπραξία «Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών» για το 4ο τμήμα (Κυλλήνη - Βάρδα) του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.
  • Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που η αρμόδια επιτροπή της διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εξέτασε και έκρινε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε το «πόθεν έσχες», προκειμένου να τον ανακηρύξει ως οριστικό υπερθεματιστή.
Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM