10 τοματοπελτέδες. Από την Ελένη Ψυχούλη

10 τοματοπελτέδες. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
1

Ο πελτές

 

Περισσότερο από οποιαδήποτε συντηρημένη τροφή, ο πελτές κρατά στην καρδιά του συμπυκνωμένη τη γεύση του καλοκαιρινού ήλιου και της ντομάτας στις ωραιότερες στιγμές της, για να αναστήσει στις κατσαρόλες του χειμώνα το άρωμα των ηλιόλουστων ημερών. Τα πολύ παλιά χρόνια, θυμάμαι τα παιδιά στο χωριό των διακοπών, να τον τρώνε σαν κολατσιό, πάνω σε φέτες ζυμωτό ψωμί, με ελαιόλαδο. Εκείνον τον ολόγλυκο πελτέ που έφτιαχναν οι μαμάδες με τις τελευταίες ντομάτες του καλοκαιριού, σε χάλκινα ταψιά, πάνω σε φωτιές που άναβαν στα δρομάκια με το φως του δειλινού. Κολατσιό ιδιόρυθμο, στα όρια του αποτρόπαιου, για μας τα παιδιά της πόλης. Η επιστροφή της ελληνικότητας, έφερε τη «σάλτσα», όπως την έλεγαν οι γιαγιάδες, στο προσκήνιο της νεότερης νοστιμιάς, της έδωσαν νέες διαστάσεις, της βρήκαν καινούριους ορίζοντες. Όμως, ο πελτές, ταιριάζει εξίσου και στα «εύκολα» τραπέζια της κάθε στιγμής.

 

 

Ποιόν να πρωτοδιαλέξω;

*Bio Farma. Βιολογικός ελληνικός πελτές, με ευχάριστο άρωμα ντομάτας, σχετικά ανάλατος, γλυκός και ιδιαίτερα πηχτός με κάπως αμυλώδη υφή.

Ιδανικός για καναπεδάκια και σάντουιτς.

*Άνυδρο Βιολογικό Σαντορίνης. Από βιολογικά πομοντόρια Σαντορίνης με μεστό άρωμα ντομάτας, υπόξινος, με έντονη «μεταλλική» επίγευση.

Ιδανικός για σάλτσες, σάντουιτς με ροσμπίφ ή φιλέτο.

*Funature. Βιολογικός πελτές με πολύ σκούρο χρώμα και άρωμα που δεν παραπέμπει ακριβώς σε ντομάτα.

Ιδανικός για πικάντικο γκασπάτσο, σάλτσα για μπιφτέκια.

*Il Nutrimento. Βιολογικός πελτές από την Ιταλία με αμυλώδη υφή, πολύ πηχτός και κάπως στιφή επίγευση, χωρίς χαρακτηριστικό άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάντουιτς, ντιπ, χειμωνιάτικες σάλτσες με κυνήγι.

*Pummaro. Γλυκός, ελαφρύς, με ανοιχτό κόκκινο χρώμα.

Ιδανικός για σάλτσες με κοτόπουλο, ντοματόσουπα, ντιπ και ακριβώς αυτό που χρειάζεται το ιδανικό κοκκινιστό.

*Κύκνος. Αραιός, με έντονο χρώμα ώριμης ντομάτας, ιδανική γλυκύτητα, με άρωμα φρέσκιας σάλτσας ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες του καλοκαιριού, ντιπ, καναπεδάκια και οπουδήποτε χρειάζεται να τον χρησιμοποιήσεις ωμό.

*Μπάρμπα Στάθης. Γλυκόξινη γεύση, αμυλώδης υφή, άρωμα υπερβολικά ώριμης ντομάτας.

Ιδανικός για γιουβέτσι και χειμωνιάτικες σάλτσες με μοσχάρι.

*ΖΑΝΑΕ. Αραιή σύσταση, υπόπικρη επίγευση, μέτρια έντονο άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες κρεατικών, αλμυρό κέικ ντομάτας.

*Primo Gusto. Πηχτός, με κόκκινο χρώμα φρέσκιας σάλτσας, ελαφρώς υπόξινος, με άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες όλων των ειδών, ντιπ, αυγοσαλάτα.

*Santos. Του Συνεταιρισμού Σαντορίνης. Από σαντορινιά πομοντόρια με πολύ μεστή γεύση υπερώριμης ντομάτας, κάπως πικρός και με στιφή επίγευση.

Ιδανικός για έντονες σάλτσες με κυνήγι και μοσχάρι, στο γιουβέτσι, σαν ντιπ σε χωριάτικο ψωμί με προζύμι.

(Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, Αγροτική Γωνιά Σόλωνος 30, στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου και στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα)

 

Για να μην σου μουχλιάσει ποτέ

*Το κουτί με τον πελτέ που ανοίγει πρέπει οπωσδήποτε να ο φυλάξουμε στο ψυγείο. Ακόμη, όμως, κι όταν είναι σκεπασμένος, μπορεί να πιάσει μούχλα στην επιφάνεια. Για να το αποφύγουμε, γεμίζουμε το κουτάκι ως επάνω με ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη αν δεν έχει το δικό του πλαστικό κάλυμα. Κάθε φορά που τον χρησιμοποιούμε, συμπληρώνουμε το ελαιόλαδο.

