Ο Ολάντ ανακοίνωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία

Ο Ολάντ ανακοίνωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία Facebook Twitter
0

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Στο διάγγελμά του, έκανε το απολογισμό της προεδρικής θητείας του και δήλωσε ότι θα παραμείνει δραστήριος στη θέση του ως την λήξη της θητείας. «Προσπαθώ να συσπειρώσω την Αριστερά. Αυτή τη στιγμή απειλείται από μία διχόνοια χωρίς προηγούμενο» είπε και πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του και «δεν θα είμαι υποψήφιος», ανέφερε ο Ολάντ. 

Ο Ολάντ έγινε έτσι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία μετά το 1958, με μοναδική εξαίρεση τον Ζορζ Πομπιντού, που απεβίωσε ενώ ασκούσε την προεδρία, τη 2η Απριλίου 1974.

Σημειώνεται πως η δημοτικότητά του είναι εξαιρετικά χαμηλή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο.


Οι δημοσκοπήσεις σκιαγραφούσαν μια ιδιαίτερα αποκαρδιωτική εικόνα για τον Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου είχε πέσει κάτω από το 10% των προθέσεων ψήφου. Η αβεβαιότητα για το εάν θα έθετε υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία ή όχι συνέβαλε να υπάρξουν πολλές εναλλακτικές υποψηφιότητας στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς.


Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) βρέθηκε αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες κρίσεις στον πολιτικό του χώρο—η σοβαρότερη από τις οποίες εκδηλώθηκε στις αρχές του 2016, εξαιτίας των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους που διαδήλωσαν απαιτώντας να αποσυρθεί.


Η θητεία του Ολάντ σημαδεύτηκε από πολλές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό (Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ιράκ, Συρία) αλλά και τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία, με 238 θύματα: στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό και σε ένα εβραϊκό σούπερ-μάρκετ τον Ιανουάριο του 2015, στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί τη 13η Νοεμβρίου του 2015, στη Νίκαια την 14η Ιουλίου.


Η ανακοίνωση του Ολάντ ανοίγει τον δρόμο σε διάφορους υποψήφιους που διεκδικούν το χρίσμα των Σοσιαλιστών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM
Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM
Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Διεθνή / Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του ήταν «φανατικός» οπαδός του συγκροτήματος και πως ολόκληρη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Διεθνή / Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μεταξύ των συστάσεων της Ελλάδας ήταν «να αντιμετωπιστεί η διάκριση και η βία κατά των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και τη διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων»
LIFO NEWSROOM