Όταν σε τρώω, πίσω στο χωριό μου θέλω να γυρίσω

Όταν σε τρώω, πίσω στο χωριό μου θέλω να γυρίσω Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΙΧΑΗΛ

Όταν σε τρώω, πίσω στο χωριό μου θέλω να γυρίσω Facebook Twitter

Τετάρτη 26/3 Το φαγητό που σου θυμίζει τη γενέτειρά σου, τον τόπο όπου μεγάλωσες, δεν είναι κατ' ανάγκην αυτό που λέμε πως σου «φέρνει δάκρυα στα μάτια». Εμένα, ας πούμε, το φαγητό που μου θυμίζει την πατρίδα μου δεν το τρώω καν. Δεν μου αρέσει. Την έντονη μυρωδιά του όμως, ακόμα και την υφή του, δεν την έχω συναντήσει αλλού. Είναι κάτι άλλο. Ένα κράμα από παιδικές αναμνήσεις, ξέφτια τοπικής παράδοσης, μητρική επιμονή να δοκιμάσεις κάτι που δεν τολμούσες, είναι όλα αυτά μαζί και η συνειδητοποίηση πως όσο μεγαλώνεις όλο και περισσότερο θες να πιαστείς από κάπου. Και όλο και περισσότερο γυρνάς εκεί όπου μεγάλωσες. Νοητά τουλάχιστον. Ρώτησα τους φίλους μου στο Facebook ποιο είναι το φαγητό που τους θυμίζει την πατρίδα τους και πήρα ένα σωρό απαντήσεις. Ο φίλος που έσπευσε πρώτος να απαντήσει στο πολύ σοβαρό ερώτημα μου θυμάται την πατρίδα του όταν τρώει φάβα. Ποιος ξέρει τώρα πού είναι η φάβα τοπικό φαγητό. Λες να είναι στη Σαντορίνη; Το κυπριακό λόμπι το εκπροσώπησε νομίζω επάξια το κολοκάσι, που μαγειρεύεται κοκκινιστό με χοιρινό και σέλινο. Ειδικά αν το φαγητό ψήνεται με δυο σειρές ντολμάδες στην κορφή της κατσαρόλας. Τι είναι το κολοκάσι; Είναι μια ρίζα, σαν πατάτα. Έχει πιο βουτυράτη υφή και πιο πικάντικη γεύση. Ωραία είναι. Έτσι λένε. Εγώ τη σιχαίνομαι. Στο κυπριακό λόμπι θα στηρίξω το ρέσι, το φαγητό που σερβίρεται στους γάμους. Κρέας αρνιού που βράζει για ώρες σε μεγάλα καζάνια και που στο τέλος μαγειρεύεται με στάρι. Την πανέμορφη Ζάκυνθο θυμίζει σε μια φίλη το κουνουπίδι σοφιγάδο, ενώ την Κεφαλονιά την έχουν συνδέσει με τη διάσημη κρεατόπιτα. Το Άργος θυμάται με δάκρυα στα μάτια η φίλη μου όταν τρώει γκόγκιες ή κοκκινιστό με μακαρόνια με καμένο βούτυρο και τυρί. Η Μάνη μένει στη μνήμη ζωντανή με την μπουζοπούλα, τη γουρουνοπούλα. Τα μακαρόνια κουφωτά στα ηρωικά Ψαρά, σπλήνα γεμιστή με κιμά, δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, αμύγδαλα κοπανισμένα και κουκουνάρι στο Αγρίνιο και πρασοκρεατόπιτα στην Έδεσσα. Την Κοζάνη θυμούνται με τα γιαπράκια, ενώ την Πάτρα (ναι, η Πάτρα έχει φαΐ αξιομνημόνευτο) τη θυμούνται όταν τρώνε βακαλάο και αλιάδα με κοκκινογούλια και πολλές κεφτέδες (διότι η κεφτέδα είναι το σωστό, τουλάχιστον στο σόι αυτού του φίλου). Μπάμπω όταν τρώει τον Εύρο νοσταλγεί η άλλη και τη Ραχούλα Καρδίτσας σκέφτεται με Κλοτσοτύρι-Μπατζίνα-Πλαστός-Τραχανά ξινό. Μια παλιά Μυκονιάτισσα πεθυμά ομελέτα με οβριές από τα χεράκια της κ. Ασημίνας, ενώ ένα αγαπητό πρόσωπο από την Αμφίκλεια Λοκρίδος ταξιδεύει εκεί με το κοντοσούβλι. Ο Πόντος εμφανίζεται μπροστά μας όταν τα πιροσκί με πατάτα ή τυρί σερβίρονται ζεστά ζεστά. Γριβάδι στον φούρνο αν έχεις πατέρα από την Άρνισσα Πέλλας, κεμπάπ με μπούκοβο αν η μητέρα σου είναι από Φλώρινα και μπουγάτσα, αν στη Θεσσαλονίκη μεγάλωσες. Το καστοριανό μπουρέκι το λένε γριβάδι γκαρούφα και κάνει τα αγόρια που περιφέρονται στο κέντρο να νοσταλγούν την όμορφη πόλη τους. Στην Κορινθία κατακαλόκαιρο ταξιδεύουν κάτι κρεατοφαγικές ψυχές να φάνε γκιόσα, ενώ στον Φενεό, τι άλλο, γίγαντες. Στην όμορφη Νάξο οι τηγανητές πατάτες γίνονται με τέχνη, διότι η Ναξιώτισσα στις Βρυξέλλες αυτές θυμάται και νοσταλγεί το όμορφο νησί της. Tην Καβάλα με ένα φανάρι αχνιστό (πεσκανδρίτσα) τη θυμούνται, ενώ για τα πιταρούδια (ρεβιθοκεφτέδες) τα αγόρια από τη Ρόδο θα πρόδιδαν και το μεγαλύτερο Amateur Party. Tα παιδικά του χρόνια στους πρόποδες του Παρνασσού θυμάται ένας φίλος με την πρώτη κουταλιά τραχανόσουπα με φέτα Παρνασσού και κότα σπιτική με χυλοπίτες οικιακής παραγωγής, με κατσικίσιο γάλα. Στην Καλαμάτα θέλει να ταξιδέψει όποτε πεθυμά καγιανά με παστό και λαλάγγια. Στα Χανιά θέλει να πάει όποτε θυμάται το φοβερό μπουρέκι, αλλά και τις οματές. Όλοι έχουν ένα φαΐ που τους κάνει να μπουν στο αεροπλάνο και πίσω να γυρίσουν: λαγγίτες με μέλι και φέτα, μπατζίνα, μακαρονάδα με κανέλα, ό,τι φανταστείς. Οι Λευκαδίτες θέλουν μπακαλιάρο με πατάτες σούπα και η φίλη από τα Μετέωρα θέλει την κασάτα της μητέρας της, αν και ζει στο Λονδίνο. Γαρδουμπάκια στον φούρνο πεθυμούν όσοι είναι από τη Λιβαδιά, ενώ τη Σκύρο θυμούνται όταν τρώνε κατσικάκι με πιλάφι. Πίσω στα Χανιά ταξιδεύουν πάλι με τα ντολμαδάκια με κλιματόφυλλα άνευ κιμά, σε μέγεθος νυχιού αντίχειρα. Και στην όμορφη Αστυπάλαια θέλει να γυρίσει μια φίλη όταν θυμάται τα πουγκιά με τυρί και μέλι. Το Ναύπλιο αναπολεί όταν θυμάται αρνάκι με αγκινάρες φρικασέ, μπογάνα (αρνί με πατάτες στη γάστρα που μένει σε φούρνο με ξύλα για ώρες) ένας άλλος που μένει εκτός Ελλάδος.

Και αν νομίζεις πως όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αθήνα δεν έχουν κάτι για να θυμούνται την πόλη τους όταν το δοκιμάζουν, κάνεις λάθος: αθηναϊκή σφυρίδα, γεμιστά αστικού εστιατορίου, χόρτα βραστά και στο πλάι φέτα και ψωμί. Σας φιλώ!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