 

Γρήγορα και ντοματένια, αντιοξειδωτικά και φουλ στο λυκοπένιο!

*Τον αλείφουμε πάνω σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί με προζύμι, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, λίγους κόκκους χοντρό, θαλασσινό αλάτι και προαιρετικά δυό-τρία φυλλαράκια μαϊντανό.

*Ανακατεύουμε καλά 2 κουταλιές της σούπας πελτέ και 1 κουταλιά μπαλσάμικο και φτιάχνουμε ένα ντιπ το οποίο μπορούμε να σερβίρουμε με παξιμαδάκια, κριτσίνια και όλα τα κινέζικα τηγανητά ορεκτικά, όπως spring rolls ή φλογέρες με τυρί.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές πελτέ, 1 κουταλίτσα του γλυκού ζάχαρη, 1 κουταλίτσα του γλυκού ξύδι και μισή κουταλίτσα γλυκιά πάπρικα για να φτιάξουμε νόστιμη, σπιτική κέτσαπ, που ταιριάζει με σαγανάκια φέτας και κίτρινων τυριών.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές πελτέ, 3 κυβάκια λιωμένη φέτα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, για να φτιάξουμε μια γρήγορη σάλτσα για ψητά κρέατα και μπιφτέκια.

*Ανακατεύουμε 1 κουταλιά πελτέ, μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας νερό, 1 σκελίδα λιωμένη σκόρδο, αλάτι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο για να φτιάξουμε ντιπ για ωμά λαχανικά. Σερβίρεται και πάνω σε ψημμένο ψωμί σαν μπρουσκέτα, ταιριάζει και σαν σος για πράσινες σαλάτες.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ, 3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο, φρέσκο δυόσμο, αλάτι, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 1 κουταλίτσα του γλυκού μπσάμικο και φτιάχνουμε ένα ντιπ που συνδυάζεται με σουβλάκι χοιρινό ή με κοτόπουλο και ψητά κρεατικά γενικότερα.

*Οι πατάτες φούρνου μπορούν να γίνουν πιο πρωτότυπες αν τις κάνουμε με πελτέ: τις κόβουμε χοντρές κυδωνάτες, τις στρώνουμε στο ταψί, τις πασπαλίζουμε αλάτι, ρίγανη, ξερό θυμάρι, προσθέτουμε 1 φύλλο δάφνης, 1 ξυλαράκι κανέλα, 1 κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη, ελαιόλαδο και 1 ποτηράκι νερό στο οποίο θα διαλύσουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ. Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

 

Κι άλλες ιδέες με πελτέ

*Σάντουιτς με μοσχάρι. Αλείφουμε δυό φέτες μαύρο ψωμί με πελτέ και τις γεμίζουμε με μια φέτα κρύο μοσχάρι, ροδέλες αγγουράκι τουρσί, ροδέλες από σφιχτό αυγό και 1 μαρουλόφυλλο.

*Αναμειγνύοντας ίση ποσότητα πελτέ με pesto βασιλικού, φτιάχνουμε μια νόστιμη σάλτσα που μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα στα σάντουιτς.

*Ο πελτές μπορεί να αντικαταστήσει υγιεινά και διαιτητικά τις μαγιονέζες και όλες τις παχυντικές σάλτσες όπως Βουδαπέστης, ουγγαρέζικη, κέτσαπ και τυροσαλάτα.

*Μια κουταλιά πελτέ στη φακή, τη φασολάδα και όλες τις κόκκινες σάλτσες του χειμώνα δίνει ζωντανό κόκκινο χρώμα στη σάλτσα και έντονη γεύση ντομάτας.

*Στις κοκκινιστές σάλτσες μπορούμε είτε να τον χρησιμοποιήσουμε μόνο του είτε να τον συνδυάσουμε με κονσέρβα ντοματάκι ή φρέσκια ντομάτα προσθέτοντας πάντα 1 κουταλιά πελτέ. 

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και o Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τον οινοποιό και οινολόγο Χρήστο Ζαφειράκη για τη Λημνιώνα, την κομψή ερυθρή ελληνική ποικιλία με το διεθνές και σύγχρονο προφίλ.
THE LIFO TEAM
Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Γεύση / Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Στο Parōn, ο μισελενάτος Θάνος Φέσκος δείχνει τον πιο comfort εαυτό του και σερβίρει κορυφαία ταραμοσαλάτα. Στο Parostia, o Γιάννης Κιόρογλου προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό μενού και πιάτα για βούτες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cannelait

Γεύση / Ο Κωνσταντίνος φτιάχνει τάρτα σοκολάτας με παριανή κάππαρη

Σε ένα μικρό εργαστήριο στη Νάουσα της Πάρου ο νεαρός ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Κασιδόπουλος «ευλογεί» έναν ελληνογαλλικό γάμο υλικών και τεχνικών με αποτέλεσμα ενδιαφέρον όσο και αναπάντεχο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi

Radio Lifo / Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Ελληνοϊνδονήσιος σεφ, που μεγάλωσε μέσα στο karaoke μπαρ των γονιών του στην Τρούμπα, φτιάχνει σήμερα το πιο νόστιμο ασιατικό fusion στην πόλη στο Kitschen bar, ένα μικρό dim sum bar στο μεγάλο λιμάνι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια