Γιούνκερ: Δεν ανέχομαι χώρες να λένε ότι δεν δέχονται πρόσφυγες

Γιούνκερ: Δεν ανέχομαι χώρες να λένε ότι δεν δέχονται πρόσφυγες Facebook Twitter
1

«Είπα από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λα Στάμπα" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ιταλία αντέδρασε με «ενάρετο τρόπο» στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και υπενθυμίζει ότι συνολικά στην Μεσόγειο σώθηκαν από το θάνατο τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

 

«Εγκρίναμε για το προσφυγικό έκτακτα κονδύλια δεκαπέντε δισ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό τον τρόπο», εξηγεί στην "Λα Στάμπα" ο λουξεμβουργιανός πολιτικός. Επιμένει, δε, ότι οι επανεγκαταστάσεις των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να γίνουν πράξη, αν και παραδέχεται ότι «τα αποτελέσματα είναι γελοιωδώς ανεπαρκή» από την στιγμή που «επανεγκαταστάθηκαν μόνον 7.500 άνθρωποι, σε σύνολο 160.000 που προβλέπονταν για το διάστημα δυο ετών».

 

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο, όπως δεν θα δεχθώ και το να λέει, ένας πρωθυπουργός: "δεν θα υποδεχθώ στην χώρα μου έναν μουσουλμάνο". Eίναι φράσεις που ακυρώνουν το σύνολο της ευρωπαϊκής ιστορίας», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ. Δηλώνει πως «δεν ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της χριστιανοδημοκρατίας» και προσθέτει πως συμμερίζεται τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν ότι «ο εθνικισμός οδηγεί στον πόλεμο», διότι «είναι μια τραγικά ορθή διαπίστωση».

 

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν στηρίζει, πάντως, την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματτέο Ρέντσι, να περικοπούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στις χώρες-μέλη που δεν υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, από τη στιγμή που «μπορείς να πείσεις τον άλλον να φανεί αλληλέγγυος, μόνον δίνοντας ένα θετικό παράδειγμα».

 

«Υποστήριξα πάντα ότι οι δαπάνες για το προσφυγικό και για την αντισεισμική προστασία της Ιταλίας δεν πρέπει να ενταχθούν στα πάγια έξοδα του δημόσιου προϋπολογισμού της», αλλά «δυσκολεύομαι να δεχθώ τις οξείες κριτικές που ασκούνται στην Επιτροπή, όταν την χαρακτηρίζουν μια ομάδα τεχνοκρατών και γραφειοκρατών, διότι είναι κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Στη συνέντευξή του στην Λα Στάμπα δηλώνει, επίσης, πως όταν συναντά τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματτέο Ρέντσι, «σε θέματα κύριας σημασίας δεν διαπιστώνει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές», ενώ σε σχέση με το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, τονίζει: «Δεν ξέρω αν θα ήμουν χρήσιμος στον Ρέντσι, λέγοντας ότι θα ήθελα να κερδίσει το "ναι". Περιορίζομαι στο να πω ότι δεν θα ήθελα να κερδίσει το "όχι". Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα και ο Ματτέο Ρέντσι συνέβαλε σε αυτό». Αναφορικά, τέλος, με την απόφαση του Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι «έστω και αν είναι κάτι που τον στεναχώρησε πολύ, δεν εννοεί να εγκαταλείψει τις αρμοδιότητές του».

 

"Θέλω να δω το ναι να νικάει"

 

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ελπίζει ότι οι Ιταλοί δε θα απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για τις αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής στην εφημερίδα “La Stampa.”

 

Παρά τις συχνές επιθέσεις του Ρέντσι κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιούνκερ δήλωσε στην αναφερόμενη εφημερίδα, ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός προωθεί τις σωστές μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για την επόμενη χρονιά, ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

 

“Δε γνωρίζω αν θα είναι χρήσιμο για τον Ρέντσι να πω ότι θα ήθελα να δω το “Ναι” να νικάει. Θέλω να πω ότι δε θα ήθελα να δω το “Όχι” να κυριαρχεί (στο δημοψήφισμα),” δήλωσε ο Γιούνκερ.

 

“Η Ιταλία είναι ένα σπουδαίο έθνος κι ο Ρέντσι έχει συνεισφέρει σε αυτό. Πρέπει νατο παραδεχτούμε αυτό,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Η στήριξη του Γιούνκερ στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ρέντσι, έρχεται μόλις μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του εθνικού δημοψηφίσματος, στις 4 Δεκεμβρίου.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Πολιτική / Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
LIFO NEWSROOM
NΔένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

Πολιτική / Δένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με μία Συμφωνία η οποία αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Πολιτική / Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Μετά τα επεισόδια στο ΣΕΦ και την αναβολή του 3ου τελικού Παναθηναϊκού–Ολυμπιακού, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού προειδοποιεί για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση επανάληψης βίας
LIFO NEWSROOM