Τσίπρας σε Ποροσένκο: Η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Τσίπρας σε Ποροσένκο: Η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας Facebook Twitter
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti
0

«Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στην παρευξείνια γειτονιά μας, μας επηρεάζουν, επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας, τις σχέσεις της ΕΕ στη γειτονιά της, τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις και τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με το θέμα της αναζωπύρωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο συζήτησαν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας οι εξελίξεις μάς επηρεάζουν γιατί αφορούν και την πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στην περιοχή και επεσήμανε πως σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν με τον κ. Ποροσένκο για την προσπάθεια εξεύρεσης σταθερής και βιώσιμης λύσης μέσα από τον διπλωματικό δρόμο. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πως σταθερός γνώμονας της χώρας μας ήταν, είναι και παραμένει η τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μία από της χώρες που έχουν υποστηρίξει την άρση των εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας για την κρίση στην Κριμαία. Όπως είπε ο Α. Τσίπρας, «η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι είχε ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον να υπάρξει άμεσα μια διευθέτηση της κρίσης και να αρθούν οι κυρώσεις και συνεπώς τα αντίμετρα που επηρέασαν εξαιρετικά οδυνηρά την ελληνική οικονομία, εντούτοις δεν διασπάσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα». Πρόσθεσε ότι έχουμε όμως μια διεθνή εμπειρία από τις κυρώσεις, και τόνισε πως από τη μια λοιπόν κατανοούμε την ανάγκη μιας αποφασιστικής στάσης, από την άλλη πιστεύουμε ότι αυτή πρέπει να συνοδεύεται και με κίνητρα προς την άλλη πλευρά προκειμένου να κάνει βήματα και ταυτόχρονα από τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου, για την εξεύρεση λύσης και διεξόδου.

«Η θέση μας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι σαφής. Αλλά η Ελλάδα ήταν, είναι και παραμένει πρεσβευτής αρχών και αξιών σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι αρχές μας είναι η εφαρμογή και η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και η διαρκής προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων μέσα από τη διπλωματική οδό». Υπ' αυτή την έννοια, είπε ο κ. Τσίπρας, «πιστεύω ότι μπορεί να είναι ίσως περισσότερο χρήσιμη η θέση και η στάση της Ελλάδας απ' ό,τι άλλων κρατών της ΕΕ».


Ακόμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της πρόσφατης κλιμάκωσης της κρίσης στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών και υπογράμμισε πως συνομίλησαν με τον κ. Ποροσένκο για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα για τους πληγέντες. Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησαν και για την ασφάλεια των μελών της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσει ειδικό ταξίδι στη Μαριούπολη ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με τον κ. Ποροσένκο συμφώνησαν για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. «Μία σταθερή θέση της ελληνικής διπλωματίας», σημείωσε και επανέλαβε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στις διπλωματικές προσπάθειες του σχήματος της Νορμανδίας, της τριμερούς ομάδας επαφής και της ειδικής αποστολής επιτήρησης του ΟΑΣΕ.

Επίσης, ο Α. Τσίπρας επανέλαβε και τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και μετέφερε στον κ. Ποροσένκο το μήνυμα από την πλευρά της Κομισιόν ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για Ουκρανούς πολίτες.

«Ενότητα της ΕΕ και αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία είναι αυτό που θα ήθελα να δω από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο, από την πλευρά του. Ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, συζήτησαν με τον κ. Τσίπρα θέματα τουρισμού, ενεργειακά θέματα και όπως τόνισε «θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στην κατασκευή οδικών δικτύων στην Ουκρανία, να προσελκύσουμε τις ελληνικές επενδύσεις και τους Έλληνες κατασκευαστές, θέλουμε να ανοίξουμε έδρες ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας σε έδρες σε πανεπιστήμια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM