Αυτή η γελοιογραφία του Μωυσή προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, μαζικές απολύσεις και το κλείσιμο περιοδικoύ στην Τουρκία

Αυτή η γελοιογραφία του Μωυσή προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, μαζικές απολύσεις και το κλείσιμο περιοδικoύ στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Ένα από τα γνωστότερα σατιρικά περιοδικά της Τουρκίας έκλεισε και όλο το προσωπικό απολύθηκε από τον εκδότη επειδή στο τελευταίο του τεύχος δημοσίευσε ένα σκίτσο του Μωυσή που θεωρήθηκε προσβλητικό και βλάσφημο.


Στο τελευταίο τεύχος του, το Girgir δημοσίευσε μια γελοιογραφία στην οποία ο Μωυσής οδηγεί τους Εβραίους στην Έξοδο από την Αίγυπτο και εκείνοι διαμαρτύρονται έντονα με ύβρεις. Το σκίτσο προκάλεσε σύμφωνα με τουρκικά Μέσα πολλά σχόλια μεταξύ χρηστών και επικρίθηκε σφοδρά.


«Λήφθηκε η απόφαση να κλείσουμε το περιοδικό και να απολύσουμε όλους τους εργαζομένους λόγω αυτής της κακόγουστης γελοιογραφίας» ανακοίνωσαν οι εκδότες στα social media . «Το σκίτσο ενόχλησε την κοινωνία και εμάς ως εκδοτική εταιρεία», πρόσθεσαν.


Ο Μωυσής, εκ των σημαντικότερων προφητών των Εβραίων, τιμάται εξίσου από τους χριστιανούς αλλά και από τους μουσουλμάνους. Από το 2015 το Girgir εκδιδόταν από τον όμιλο στον οποίο ανήκει και η Sozcu, μια εθνικιστική, λαϊκή εφημερίδα που ασκεί αντιπολίτευση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τους εκδότες, το σκίτσο ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να βρεθεί σε δύσκολη θέση ο όμιλος. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι θα στείλουν τα ονόματα των υπευθύνων στον εισαγγελέα.


Σε άλλη ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν γίνει γνωστή η απόφαση του κλεισίματος του περιοδικού, το Girgir ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες του, υποστηρίζοντας ότι το σκίτσο ξέφυγε από την προσοχή των συντακτών ύλης «εξαιτίας της κούρασης και της αϋπνίας».


«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το χιούμορ και την ελευθερία της έκφρασης, είναι ανήθικο, είναι έγκλημα μίσους», σχολίασε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, αναπαράγοντας το σκίτσο.


Η γελοιογραφία επικρίθηκε έντονα και από τον αρχισυντάκτη της εβραϊκής εφημερίδας Shalom της Κωνσταντινούπολης, τον Ίβο Μοίνας, που έγραψε στο Twitter: «Τι ντροπή! Τι ασέβεια!».


Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Cumhuriyet καταδικάστηκαν πέρσι σε φυλάκιση δύο ετών επειδή αναδημοσίευσαν το σκίτσο του Μωάμεθ που είχε δημοσιευτεί στο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo μετά την επίθεση στα γραφεία του, στο Παρίσι.
Φ.Γ.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το House of the Dragon επιστρέφει στις 21 Ιουνίου με νέο trailer γεμάτο φωτιά και αίμα

TV & Media / Το House of the Dragon επιστρέφει στις 21 Ιουνίου με νέο trailer γεμάτο φωτιά και αίμα

Το HBO έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο trailer της 3ης σεζόν του House of the Dragon και ανακοίνωσε ότι η σειρά επιστρέφει στις 21 Ιουνίου. Ο πόλεμος των Ταργκάριεν περνά πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση, με τη νέα σεζόν να προαναγγέλλεται πιο σκοτεινή, πιο βίαιη και πιο φιλόδοξη από τις προηγούμενες.
THE LIFO TEAM
Το Euphoria έκανε τον γάμο του Nate και της Cassie έναν αιματηρό εφιάλτη

TV & Media / Το Euphoria έκανε τον γάμο του Nate και της Cassie έναν αιματηρό εφιάλτη

Το τρίτο επεισόδιο της νέας σεζόν του Euphoria κατέληξε σε μια από τις πιο βίαιες σκηνές της σειράς, με τον Nate του Τζέικομπ Ελόρντι να πληρώνει με αίμα τα χρέη του, τη νύχτα του γάμου του με την Cassie.
THE LIFO TEAM
Ο Diddy έχασε την αγωγή των 100 εκατ. κατά του NBC για το «Bad Boy» ντοκιμαντέρ

TV & Media / Ο Diddy έχασε την αγωγή των 100 εκατ. κατά του NBC για το ντοκιμαντέρ «Bad Boy»

Δικαστής στη Νέα Υόρκη απέρριψε την αγωγή των 100 εκατ. δολαρίων που είχε καταθέσει ο Sean “Diddy” Combs κατά του NBCUniversal και του Peacock για το ντοκιμαντέρ Diddy: The Making of a Bad Boy, κρίνοντας ότι δεν μπορούσε να στηριχθεί ο ισχυρισμός πως το φιλμ ήταν αυτό που του κατέστρεψε τη φήμη.
THE LIFO TEAM